Raportul Comisiei Europene pe justitie. Parlamentul primeste un vot de blam pentru votul in cazurile Ridzi si Pasat. Raportul in format pdf

Fara Autor | 18.02.2011

Pe aceeași temă

Romania a facut unele progrese in lupta impotriva coruptiei, dar trebuie sa se axeze pe accelerarea judecarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii generale anticoruptie, pana in vara acestui an, cand este asteptata urmatoarea evaluare a Comisiei Europene, se arata in Raportul intermediar de Monitorizare pe Justitie, dat publicitatii vineri de CE. Ca si in alte rapoarte, este remarcata activitatea buna a DNA in ce priveste cazurile de inalta coruptie si este taxat parlamentul pentru votul dat impotriva cererilor de urmarire penala in cazurile Ridzi si Pasat. De asemenea, Romania ar trebui de asemenea sa se concentreze asupra implementarii celor 4 coduri juridice, noteaza raportul.

Citiţi / descărcaţi raportul integral aici.

"Până la următoarea evaluare a Comisiei, din vara anului 2011, România ar trebui să se axeze în special pe lansarea unei revizuiri independente a sistemului judiciar, pe reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi, pe măsurile de îmbunătăţire a celerităţii proceselor care au ca obiect cazuri de corupţie la nivel înalt şi pe consolidarea politicii anticorupţie generale", se arată în raport.

Ca si in precedentele rapoarte, Comisia lauda DNA remarcind ca si-a continuat investigatiile asupra cazurilor de mare coruptie, "trimitind in judecata un numar semnificativ de inculpati, incluzind un membru al PE, trei fosti ministri, doi fosti secretari de stat si citiva magistrati.

Raportul da o bila neagra votului parlamentului in cazurile Ridzi si Pasat.

"Parlamentul a dat un vot negativ in ceea ce priveste solicitarea de a se permite perchezita unui calculator personal, intr-o ancheta in curs privind o suspiciune de comitere a unor acte de corupte de catre un fost ministru( Monica Iacob Ridzi n.r). Prin urmare, Parchetul va trebui sa utilizeze toate celelalte dovezi disponibile in acest caz. In alt caz de suspiciune de acte de coruptie care priveste aceeasi persoana, Parlamentul a dat un vot negativ in ceea ce priveste solicitarea de deschidere a unei anchete. Intr-o alta ancheta in curs privind un caz de suspiciune de acte de coruptie care priveste un membru al Parlamentului (Dan Pasat n.r.), Parlamentul nu a aprobat solicitarea Parchetului de arestare preventiva."

Comisia notează că, de la ultima evaluare efectuată de Comisie, România a răspuns în mod constructiv la recomandările CE.

"Pentru a consolida dinamismul reformei care a fost revigorat, România ar trebui să se axeze pe pregătirea temeinică în vederea punerii în aplicare a noilor coduri şi ar trebui, de asemenea, să dispună revizuirea cuprinzătoare a modului de funcţionare a sistemului judiciar, pentru a sprijini punerea în aplicare a ajustărilor structurale suplimentare care se impun şi a investiţiilor necesare pentru a asigura celeritatea, calitatea şi consecvenţa procesului judiciar. Preluarea mandatului de către noul Consiliu Superior al Magistraturii reprezintă o ocazie importantă pentru a iniţia o cooperare strânsă şi constructivă în această privinţa între diferiţii actori din domeniul politic şi judiciar", se mai arată în raport.

"Codurile introduc un cadru şi proceduri legislative noi în materie de drept civil şi penal, fapt care reprezintă o provocare importantă, date fiind deficienţele existente în ceea ce priveşte capacitatea şi consecvenţa procesului judiciar", notează raportul.

CE saluta adoptarea, de catre Romania, ca urmare a recomandarilor Comisiei, a unei legi imbunatatite de asigurare a functionarii Agentiei Nationale de Integritate. In acelasi timp, Raportul atrage atentia asupra modului defectuos in care s-au desfasurat alegerile pentru CSM, "umbrite de contestarea in justitie a unor membri".

"Totusi, in aceeasi perioada, chiar daca autoritatile au continuat sa imbunatateasca cadrul juridic si functionarea sistemului judiciar, Parlamentul a decis reduceri bugetare importante in ceea ce priveste ANI in contextul constrangerilor bugetare generale. De asemenea, Parlamentul a impiedicat investigarea cazurilor de suspiciune de comitere a unor acte de coruptie de catre un fost ministru. Alegerile pentru Consiliul Superior al Magistraturii au fost umbrite de contestarea in justitie a acestora si au dus la anularea de catre Curtea Constitutionala a alegerilor privind patru membri ai CSM."

CE saluta si adoptarea, de catre Romania, a Legii micii reforme in justitie, al carei scop este accelerarea procedurilor judiciare, scurtarea duratei proceselor si ajuta la implementarea unor reforme incluse in noile Coduri.

In plus, Comisia Europeana arata ca trebuie depuse in continuare eforturi pentru a se da curs recomandarii Comisiei de a asigura faptul ca intreaga jurisprudenta a instantelor este publicata intr-o baza de date usor de utilizat si in care cautarile se efectueaza cu usurinta.

"Au fost publicate noi hotarari pe portalul online de jurisprudenta, Jurindex, dar in prezent colectia este limitata la hotararile Curtilor de Apel (si hotararile unui tribunal) din 2008, 2009 si primele doua luni ale anului 2010", arata CE.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22