Fostul ministru de Interne, Cristian David, achitat definitiv pentru mita de 500.000 de euro

Dora Vulcan | 25.06.2019

David a fost achitat, marți, de Curtea Supremă într-un dosar de trafic de influență după ce fusese condamnat la instanța de fond la 5 ani de închisoare.

Pe aceeași temă

La ultimul termen procurorul DNA a cerut pedeapsa maximă pentru mita de 500 000 de euro de care-l acuză DNA că ar fi primit-o pentru a interveni la prefectul județului Buzău pentru atribuirea în fals a unei proprietăți de 15 hectare în municipiul Buzău.

În primă instanță, David a fost condamnat de cinci ani de închisoare cu executare.

Ce spun procurorii

În calitate de ministru al Internelor și Reformei Administrative, în cursul anului 2007, prin intermediul șefului său de cabinet, Valeriu Roger Nițescu, David a cerut și primit, în luna februarie 2008, 500.000 de euro de la Adrian Mladin, un mandatar, beneficiar al unor drepturi litigioase, devenit denunțător în dosar.


Procurorii spun și ce trebuia să facă David pentru banii respectivi: să-și exercite atribuţiile de îndrumare şi coordonare a activităţii prefecţilor ”într-o modalitate care să asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău de către Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate”.

Pentru asta, Cristian David a luat legătura cu prefectul județului Buzău, Marian Bîgiu, căruia i-a cerut ajutorul în această problemă.

Între timp, șeful de cabinet a primit 600.000 de euro. Urmare a acestor „intervenții”, în perioada 2007 - 2008, cu ocazia discuţiilor purtate de către denunțător cu prefectul Bîgiu, acesta din urmă i l-a prezentat pe Gheorghe Doloiu ca persoană de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzău.


Aflând poziția terenului respectiv, prefectul i-a spus celui care avea să devină denunțător că nu poate fi restituită suprafața respectivă pe vechiul amplasament, întrucât este vorba de “un teren foarte mare şi foarte valoros”.

Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, după cum urmează:


- 59.518 m.p. în centrul municipiului Buzău, chiar la drumul naţional,
- 14.085 m.p. în centrul municipiului Buzău, aproximativ în spatele terenului susmenţionat,
- 6.397 m.p. tot în centrul municipiului Buzău, între cele două terenuri sus-menţionate,
- 70.000 m.p. la intrarea în municipiul Buzău dinspre Bucureşti, tot cu ieşire la drumul naţional.


Pentru “sprijinul oferit”, cu prilejul altei întâlniri, Bîgiu a cerut 1.000.000 de euro, primind într-un final 700.000 euro, solicitare motivată de „locaţia terenurilor şi existenţa mai multor persoane decidente”, dispunând totodată ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, să se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a și întâmplat ulterior, după ce Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor în suprafață de 15 ha.


Totodată, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mită şi pentru a evita tragerea la răspundere penală, au fost încheiate mai multe contracte de vânzare – cumpărare, având ca obiect tranzacţii imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârşirea infracţiunilor de corupţie.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaților.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22