Fara Autor | 03.01.2011

Pe aceeași temă

Intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat ca una dintre variantele de raspuns la neadmiterea in spatiul Schengen ar putea fi "denuntarea unilaterala a Mecanismului de verificare si cooperare (MCV), care este folosit acum in alte domenii si devine un handicap". Baconshi a mai spus ca o alta varianta ar fi ca Romania sa spuna "dragi parteneri europeni, sintem stat membru, ne-am facut datoria. Daca vreti sa va faceti si voi datoria, asa cum e scris in Tratatul de Aderare a Romaniei, sunati-ne!". Declaratiile lui Baconschi au stirnit replici acide atit din partea unor politicieni, cit si a reprezentatilor societatii civile care au atras atentia ca astfel de iesiri nu ajuta cu nimic Romania.

"Avem două variante. Prima ar fi să ne autoculpabilizăm şi să intrăm într-o anumită negociere cu cele două ţări. Dar ce conţine această negociere, în afară de explicarea faptului că temerile nu sunt obiectiv întemeiate? Sau putem spune: dragi parteneri europeni, suntem stat membru, ne-am făcut datoria. Dacă vreţi să vă faceţi şi voi datoria, aşa cum e scris în Tratatul de Aderare a României, sunaţi-ne! Pentru că este un contract acolo: scrie că în momentul în care vom îndeplini condiţiile tehnice vom adera la spaţiul Schengen", spune Teodor Baconschi in interviul acordat cotidianului Adevarul.

Ministrul de externe a mai sustinut ca "exista posiblitatea de denunta unilateral MCV, raminind sa informam Comisia cu privire la progresele noastre in domeniul reformelor Justitiei".

"V-am spus, le putem spune partenerilor noştri: sunaţi-ne! La fel şi cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare ( MCV). Guvernul român care a finalizat negocierile ne-a introdus în Uniunea Europeană cu această ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit în alte domenii şi devine un handicap. Şi trebuie să ne gândim foarte serios dacă mai merită să continuăm acest lucru. Noi am făcut progrese în reforma sistemului judiciar. Dacă ele nu sunt încurajate mai departe, într-o logică de cooperare, există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare, rămânând să informăm Comisia cu privire la progresele noastre în domeniul reformei Justiţiei", a declarat Baconschi.

Mai mult, ministrul de externe a atras atentia ca asa cum Romania poate denunta unilateral MCV, la fel poate conditiona aderarea Croatiei la Uniunea Europeana.

"Dacă MCV va fi folosit nu atât ca mijloc de cooperare, ci mai curând ca pretext de presiune în alte domenii, nu avem de ce să-l mai menţinem. Haideţi să privim la situaţia Croaţiei. Noi susţinem orice extindere a Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta să se facă fără MCV, în condiţiile în care, în cazul nostru, se menţine MCV".

Cristian Diaconescu: O abordare neinspirata si contraporductiva

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe si lider de onoare al UNPR, califica abordarea ministrului de Externe Teodor Baconschi conform careia Romania ar putea conditiona, din perspectiva Mecanismului de Cooperare si Verificare, aderarea Croatiei la Uniunea Europeana "drept o abordare neinspirata, contraproductiva si injusta fata de o tara prietena si cu o natiune cu vocatie europeana".

"Croatia nu se face vinovata in niciun caz de felul in care am stiut noi sa ne gestionam problemele de migratie in zona occidentala a Europei si nici de felul in care am reusit sa ii convingem pe occidentali de performantele Romaniei. Nu pot sa nu remarc, in plan secundar, din nou, o oarecare intarziere a unui mesaj nuantat din partea sefului diplomatiei romanesti, intarziere care in vara acestui an, ne amintim, a avut efecte negative asupra unor cetateni romani si in ceea ce priveste imaginea Romaniei in plan politic european", adauga liderul UNPR intr-un comunicat citat de Agerpres.

Laura Stefan, expert anticoruptie SAR: Daca tipam la Comisia Eruopeana nu se rezolva lucrurile.

"Declaraţiile ministrului de Externe nu ajută România, dimpotrivă. Este o încercare de arătare a muşchilor. România nu face o favoare Europei că se lasă monitorizată. Putea să spună atunci când ne-au lăsat să aderăm. Nu poţi să te trezeşti după patru ani", a declarat pentru Adevărul, Laura Ştefan, expert anticorupţie al SAR.

Potrivit acesteia, denunţarea unui astfel de acord ar fi o situaţie fără precedent pentru Comsia Europeană. "Există posibilitatea de a închide MCV-ul dacă îndeplinim condiţiile pe care ni le-am asumat. Dar câtă vreme cererile pentru dosarele de corupţie zac în Parlament de 9-10 luni? Poate dacă ţipăm la Comisia Europeană se rezolvă lucrurile pe justiţie", a declarat Ştefan. În opinia expertului anticorupţie, România este, în acest moment, departe de eliminarea monitorizării pe justiţie şi a reamintit de blocarea de către Parlamentul României a dosarelor Ridzi şi Păsat.

Laura Ştefan a mai spus că diplomaţia românească ar fi avut cărţi pe care putea să le joace în negocierile cu UE. „Cred că diplomaţia avea cu ce vinde bine anti-corupţia, de exemplu, ce se face pe dosarele de mare corupţie. Sigur, nu ne ajută Înalta Curte, dar e treaba domnului Baconschi să promoveze lucrurile bune care se fac", a adăugat Ştefan.

Renate Weber: Declaratii belicoase venite in ceasul al 12-lea

"Declaraţia ministrului de Externe nu este una care să facă bine României. Nu este reacţia potrivită pentru a debloca relaţiile cu Franţa şi Germania. La nivelul cel mai înalt, Comisia Europeană a transmis de nenumărate ori că nu există nicio legătură între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie şi aderarea la Schengen. Şi dacă nu ar exista MCV Franţa ar veni cu alte probleme", a declarat europarlamentarul Renate Weber.

Europarlamentarul a adăugat că declaraţiile de ministrului român de externe, ameninţătoare şi tăioase, vin prea târziu. „Aceste declaraţii publice belicoase se fac în ceasul al 12-lea în loc să se fi făcut în discuţii diplomatice, în spatele uşilor închise, şi cu pumnul în masă atunci când trebuia", a adăugat Weber care a catalogat drept "catastrofale" relaţiile bilaterale ale României.

Vasile Puscas: Denuntarea unilaterala ar putea atrage masuri pe fondurile europene

Fostul negociator al României pentru aderarea la UE, prof. Vasile Puşcaş, a declarat că denunţarea unilateral a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) este posibilă, dar poate afecta acordarea fondurilor europene.

"Denunţarea unilaterală ar putea atrage măsuri pe fondurile europene. Un astfel de gest poate însemna menţinerea corupţiei, iar într-o asemenea ţară nu se bagă bani. Oricum, toată discuţia din jurul denunţării MCV nu face decât să accentueze idea că Guvernul ascunde corupţie", a declarat Puşcaş care a reamintit că în acest an încep negocierile pentru bugetul 2014-2020, iar România are nevoie de o poziţie puternică şi credibilă.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22