Fostul judecator Mustata, condamnat definitiv la opt ani si jumatate cu executare

Dora Vulcan | 11.05.2016

Fostul judecator Stan Mustata a fost condamnat definitiv miercuri de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 8 ani si 6 luni inchisoare, el fiind acuzat ca a cerut bani, in mai multe randuri, de la persoane condamnate sau inculpate pentru a da solutii favorabile acestora, anunta Agerpres.

Pe aceeași temă

 

 

Instanta suprema a admis in parte apelul declarat de Stan Mustata si i-a scazut condamnarea de la 10 ani si opt lunic cat primise la Curtea de Apel, la 8 ani si sase luni inchisoare, plus interzicerea pe o perioada de 5 ani, dupa executarea pedepsei, a dreptului de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a exercita o profesie juridica.

Astfel, Stan Mustata a primit 5 ani pentru constituirea unui grup infractional organizat; 2 ani pentru folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; 5 ani pentru luare de mita in forma continuata; 3 ani si 6 luni pentru trafic de influenta. La pedepsa cea mai grea de 5 ani se adauga un spor de 3 ani si 6 luni inchisoare, reprezentand o treime din totalul celorlalte pedepse, iar in final Stan Mustata va executa 8 ani si 6 luni inchisoare.

In acelasi dosar, au fost condamnate definitiv si persoanele care au intermediat mita pentru fostul judecator: grefiera Mariana Curea - 4 ani si 3 luni; Ion Boraciu - 6 ani si 6 luni, Alexandru Florian - 5 ani si 4 luni, Ciprian Moraru - 1 an si 4 luni inchisoare, toate pedepsele fiind cu executare.

Stan Mustata a fost trimis in judecata de DNA pentru savarsirea mai multor infractiuni: constituire a unui grup infractional organizat; folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii care nu sunt destinate publicitatii si permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii; sase infractiuni de luare de mita si o infractiune de trafic de influenta.

"In cauza, exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in cursul anului 2013, Mustata Stan, Boraciu Ion si Alexandru Florian au constituit un grup infractional organizat, gruparea fiind sprijinita de Curea Mariana, in scopul savarsirii unor infractiuni de coruptie judiciara, urmarind obtinerea de beneficii materiale. In acest context, in perioada octombrie 2013 - aprilie 2014, membrii grupului au accesat informatii cu caracter confidential din dosarele penale aflate pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in vederea identificarii si contactarii mituitorilor si cumparatorilor de influenta, in scopul pretinderii de la acestia a unor foloase materiale, in schimbul obtinerii unor hotarari judecatoresti favorabile", sustine DNA.

Astfel, la data de 7 aprilie 2014, prin intermediul lui Ion Boraciu, magistratul a pretins bani in vederea pronuntarii unei solutii favorabile unei persoane condamnate, in sensul admiterii contestatiei in anulare impotriva deciziei penale nr. 222/A/2014, pronuntata la 4 martie 2014 de Curtea de Apel Bucuresti. Decizia penala nr. 222/A/2014 a fost data in dosarul "Transferurilor in fotbal" iar persoana condamnata era Mihai Stoica.

De asemenea, judecatorul Stan Mustata a cerut bani si in alte dosare.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22