Fostul șef al DIICOT, actual membru al CSM, Codruț Olaru, fără doctorat. CNATDCU: „Plagiat grosier”

Redactia | 17.05.2021

Procurorul Codruț Olaru, fost șef DIICOT și actual membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), rămâne fără titlul de doctor în Drept.

Pe aceeași temă

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis că teza sa, coordonată în 2013 de Tudorel Toader, a fost plagiată „grosier”, conform PressOne.

Contactat de Libertatea, procurorul Olaru a declarat că el nu a primit decizia. El poate contesta verdictul în termen de zece zile de la comunicare.


Înainte de ședința Consiliului General al CNATDCU în care urma să se decidă menținerea sau retragerea titlului său de doctor, Codruț Olaru a încercat să blocheze emiterea unui verdict printr-o acțiune deschisă în instanță împotriva CNATDCU și a Ministerului Educației, mai arată PressOne.

El are acum dreptul să conteste administrativ decizia CNATDCU. Dacă hotărârea rămâne neschimbată, retragerea titlului de doctor trebuie făcută printr-un ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.

Secretarul tehnic al CNATDCU a explicat că decizia și rapoartele experților nu au putut fi făcute publice după încheierea ședinței, deoarece procesul verbal al întâlnirii, care a avut loc online, nu a fost încă semnat de toți membrii.

Decizia din 12 mai este cea de-a doua pe care CNATDCU o pronunță cu privire la teza de doctorat a procurorului Codruț Olaru, ca urmare a unei noi sesizări de plagiat, înregistrată în octombrie 2020.

Olaru a trimis o adresă Ministerului Educației, în noiembrie 2020, în care spunea că o nouă analizare a tezei sale de doctorat, după ce verdictul inițial al CNATDCU a fost de neplagiat, nu ar face decât „să reia în mod șicanator aspecte deja soluționate”.

Reacția procurorului Codruț Olaru Contactat de Libertatea pentru a-și spune punctul de vedere, fostul șef DIICOT a declarat că el nu a primit decizia din partea CNATDCU.

„Activitatea CNATDCU în materia plagiatelor se concretizează în emiterea unei Decizii avizată juridic. Eu personal nu am primit nicio altă decizie și nici pe site-ul instituției nu există așa ceva. Este interesant de unde are doamna Șercan (n. red – autoarea materialului PressOne) toate aceste date”, a explicat procurorul Codruț Olaru pentru Libertatea.

Acesta a precizat că „singura decizie pe care CNATDCU mi-a emis o a fost cea din 1 aprilie 2020, în baza careia, cu o majoritate de 35-1, mi-a fost menținut titlul de doctor în drept”.

Procurorul CSM spune, „cu privire la modalitatea total nelegală în care funcționează CNATDCU în noua formulă organizatorică”, că „am inițiat două acțiuni judecătorești aflate pe rol”. Principial vorbind, ar fi descalificant pentru CNATDCU ca, după o verificare de 28 luni, în urma căreia mi-a fost emisă o decizie de neplagiat, sa emită un verdict contrar în baza unor noi similare a căror identitate de obiect este evidentă.

Prima sesizare de plagiat în lucrarea lui Olaru, înregistrată în ianuarie 2018, a primit verdict de neplagiat în martie 2020 din partea Consiliului General anterior al CNATDCU (2016 – 2020).

Verdictul de neplagiat a fost fundamentat pe un raport comun în care cei trei experți au admis că probele din sesizare demonstrează că Olaru a copiat în total, în teza sa, 26 de pagini, dar au socotit că procentul de „aproximativ 8%” ar fi prea mic pentru a declara lucrarea plagiată, scrie PressOne.

Publicația susține că, de fapt, procentul de „conținut preluat” constatat oficial de comisie, raportat la cele 299 de pagini ale tezei, este de 8,6%.

Lucrarea de doctorat, coordonată de Tudorel Toader

Fost procuror general adjunct al României și fost procuror șef DIICOT, Codruț Olaru și-a susținut public lucrarea științifică în 2013, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, sub coordonarea actualului rector Tudorel Toader, fost ministru al justiției în perioada 2017-2019. Fost vicepreședinte CSM, Olaru a obținut titlul de doctor pentru lucrarea științifică „Particularitățile criminalității organizate în România” în 2013, pe vremea când era procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Tudorel Toader, coordonatorul său de doctorat, era în 2013 decan al Facultății de Drept de la Universitatea Al.I. Cuza din Iași și judecător al Curții Constituționale a României.
Citeşte întreaga ştire: Procurorul Codruț Olaru, fără doctorat. CNATDCU a decis retragerea titlului, pentru „plagiat grosier”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22