Franta. Alegerile locale, organizate in acest weekend, prezinta toate datele pentru propulsarea liderului de dreapta radicala Marine Le Pen la prezidentialele din 2017

T.d. | 20.03.2015

Pe aceeași temă

Alegerile locale organizate in acest weekend in Franta prezinta toate datele necesare pentru intarirea pozitiei de lider al Frontului National (FN) pentru Marine Le Pen. Socialisti nemultumiti, conservatori frustrati si o compilatie eterogena de alte orientari politice – toti acestia si-ar putea indrepta votul catre formatiunea franceza de dreapta radicala, transmite Associated Press.

Marine Le Pen a dus o campanie agresiva saptamanile trecute, mesaje tintite de genul “Noua ne pasa de voi, lor nu!” captand cea mai vizibila prezenta pe strazile oraselor si in zona rurala.
 

Drumul spre prezidentiale

Alegerile locale de duminica – cu cele peste 2.000 de consilii locale puse in joc – reprezinta un pas esential in procesul lui Le Pen privind telul ultim: prezidentialele din 2017.

“Este o lunga linie dreapta catre 2017”, a spus liderul FN intr-un discurs sustinut la inceputul lunii martie, in Paris. Pentru ea, “nu exista alegeri minore, nu exista vot minor”.
 

Agenda FN: anti-imigratie, islamofobie, curent eurofob

Frontul National propune o agenda cu puternice tente extreme, cum ar fi critica imigratiei, promovarea islamofobiei si un explicit curent eurofob. In ciuda aparentelor, linia dura adoptata de Le Pen i-a adus importante beneficii in ofensiva sa politica.

Un sondaj recent publicat indica cifra de 30% pentru FN, cu putin in fata conservatorilor (29%) si la mare distanta fata de socialistii presedintelui Francois Hollande (19%).

De altfel, stanga aflata la guvernare nu avea nevoie de sondaje pentru a afla unde se afla in preferintele electoratului, Partidul Socialist fiind in continuare marcat de esecurile unei economii in stagnare si incapacitatea de a combate cifra de 10%, cat arata statisticile somajului. Divizata in interior si cazuta in disgratia electoratului fidel, stanga franceza se asteapta la o cadere in localele de duminica, singura intrebare fiind cat de grava va fi situatia.
 

O evolutie spectaculoasa

De altfel, Frontul National se afla pe un val de simpatie construit inca de anul trecut. Formatiunea lui Le Pen controleaza 11 orase, a luat trei locuri in parlamentul francez si un mare plus de fotolii in Parlamentul European, de la trei la 24 – mai mult decat oricare alt partid francez.

Capacitatea politica a FN este cu atat mai surprinzatoare, cu cat sondajele au indicat posibilitatea ca formatiunea sa beneficieze de sustinere chiar si din partea votantilor stangii, oponentii traditionali ai dreptei, in special ai celei radicale.

Le Pen a incercat chiar sa indeparteze perceptia de partid anti-semit cu care se confrunta Frontul, prin atacuri repetate la imigratie si comunitatea musulmana. Recent, ea a spus ca vrea oprirea constructiei tuturor moscheilor pana la clarificarea surselor de finantare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22