Vasile Dancu: Pe termen lung PNL va pierde din alianta cu PC

Fara Autor | 18.01.2011

Pe aceeași temă

Liberalii vor cistiga pe termen scurt, in primul rind prin avantajul tactic fata de opozitia din partid si fata de PSD, dar poate pierde pe termen lung din Alianta cu PC, spune sociologul Vasile Dancu intr-un interviu acordat revistei 22. „Se pierde un important atribut simbolic”, sustine Dancu.

Pe termen lung PNL poate pierde ceva din tăria brandului şi chiar electorat. Cu toate păcatele politicii noastre, PNL rămăsese un partid coerent, care a schimbat doar lideri, nu şi doctrină. Acum se ingustează aria tematică pentru discursurile viitoare ale lui Crin Antonescu, amputează o parte din temele dreptei. Cumva se pierde un important atribut simbolic pe care l-au avut partidele istorice in ultimii douăzeci de ani: lupta cu comunismul si securismul. Am crezut şi eu că nu mai contează aceste lucruri dar am văzut in 2009 cum vizita lui Crin Antonescu si Geoană la Timisoara a fost punctul de inflexiune al campaniei trecute”, afirma Dancu.

Chiar daca intelectualii publici care mai sustin principii au deveni niste „rara avis”, ei sint foarte importanti, „ramin un fel de structura de rezistenta, un fel de punte care leagă prezentul de scopul final”. Pierderea lor poate avea drept consecinta nasterea unei a treia forte politice, avertizeaza Dancu.

Sunt multi oameni cu notorietate si incredere care in fata acestui realpolitik de tip haloimas sa se considere exonerati de vechii vise sau pasiuni si sa vrea sa se opună celor două blocuri razboinice. Sigur, nu mă refer la Albă ca Zapada şi nici la cei şapte pitici”.

Crin Antonescu este „un lider român, de-al nostzru, pentru noi. Parcă aşa se spunea. Un tip pragmatic care contrazice o parte din vechiul stereotip”, sustine Dancu, recunoscind ca il „placea” pe liderul PNL.

Problema este că  găsit vreun guru care i-a spus urmatoarele: Domnule, pentru a junge Presedinte ai sanse doar dacă ai un grup de presa care sa te sprijine (unul din cele tari) si un electorat de peste 30% disciplinat. Cum nu avea nici una, nici alta, i-a aratat directia: electoratul PSD,  35% garantat, si Voiculescu pentru Antene. L-au atras intai pe Geoană într-o colaborare care sa-i strice relatia cu Ponta, apoi l-au contactat pe Voiculescu si prin aceasta au pus presiune pe electoratul PSD. De fapt, electoratul PSD este miza intregii lupte politice de acum”.

Alianta PSD-PNL-PC poate rezista „doar dacă aduce si alegerile prezidentiale in acelasi timp cu cele generale, cum era înainte. Atunci puterea se poate impărti mai just si este mai mult pentru toţi. Decalajul dintre alegeri generale si cele prezidentiale este cel mai mare dusman al viitoarei aliante”,  concluzioneaza Vasile Dancu.

Interviul complet aici.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22