Razboi in Libia. Aliatii au declansat ofensiva impotriva lui Gaddafi

Fara Autor | 20.03.2011

Pe aceeași temă

La mai puţin de 48 de ore de la rezoluţia ONU şi după un summit diplomatic ţinut vineri la Paris, Franţa a lansat intervenţia militară internaţională în Libia. Botezată "Zorii Odiseei", operatiunea ii aduce impreuna pe aliaţii britanici şi americani, pe francezi, canadieni si italieni, dar si Emiratele Arabe Unite şi Qatar. Peste o suta de rachete de lupta Tomahawk au fost lansate. Ca raspuns la aceasta ofensiva, liderul libian Moammar Gaddafi a chemat populatia la arme, impotriva "cruciatilor".

Operatiunea "Odyssey Dawn" (Zorii Odiseei - trad.)a inceput cu atacuri din partea Marii Britanii, Frantei si Statelor Unite si, potrivit unui oricial francez, sunt coordonate de la un comandament din Germania.

25 de nave de război şi submarine americane şi britanice echipate cu rachete Tomahawk au lansat atacuri din zona Mediteranei. Ţintele: zeci de obiective din capitala Tripoli, Misrata ori Sirt, oraşul natal al liderului Gaddafi. Vizate au fost sisteme de apărare antiaeriană ori noduri de comunicare strategice. Atacuri s-au lansat şi din aer, nu doar de pe mare. Avioanele aliaţilor occidentali au lovit în plin modesta armată libiană. Tancurile lui Gaddafi au fost lovite de sofisticatele aeronave franceze, Rafale şi Mirage 2000. Raidurile au continuat toată noaptea de simbata.

„Atacurile vor continua şi în zilele următoare până când regimul de la Tripoli va accepta rezoluţia ONU”, a anunţat Alain Juppe, ministrul francez externe.

Ca raspuns la aceasta ofensiva, liderul libian Moammar Gaddafi a chemat populatia la arme, impotriva "cruciatilor".“Mediterana a devenit un adevărat câmp de bătălie. Voi apăra ţara de agresiunile colonialiste şi cruciate. Voi deschide depozitele de arme tuturor oamenilor din Libia”, a spus Gaddafi intr-un mesaj audio difuzat de televiziunea libiană.  Gaddafi le-a cerut ţărilor arabe şi musulame, Americii Latine, Asiei şi Africii să vină în ajutorul "poporului eroic libian".

Strategia lui Muammar Gaddafi este acum clară: să convingă populaţia că intervenţia militară declanşată cu acordul ONU este, de fapt, un act de agresiune, comentează BBC. Liderul de la Tripoli speră că astfel va atrage poporul de partea sa şi va reuşi să rămână la putere.

De altfel, strategia a dat rezultat, aproape 1.000 de persoane s-au adunat la palatul lui Gaddafi, agitand steaguri si tragand focuri de artficii, spunind ca il vor apara cu trupurile lor pe liderul libian. In multime se aflau femei si copii.

Televiziunea libiana de stat citeaza un comunicat al armatei, potrivit caruia trupele libiene "au doborat aeronave de razboi ale dusmanului cruciat, barbar si nedrept",spunind ca 48 de persoane au fost ucise si alte 150 ranite, relateaza BBC.

Totul se întâmplă după o zi de foc în Libia. În ciuda rezoluţiei ONU, anunţului nerespectat al Libiei, de vineri, cum că pune capăt operaţiunilor militare ori ultimatumului dat de Obama, Gaddafi n-a oprit asediul în Benghazi, fieful rebelilor, locul de unde a început sfârşitul pentru Gaddafi pe 15 februarie.

Reprimarea revoltelor ori zilele de lupte şi bombardamente crâncene între forţele pro şi anti-Gaddafi s-au soldat cu mii de morţi.

După zile bune de tergiversări, Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a votat pentru impunerea unei zone de excludere aeriană în Libia pentru a opri violenţele şi cel mai important, pentru a-i apăra pe civili.

Japonia a anunţat  că susţine atacul  coaliţiei internaţionale împotriva forţelor conduse de liderul libian Muammar Gaddafi, condamnând reprimarea revoltelor populare din această ţară.

Ministerul chinez de externe a anunţat că regretă atacurile militare din Libia. Oficialul a cerut să fie restabilită ordinea şi a mai spus că speră nu va escalada conflictul. Alături de Rusia şi Germania, China s-a abţinut de la votul din Consiliul de Securitate ONU, care a aprobat cu 10 voturi "pentru[ impunerea unei zone de excludere aeriană în Libia lui Gaddafi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22