Fostului deputat PSD Cristian Rizea i s-a retras cetățenia Republicii Moldova și poate fi extrădat

Laurentiu Gheorghe | 29.12.2021

O decizie definitivă în acest sens a fost luată miercuri, 29 decembrie, de către magistrații de la Curtea de Apel Chișinău, susține site-ul deschide.md.

Pe aceeași temă

Amintim că, la 3 noiembrie 2020, fostul președinte al R.Moldova, Igor Dodon i-a anulat cetățenia moldovenească lui Rizea. În aceeași zi Poliția a anunțat că acesta a fost reținut și audiat.

 

Pe 4 noiembrie Ministerul român al Justiției anunța că a trimis o cerere autorităților din Republica Moldova având ca obiect extrădarea fostului deputat Cristian Rizea. Pe 6 noiembrie, Judecătoria Chișinău a emis mandat de arestare pe numele fostului deputat PSD Cristian Rizea.

 

Pe 9 decembrie, procurorii au stabilit că ex-deputatul român, Cristian Rizea, a obţinut cetăţenia R. Moldova contrar legii. Pe 11 decembrie, mandatul de arestare pe numele ex-deputatului român Cristian Rizea a fost prelungit cu 30 zile. Pe 31 martie 2021 Pocuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a fostului deputat român Cristian Rizea, care a primit cetăţenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaştere a cetăţeniei, în anul 2017.

 

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost condamnat definitiv în 2019 la 4 ani și 8 luni de închisoare cu executare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, el fugind în Republica Moldova.

Ce spune Ministerul român al Justiției

În legătură cu informațiile apărute în presa din Republica Moldova privindu-l pe Cristian Rizea, Ministerul Justiției a transmis miercuri următoarele precizări:

  1. "Partea română și-a îndeplinit atribuțiile prevăzute de lege și a transmis Ministerului Justiției din Republica Moldova cererea de extrădare încă din data de 5 noiembrie 2020. Cererea depusă la Ministerul Justiției din Moldova își păstrează efectele. Facem precizarea că procedura și timpii de soluționare pentru cererea de extrădare înaintată de autoritățile române sunt reglementate de legislația statului solicitat, respectiv Republica Moldova.

  2. Până la această oră, Ministerul Justiției nu a fost informat oficial de către ministerul moldovean al Justiției cu privire la situația juridică actualizată a susnumitului Cristian Rizea. Ultima revenire la colegii din Republica Moldova a fost în luna noiembrie 2021.

  3. La data prezentului comunicat, Ministerul Justiției din România a înaintat o nouă adresă către Ministerul Justiției din Republica Moldova, în care a solicitat informații cu privire la stadiul cererii de extrădare făcute de autoritățile române".

Următorul termen fixat de autoritățile din Moldova în dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea este 28 ianuarie 2022, informația fiind obținută din surse deschise.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22