Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, este urmarit penal pentru abuz in serviciu

Tudor Despina | 14.09.2015

Fostul primar al Timisoarei, Gheorghe Ciuhandu, este urmarit penal. Procurorii anticoruptie il acuza pe Ciuhandu ca ar fi finantat din fonduri publice echipa locala de fotbal. Prejudiciul s-ar ridica la 27 de milioane de lei, sustin anchetatorii.

Pe aceeași temă

Alaturi de Gheorghe Ciuhandu, vizati de urmarirea penala mai sunt un fost secretar al Consiliului Local Timisoara, Ioan Cojocari, si o fosta consiliera juridica, Delia-Ileana Dumitru.

 

Cei trei sunt acuzati de procurorii anticoruptie de abuz in serviciu, dupa cum arata in ordonanta pentru dispunerea urmaririi penale:

 

“În cursul anului 2008, suspectul Ciuhandu Gheorghe, la acea dată primar al Municipiului Timișoara și suspectul Cojocari Ioan, secretar al Consiliului Local Timișoara, uzând de prerogativele conferite de funcțiile ce le îndeplineau, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timișoara în contul S.C. POLITEHNICA TIMIȘOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIȘOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A.), și ulterior au semnat împreună cu suspecta Dumitru Delia-Ileana, consilier juridic și cu alte persoane din cadrul Primăriei Timișoara, documentul intitulat „Contract de asociere” în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei anual, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Știința Timișoara.

 

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ și urmărește obținerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

 

Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenției de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Știința Timișoara (denumirea din acel moment a entității sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educației fizice și sportului, nr. 69/2000 și a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalității acordării unei finanțări nerambursabile aceluiași club sportiv.

 

Acordarea unor sume de bani în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timișoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. POLITEHNICA TIMIȘOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIȘOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea și funcționarea activităților circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunității, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. POLITEHNICA 1921 ȘTIINȚA TIMIȘOARA & INVEST S.A., finanțarea fiind astfel ilegală”, explica anchetatorii.

 

De altfel, situatia prezentata de procurorii DNA a fost confirmata si de Camera de Conturi a Judetului Timis, printr-un audit financiar care a scos in evidenta o gaura bugetara de 27.100.000 lei.

 

Pentru recuperarea prejudiciului, mai arata DNA, s-a dispus sechestru asigurator asupra unui imobil aflat in posesia lui Gheorghe Ciuhandu. Sub sechestru au fost puse si conturile bancare ale lui Ioan Cojocari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22