Fostul ambasador al SUA, Adrian Zuckerman, se distanțează de proiectul imobiliar de la Cluj

L. G. | 15.12.2022

Deși Zuckerman a participat la lansarea proiectului alături de afaceriști controversați, acesta susține că nici el și nici firma de avocatură la care este asociat nu reprezintă interesele acționarilor.

Pe aceeași temă

Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, afirmă, într-un comunicat remis miercuri seara presei, că nici el, nici DLA Piper, firma de avocatură la care este asociat nu reprezintă proiectul imobiliar Smart City Development din Cluj. Adrian Zuckerman a participat la lansarea proiectului și a fost prezentat ca avocat al acestuia scrie G4Media.ro.

„Contrar oricăror declarații făcute de oricine, nici eu și nici DLA Piper nu reprezentăm Smart City Development din Cluj. Nici eu și nici firma mea, DLA Piper, nu reprezentăm dezvoltatorul, acționarii, directorii, investitorii sau orice altă persoană implicată în proiect”, afirmă Zuckerman.

Acesta susține că a vizitat marți șantierul pentru a vedea cu ochii săi dezvoltarea proiectului în valoare de două miliarde de dolari.

Fostul ambasador precizează că proiectul Smart City este susținut de Primăria Clujului și de primarul Emil Boc, ca fiind soluția pentru nevoile viitoare de creștere ale Clujului.

Declarația lui Adrian Zuckerman:

Contrary to any statements made by anyone neither I nor DLA Piper represent the Smart City Development in Cluj. Neither I nor my firm, DLA Piper, represent the developer, its shareholders, principals, investors or anyone else involved with the project. I visited the site yesterday to see for myself the two billion dollar development of a city within a city consisting of twelve thousand residential units, a retail shopping mall, hotel, hospital, movie studios and public transportation connecting the center of Cluj with the airport and the new development. The Smart City project is supported by the City of Cluj and its Mayor, Emil Boc, as the solution for the future growth needs of Cluj.

Context. Fostul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a participat, marți, la lansarea unui proiect imobiliar la Cluj, fiind prezentat drept avocat al proiectului de către organizatori. Fostul ambasador al Statelor Unite în România din perioada administraţiei Trump, Adrian Zuckerman, născut în România, a cărui misiune la Bucureşti s-a încheiat în ianuarie 2021, s-a alăturat după ce a ieșit din mandat firmei globale de avocatură DLA Piper specializată în real estate, la biroul din New York al acesteia. DLA Piper este a treia firmă de avocatură din SUA din punct de vedere al veniturilor şi una dintre cele mai mari din lume. Zuckerman s-a remarcat în ultimul an de mandat printr-o susținere fățișă a PNL în campaniile electorale pentru alegerile locale și parlamentare.

„Consorțiul PHG s-a alăturat Grupului TSC pentru a dezvolta cel mai mare proiect imobiliar din Sud Estul Europei. La Cluj, pe șantierul proiectului a fost prezent și fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman, care va reprezenta capitalul investițional american, sub egida mesajului ”Au venit americanii la Cluj”. Nu în ultimul rând, Excelența sa Dl. Adrian Zuckerman va reprezenta întregul proiect la nivel internațional, în calitate de avocat al proiectului”, scrie site-ul solidnews.ro

Elena Udrea și-a asumat paternitatea Proiectului Transilvania Smart City la finalul anului trecut, când a anunțat, într-o postare pe Facebook, demararea lucrărilor. „Să fie într-un ceas bun”, scria fostul ministru, astăzi în închisoare pentru fapte de corupție.

Pe 4 decembrie anul curent, într-un articol publicat pe site-ul televiziunii Realitatea Plus, s-a anunțat că patronul postului, Maricel Păcuraru, alături de asociații săi din „Consorțiul PHG”, intră în acționariatul proiectului imobiliar din Cluj. „Consorțiul condus de Maricel Păcuraru, împreună cu reprezentanții Transilvania Smart City, Adrian Alexandrov (partenerul de viață al Elenei Udrea – n.r.) și Adrian Gurzău (fost deputat PMP de Cluj), au încheiat parteneriatul pentru dezvoltarea și finalizarea acestui proiect estimat ca valoare de piață la peste 2 miliarde de euro, la finalizarea sa”, se arată în articolul Realitatea.

