FOTO Congresmanul american Michael Turner felicita Romania de Ziua Nationala, intr-o declaratie citita in Congresul SUA: Romania s-a dovedit a fi un ALIAT PUTERNIC al SUA si NATO

T.d. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

Congresmanul american Michael Turner a citit pe data de 3 decembrie 2014 o declaratie in fata Congresului SUA in care felicita Romania cu ocazia Zilei Nationale si a marcarii a 25 de ani de la prabusirea comunismului. Presedinte al Adunarii Parlamentare a Aliantei Nord-Atlantice (NATO) si co-presedinte al grupului de prietenie pentru Romania din Congresul SUA, Turner a mai spus ca Rusia urmareste destabilizarea Europei de Est pentru a-si recastiga influenta in teritoriile pierdute dupa colapsul Uniunii Sovietice, potrivit Hotnews.

Congresmanul Turner a scos in evidenta beneficiul mutual al Parteneriatului Strategic pentru Romania si Statele Unite in ceea ce priveste securitatea regionala si globala.

"Parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite a promovat interesele ambelor tari in avansarea securitatii regionale si transatlantice, si trebuie sa contribuie la amplificarea schimburilor economice si culturale, al comertului si investitiilor, si al contactelor inter-umane", a spus Congresmanul republican Turner.

(Foto: coalitiaromanilor.org)

Declaratia evidentiaza contributia substantiala a Romaniei, in calitatea sa de membru NATO si aliat solid al Statelor Unite, la eforturile de consolidare a securitatii si stabilitatii regionale si euro-atlantice. Documentul evoca, in acest sens, importanta cooperarii romano-americane la baza aeriana Mihail Kogalniceanu si participarea Romaniei, in calitate de partener strategic cheie, la proiectul SUA de aparare impotriva rachetelor balistice.

"Interceptorul de rachete balistice de la baza aeriana Deveselu, aproape de granita cu Bulgaria, va asigura protectie antiracheta aliatilor nostri din Europa si Orientul Mijlociu", a spus Michael Turner.

"Romania s-a dovedit a fi un aliat puternic al SUA si NATO, care a colaborat in mod foarte apropiat in contracararea provocarilor globale, inclusiv in ceea ce priveste eforturile comune de intarire a capacitatii de aparare regionala, de oprire a proliferarii nucleare, de crestere a securitatii energetice", se arata in textul declaratiei.

Congresmanul a vorbit si despre criza din Ucraina.

"Dupa cum stiti, Rusia cauta din nou sa destabilizeze o parte a Europei de Est si sa-si restabileasca influenta asupra teritoriilor pierdute dupa colapsul Uniunii Sovietice. De aceea este extrem de important pentru Statele Unite, Romania si alti aliati europeni sa continue sa lucreze impreuna pentru a consolida alianta transatlantica si sustine securitatea regionala", a spus congresmanul american.

Michael Turner si-a incheiat declaratia chemandu-si colegii din Congres sa i se alature in celebrarea zilei Marii Uniri a Romaniei si "aniversarii a 25 de ani de la caderea regimului comunist".

Declaratia a primit o reactive din partea Ministerului roman al Afacerilor Externe (MAE).

"Declaratia emisa de Congresmanul Turner face parte din seria demersurilor realizate de Ambasada Romaniei in Statele Unite ale Americii pentru a celebra Ziua Nationala a Romaniei si a marca 25 de ani de la caderea regimului comunist", se afirma intr-un comunicat MAE.

"Dorim sa felicitam staff-ul Ambasadei Romaniei la Washington pentru aceasta reusita care inseamna mult pentru Romania", a spus pr. Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition, cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de "Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei", este cea mai larga organizatie a romanilor din Statele Unite care are, printre alte, ca scop intarirea relatiei dintre Romania si Statele Unite si combaterea coruptiei din Romania.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22