Franta: Manifestatii de amploare, in weekend, in memoria victimelor atentatelor din Paris

T.d. | 10.01.2015

Pe aceeași temă

Zeci de mii de francezi au iesit in strada, sambata, in semn de omagiu pentru victimele atacurilor teroriste din Franta. Oamenii au manifestat pe strazile mai multor orase din Hexagon, potrivit Romania Libera.

La Pau, în dus-vestul țării, cel puțin 30.000 de persoane, potrivit poliției, s-au adunat pentru un marș al tăcerii. "Este o formidabilă mișcare populară. Este frumoasă, semnificativă și foarte prețioasă", a declarat primarul François Bayrou.

Marșul s-a derulat de-a lungul centrului orașului, coloana având în frunte o mare banderolă cu mesajul "Nous sommes tous Charlie" (“Noi toti suntem Charlie”) ținută de liceeni. La rândul ei, primăria a organizat "un picnic al fraternității și al comuniunii culturilor".

La Orleans, în centrul țării, peste 22.000 de persoane, au defilat în semn de omagiu față de victimele atentatului de la redacția Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, dintre care șapte ziariști, a indicat poliția. Mai multe personalități politice locale au fost prezente la eveniment, unde pe o banderolă uriașă se putea citi mesajul "Je Tu Il Elle, nous sommes tous Charlie" (“Eu, tu, el, ea, suntem cu toții Charlie”).

La Nice, în sud-est, se estimează că au participat la manifestație cel puțin 23.000 de persoane, conform poliției. Manifestația a fost una de amploare în orașul de 350.000 de locuitori.

În tăcere, fără discursuri, marșul s-a derulat pe o distanță de circa 1 km, luând sfârșit în fața unui monument dedicat victimelor unde a fost depusă o coroană de flori, în prezența reprezentanților religioși din toate confesiunile.

Aceste manifestații au loc în ajunul unei mari adunări populare prevăzută să aibă loc duminică la Paris, la care va participa președintele Franței, François Hollande, și numeroși lideri străini, printre care și șeful statului român, Klaus Iohannis.

"Va fi o manifestație incredibilă, care trebuie să fie puternică, demnă, care trebuie să arate puterea și demnitatea poporului francez, care își va striga dragostea pentru libertate și toleranță. Veniți în număr mare", a declarat sâmbătă prim-ministrul Manuel Valls.

La finalul unei reuniuni de criză de sâmbătă, guvernul francez a anunțat întărirea securității la Paris și în împrejurimi, deja în alertă maximă din cauza riscului terorist. Executivul de la Paris a promis că vor fi luate toate măsurile pentru a asigura buna derulare a marșului la care sunt așteptate peste un milion de persoane.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22