Frații Micula au câștigat definitiv procesul cu statul român. Miza - 200 de milioane euro

Iulian Popescu | 29.02.2016

Ioan și Viorel Micula au câștigat definitiv procesul de la Curtea de Arbitraj de pe lângă Banca Mondială (ICSID), statul român susține că le-a plătit despăgubirile, cei doi frați spun că nu au primit banii, Comisia Europeană cere României să recupereze despăgubirile.

Pe aceeași temă

 

Situație deosebit de complicată după ce proprietarii European Food au câştigat definitiv, vineri, procesul intentat statului român la Curtea de Arbitraj de la Washington, potrivit căreia trebuie să primească despăgubiri de peste 200 de milioane de euro.

 

Suma pe care statul trebuie să o plătească este de aproximativ 200 de milioane de euro, despăgubiri și dobânzi acumulate din decembrie 2013, când s-a pronunțat prima decizie, nedefinitivă dar executorie.

 

Ministerul Finanţelor spune că a plătit datoria de peste 200 de milioane de euro, dar oamenii de afaceri susţin că nu au văzut vreun ban.

 

Pe de altă parte, Comisia Europeană obligă autorităţile române să recupereze toată suma, pe motiv că facilităţile fiscale erau ajutoare de stat în anii 2000. În caz contrar, va fi declanșată procedura de infringement, a amenințat anul trecut Comisia.

 

Luni, Ministerul Finanțelor a emis un comunicat privind această situație inedită în care se află:

 

“Ministerul Finanțelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID) în dosarul Micula.

Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanțelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege.

Potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, NU și cheltuielile de reprezentare juridică a părților şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

În același timp, Ministerul Finanțelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanșarea procedurii de infringement.

Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene.

 

Istoricul cazului:

 

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanților, în valoare de 376.433.229 lei plus dobândă, echivalent a aproximativ 84,50 milioane euro plus dobândă.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanțelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, România datora reclamanților suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 milioane euro.

În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunțate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluționarea acesteia s-a pronunțat în această lună, în sensul respingerii anulării.

România, prin Ministerul Finanțelor Publice, a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, încă din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligațiilor fiscale ale societăţii EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în România de un executor judecătoresc și plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanți până la finalizarea investigației în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene și pronunțarea unei decizii).

Cele cinci persoane fizice și juridice refuză, însă, să recunoască faptul că hotărârea arbitrală a fost executată integral și au inițiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne și internaționale având ca prim scop recunoașterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicții, și, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deținute de România în acele jurisdicții.

În afara procedurilor de recunoaștere și/sau executare demarate în România, astfel de proceduri au mai fost inițiate și în alte state semnatare ale Convenţiei pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul nr.62/1975 (Convenția ICSID).”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22