Fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, urmărit penal pentru finanțări din FDI

Laurentiu Gheorghe | 13.02.2020

Polițiștii fac percheziții la 17 primării din țară, vizând finanțările acordate din Fondul de Dezvoltare și Investiții înființat de Liviu Dragnea pentru proiecte locale aprobate de șeful CNP Ion Ghizdeanu.

Pe aceeași temă

Surse judiciare, citate de Mediafax, susțin că Ion Ghizdeanu în calitate de șef al Comisiei Naționale de Prognoză a dispus ilegal finanțarea unor proiecte dezvoltate de autoritățile locale prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, înființat de Liviu Dragnea și Darius Vîlcov.

Polițiștii din județul Olt efectuează șase percheziții la sediile unor primării și firme comerciale din județ, existând informații că autoritățile locale au achitat facturi pentru mobilier urban, dar care n-a mai fost și livrat. Potrivit Poliţiei Olt, se fac cercetări sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal într-un dosar penal deschis pentru abuz în serviciu.

Din primele cercetări, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2009-2016, trei primării din județul Olt ar fi plătit aproximativ 220.000 lei pentru mobilier urban, dar că obiectele nu au fost livrate în totalitate. Trei persoane urmează să fie aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Olt pentru a fi audiate.

Aproape 80% dintre programele finanţate şi dezvoltate prin FDI erau destinate primăriilor conduse de social-democraţi.

Judeţele fruntaşe în obţinerea banilor erau Neamţ – 625 milioane de lei, Dolj – 537 milioane de lei, Buzău de unde provine actualul preşedinte al PSD Marcel Ciolacu - 512 milioane de lei, Olt şi Timiş.

Premierul Ludovic Orban l-a demis în 6 noiembrie 2019 pe Ghizdeanu, de la conducerea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, era în funcție din 2000 (în mandatul de premier al lui Adrian Năstase) și s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului. Aşa a ajuns, conform unor surse politice, omul de încredere a lui Darius Vâlcov.

În timpul guvernului PSD, Ghizdeanu a ajuns să negocieze în numele României contracte importante pentru infrastructură, precum autostrada Ploiești-Brașov.

Noul instrument numit Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) a fost lansat de guvern și Comisia Națională de Prognoză în primăvara anului 2019. Fondul era gestionat formal de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, instituție condusă la acel moment de Ion Ghizdeanu și care era subordonată de facto premierului Dăncilă. Instrumentul a fost inventat de Darius Vâlcov, iar lista proiectelor aprobate la finanțare arată că primarii PSD primesc peste 80% din proiecte.

Finanțarea proiectelor de dezvoltare se asigură sub formă de granturi, acordate din Fond, iar sursa de finanțare a Fondului o reprezintă împrumuturile în lei, acordate din disponibilitățile contului curent general al Trezoreriei Statului. Valoarea totală a împrumuturilor acordate Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză pe un interval de 20 ani este de 10 miliarde de euro. Finanțarea va fi acordată pentru mici proiecte în domenii precum sănătatea, mica infrastructură, educația și cercetarea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22