Acționarii Consorțiului PHG sunt Maricel Păcuraru, Miron Mitrea, Bobby Păunescu, Cozmin Gușă, Gabriel Oprea și Iulian Horneț (inventator – n.r.), conform sursei citate. Conform reprezentanților proiectului, Transilvania Smart City va fi ridicat pe strada Moș Ioan Roată, pe dealul situat la 2 kilometri de Iulius Mall Cluj și ar urma să conțină peste 10 mii de apartamente, un spital, grădinițe, școli și un mall.

Maricel Păcuraru a fost condamnat pentru corupție la patru ani de închisoare în dosarul Poșta Română în 2014 și eliberat condiționat în 2017. Pe 3 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv pe Maricel Pacuraru si pe fostul director al Postei Romane Mihai Toader la cate patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul privind politele de asigurare pentru angajati, in care prejudiciul este de peste patru milioane de euro.

Miron Mitrea (partenerul său de faceri, și el condamnat definitiv pentru corupție) a fost și el condamnat pentru corupție și eliberat în 2016. A fost coleg de Penitenciar cu Păcuraru la Poarta Albă.

A fost condamnat în februarie 2015 la doi ani de închisoare pentru luare de mită şi instigare la fals material în înscrisuri oficiale. În perioada 2001-2002, Miron Mitrea ar fi primit de la Irina Jianu foloase necuvenite de peste 900.000 lei în schimbul numirii acesteia în funcţia de şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Adrian Gurzău este finul Elenei Udrea, fost deputat PMP, condamnat la 2 ani si 8 luni de inchisoare, cu suspendare, pentru ca a negociat un acord de recunoastere, pentru faptul ca Gurzau a primit 270.000 de euro mita, sustin procurorii DNA, pentru a facilita numirea Angelei Toncescu în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie la Carpatica Asig.

În acest moment, acționarii „Transilvania Smart City” sunt Adrian Alexandrov, partenerul Elenei Udrea, cu care are un copil, și Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea.

Elena Udrea este acum în închisoare, după condamnare definitivă din dosarul Gala Bute.

Un alt participant la proiect este Cozmin Gușă, potrivit comunicatului citat. Gușă s-a remarcat în ultimul an prin promovarea constantă a unor idei similare cu cele ale propagandei ruse cu privire la invazia din Ucraina.

În proiect sunt implicate mai multe companii, precum SC Realtopfarma SA, SC Chester SRL, SC Merlin Construcții SRL și SDC Imobiliare. „Finanţarea megaproiectului se face din surse proprii ale proprietarilor si din finanţări externe, mai multe fonduri mari de investiţii de afară fiind implicate”, notează adevărul.ro.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, firma Realtopfarma e deținută în proporție de 50 % de Adrian Alexandrov, soțul Elenei Udrea. Ceilalți acționari sunt soții Mariana-Livia și Gheorghe Petrovan din Sighetu Marmației. Datele de la Registrul Comerțului arată că firma Realtopfarma era deținută prin acțiuni la purtător. În 2020 însă, soții Petrovan au intrat la vedere în firmă. În aprilie anul trecut, ei au decis schimbarea administratorului companiei și au numit-o pe Otilia Nicoleta Androne, o tânără de 29 de ani, născută în Buzău.

Otilia Nicoleta Androne a fost consilieră și șefă de cabinet a Elenei Udrea, la Camera Deputaților.  În 2016, Otilia Nicoleta Androne a candidat la Consiliul Local al Sectorului 6, la Consiliul General al Municipiului București și pentru un post de parlamentar la Camera Deputaților. Este membru PMP. Potrivit declarației de avere de anul trecut, în martie 2020, Otilia Nicoleta Androne era director al grupului de consilieri ai președintelui Senatului.

Documentele companiei publicate în MOF indică faptul că o altă firmă implicată în proiectul imobiliar de la Cluj, Chester Investments Group, a fost preluată în ianuarie 2021 de către compania Realtopfarma cu sediul în satul Tămași, comuna Corbeanca, Ilfov, de la britanicul Benady Maurice Moses. Administratorii Chester Investments Group sunt Adrian Alexandrov și Adrian Gurzău.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22