Fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul: Relatia ruso-americana e marcata de schizofrenie

T.d. | 07.08.2015

Pe aceeași temă

Rusii sufera de schizofrenie in relatia cu Statele Unite. O spune fostul ambasador american la Moscova, Michael McFaul, pentru care dialogul ruso-american este marcat de obsesia Kremlinului fata de intentiile Washingtonului in regiune.

In mandatul sau de doi ani ca principalul reprezentant diplomatic al americanilor la Moscova, Michael McFaul sustine ca a fost o tinta constanta a propagandei rusesti.

A fost ceva neasteptat, mai ales pentru ca s-a transformat foarte rapid intr-o chestiune personala. Inca inainte sa ma intalnesc cu vreun rus sau sa-mi despachetez valizele, la televizor aparusera deja materiale despre mine”, spune McFaul intr-un interviu pentru Radio Europa Libera.

Fostul oficial american a continuat aratand ca reporterii televiziunii de stat din Rusia si activistii pro-Kremlin il acuzau public cu regularitate de instigarea unei revolutii in statul rus, in special inaintea alegerilor prezidentiale din martie 2012.
 

Obsesia rusilor cu americanii

Totusi, in conditiile in care presedintele Barack Obama il percepea pe omologul sau rus Vladimir Putin drept o persoana pragmatica, un om “direct, care gandeste limpede”, McFaul crede ca Rusia in general si Kremlinul (Administratia Prezidentiala rusa) in particular sufera de ceea ce a numit o obsesie nesanatoasa si eronata despre intentiile si puterea Washingtonului.

Fapt ce a dus, inevitabil, la o tensionare a relatiei dintre cele doua state, situatie perceputa in discursul public.

Putin crede ca Statele Unite au ceva cu Rusia, doresc sa o slabeasca, ca relatia lor este un joc cu suma zero, nu unul din care ambele parti castiga”, explica fostul ambasador.

Pentru el, “aceasta este diferenta fundamentala de viziune. In lume sunt multi lideri care impartasesc aceeasi viziune cu Putin asupra naturii politicii internationale. Daca scorul este +2 pentru SUA, pentru Rusia trebuie sa fie -2”

Totusi, potrivit argumentului primit din partea unui inalt oficial de la Kremlin, toata chestiunea nu are nimic personal cu McFaul. Asta pentru ca Moscova are nevoie de “un inamic extern pentru scopuri electorale”.

Statele Unite sunt candidatul evident, iar dumneata (McFaul – n.r.) te potrivesti de minune datorita scrierilor academice anterioare despre democratizare si pentru simplu fapt ca esti un american tipic”, i-a explicat rusul din anturajul lui Putin.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22