FT: Este Grexitul legal? Avocatii UE încearca sa-l faca sa fie

Fara Autor | 07.07.2015

Pe aceeași temă

 

După ce fostul ministru de Finanțe Yannis Varoufakis a declarat de mai multe ori că un Grexit este ilegal și a amenințat că țara sa se va adresa Curții Europene de Justiție dacă este expulzată din zona euro, juriștii au luat la purecat tratatele pentru a găsi temeiurile unui divorț cu acte în regulă.

 

Nu pentru că s-ar forța scoaterea Greciei din acest "club", spun surse din euro zonă, ci pentru că Atena s-ar putea trezi într-o situație  ce nu-i va permite altfel să primească ajutor financiar, scrie Financial Times.

 

Dacă începe să printeze propria sa monedă, lucru ce s-ar putea întâmpla după expirarea, marți, a termenului limită fixat pentru ajungerea la un acord, Grecia nu va avea acces la fondul de urgență de 500 de miliarde de euro pus la dispoziția statelor din zona euro.

 

Pentru că este totuși, în acte, parte din zona euro, nu va putea accesa nici programul BPA, de care a beneficiat și România, printre alte state nou-euro din Uniune.

 

Soluția ar putea fi faimosul Articol 7, introdus atunci când guvernul austriac a decis să includă în coaliția de la putere Freedom Party, al naționalistului Jorg Haider.

 

Articolul permite Comisiei să propună în cazul unei țări ce violează valorile europene, dacă sunt de acord toate statele membre, suspendarea unor drepturi ce derivă din aplicarea tratatelor statului respectiv.

 

Pentru asta ar trebui demonstrat că tipărirea unei monede proprii în timp ce faci parte din zona euro reprezintă o violare a valorilor Uniunii, un caz cam greu. 

 

Cea mai facilă soluție ar fi apelarea la Art. 352 din Tratatul de funcționare a UE, articol ce menționează că, atunci când Uniunea are nevoie de ceva ce nu e încă în tratat, acel lucru poate fi făcut, dar cu acordul tuturor statelor membre. Inclusiv al Greciei. Puțin credibil ca elenii să accepte un Grexit, este de părere autorul articolului  din FT.

 

Dar, cine știe? Dacă asta ar aduce ajutorul financiar mult așteptat, aceasta ar putea fi soluția întregii probleme.

 

CITITI SI:

LIVE. GREXIT. Succes covarsitor al taberei NU la referendum. Varoufakis si-a dat demisia. Bancile NU s-au redeschis. Grecia are TERMEN pana marti sa vina cu o propunere serioasa

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22