Franta blocheaza raportul privind aderarea Romaniei la Schengen

Fara Autor | 15.01.2011

Pe aceeași temă

Parisul a blocat, vineri, la Bruxelles, adoptarea unui raport tehnic privind implementarea in Romania a interfatei a sistemului informatic SIS / SIRENE, in baza caruia opereaza Spatiul Schengen, cerind reexaminarea lui. Ministerul roman de externe sustine, intr-un comunicat de presa, ca “raportul este pozitiv”, dar ca Franta a cerut “mai mult timp sa-l studieze”.




Raportul realizat de experti europeni si prezentat in cadrul unui grup de lucru de evaluare Schengen la Bruxelles arata ca Romania este pregatita sa se integreze in spatiul liberei circulatii, informeaza RFI.




Toate statele membre au acceptat raportul, cu exceptia Frantei, care a blocat practic procesul de adoptare formala a documentului, cerand reexaminarea implementarii sistemului informatic SIS/SIRENE in Romania, au explicat surse europene.




De asemenea, Franta, Germania si Finlanda au cerut reexaminarea raportului pe frontiera Bulgariei cu Turcia, unul din cele doua rapoarte ale Bulgariei. Este vorba despre rezultatele reevaluarii frontierei terestre dintre Bulgaria si Turcia (sistemul informatic SIS / SIRENE), raport care a primit un aviz negativ din partea expertilor UE, prin urmare Franta, Germania si Finlanda au cerut o a doua reevaluare.




Acest ultim punct a fost recunoscut de Bulgaria, care s-a angajat să "remedieze situaţia", a precizat sursa citată.




Subiectul va fi probabil inscris pe agenda viitoarei reuniuni a grupului de evaluare Schengen, in 28 ianuarie, cand se va constata daca Franta ridica sau nu vreo obiectie elementelor textului.




Preşedinţia ungară a Uniunii Europene şi-a reafirmat, vineri, sprijinul pentru intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor, în condiţiile în care Franţa şi Germania şi-au exprimat recent rezervele.




"Atunci când cele două ţări vor fi îndeplinit toate condiţiile, aderarea nu va mai fi o problemă", a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, secretarul de stat ungar pentru Afaceri Europene, Eniko Gyory, la finalul unei reuniuni informale cu omologii săi din UE.




Evaluarea privind sistemul informatic, ultima inainte de termenul stabilit pentru aderarea Romaniei la Schengen, a avut loc in perioada 6-10 decembrie si a vizat indeplinirea standardelor in domeniul SIS/SIRENE de catre structurile cu competente in domeniu.




Expertii Schengen au facut vizite la Centrul National SIS, Biroul SIRENE, Sectia 1 Politie Bucuresti, Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni, Inspectoratul Judetean de Politie Arges, Inspectoratul Judetean de Politie Iasi si Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni. Seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, declara, la finalul vizitei, ca exista semnale ca rezultatele sunt pozitive.




MAE: Raportul este pozitiv, reprezentantul Frantei a cerut timp suplimentar sa studieze raportul




"Raportul este unul pozitiv, subliniaza faptul ca Romania corespunde in totalitate standardelor Schengen pe componenta SIS/SIRENE si a fost acceptat de statele membre, nefiind formulate obiectiuni sau observatii. A fost solicitat un timp suplimentar pentru studierea raportului de catre reprezentantul francez in cadrul Grupului SCH-EVAL. Procedura de adoptare a raportului de evaluare Schengen a Romaniei in domeniul SIS/SIRENE va continua in perioada urmatoare", se arata intr-un comunicat de presa al MAE.




Seful Departamentului Schengen din MAI, Marian Tutilescu, a subliniat ca, in ceea ce priveste Romania, concluziile generale asupra raportului SIS/SIRENE sunt pozitive.




"Toate statele membre nu au avut obiectii, cu exceptia Frantei, care a solicitat un ragaz de timp pentru a studia mai aprofundat raportul expertilor", a comentat Marian Tutilescu pentru Newsin.




In decembrie, Franta si Germania au cerut Uniunii Europene sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, spunand ca intrarea celor doua tari intr-un spatiu de circulatie fara vize este prematura. Cele doua state vor garantii ca aceste tari "vor pune capat coruptiei si criminalitatii organizate si ca frontierele lor vor fi pazite".




Perspectiva de aderare a României şi Bulgariei la sfârşitul lui martie, aşa cum era prevăzut iniţial, dispare odată cu aceste rapoarte negative. În cazul supunerii la vot, ar fi necesară unanimitatea statelor, iar Franţa şi Germania consideră "prematură" o aderare a celor două ţări în martie.




Aproximativ 15 ţări care fac parte din spaţiul Schengen cer Bucureştiului şi Sofiei progrese tangibile în lupta împotriva corupţiei, criminalităţii organizate şi în privinţa controlului frontierelor.



Aderarea celor două ţări nu a fost înscrisă pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniştrilor de Interne şi de Justiţie din UE, care se va desfăşura la 20 şi 21 ianuarie, la Budapesta, potrivit unor surse diplomatice.



Spaţiul Schengen include 25 de state membre şi permite unui număr de peste 400 de milioane de cetăţeni să circule liber, fără a prezenta paşapoartele.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22