Freedom House: Libertatea presei în declin. Tendințe autoritare la guverne democratice

Dora Vulcan | 06.06.2019

Libertatea presei este în declin în întreaga lume, în contextul alăturării tot mai multor guverne democratice celor autoritare care fac presiuni asupra jurnalismului independent, arată Freedom House.

Pe aceeași temă

Libertatea presei este în declin în lumea întreagă, în contextul în care unele guverne democratice se alătură eforturilor guvernelor autoritare pentru a împiedica jurnalismul independent, potrivit unui raport al organizaţiei americane Freedom House, citat de Agerpres și Europa liberă.

Declinuri notabile s-au observat în toată Europa, potrivit raportului anual al centrului de reflecţie dat miercuri publicităţii.

Potrivit raportului Freedom House, intitulat ”Libertatea și Media 2019”, România are un scor de trei în ceea ce priveşte libertatea presei, într-un index în care zero reprezintă situaţia cea mai gravă şi 4 cea mai bună.

"Ţările unde recentele avansuri ale populiştilor este cuplată cu o piaţă media care suferă din cauza unor probleme sistemice - precum întrepătrunderea profundă a intereselor politice şi economice cum se întâmplă în România şi Italia - sunt în mod special vulnerabile la cooptarea iliberală. Realizatorii de politici ar trebui să identifice şi să expună metodele luate din arsenalul iliberal şi să ceară guvernelor democratice să le combată utilizarea pe pieţele vulnerabile", se mai menţionează în raport.

"În unele dintre democraţiile cele mai influente din lume, liderii populişti au supervizat tentative coordonate pentru a asfixia independenţa media", a estimat Sarah Repucci, cercetătoare în cadrul acestei organizaţii de apărare a drepturilor omului. Lideri care se prezintă adesea ca "apărători ai unei majorităţi lezate".

"Dacă aceste ameninţări sunt preocupante în sine, efectele lor asupra democraţiei este ceea ce le face cu adevărat periculoase", a subliniat ea.

În anumite ţări democratice, "mari segmente de populaţie nu mai primesc informaţii imparţiale", estimează Freedom House.

Liderii ungar Viktor Orban şi sârb Aleksandar Vucici au reuşit să sugrume jurnalismul critic şi să se asigure că media sunt deţinute de personalităţi binevoitoare faţă de ei, potrivit raportului.

Despre Orban, raportul spune că „nu numai că și-a consolidat controlul asupra mediilor de informare, dar a construit o realitate paralelă, unde mesajele guvernamentale și dezinformarea se întăresc unele pe altele”.

Amândouă țările sunt consemnate cu regrese îngrijorătoare în domeniul libertății și democrației, fiind considerate acum țări „parțial libere”.

Ungaria se plasează acum pe poziţia 70, Republica Moldova are un scor de 58 – unde cel mai bun scor, al unei țări libere și democrate este de 100. România are scorul de 81, fiind în categoria țărilor libere, scrie Europa liberă, care citează raportul.

Rusia şi China sunt şi ele arătate cu degetul.


În India, guvernul prim-ministrului Narendra Modi a încercat, de asemenea, să facă presiune asupra unor media independente prin intermediului selecţiei licenţelor televiziunilor şi a susţinut campanii vizând descurajarea discursurilor calificate drept "antinaţionale".

Pe de altă parte, anumite ţări în care democraţia câştigă teren au înregistrat câteva ameliorări în termeni de libertate a presei, precum Etiopia, Malaezia, Ecuador şi Gambia, potrivit Freedom House.

În SUA, atacurile lui Donald Trump împotriva presei au "exacerbat erodarea în creştere a încrederii în media pentru marele public", relevă Freedom House. Acest fapt are consecinţe dincolo de frontiere, întrucât jurnaliştii din lume au acum "mai puţine motive de a crede că Washingtonul le va veni în ajutor dacă drepturilor lor sunt desconsiderate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22