Funcționarii publici nu au voie sa facă activități de lobby în domeniul lor de activitate

Laurentiu Gheorghe | 24.09.2018

​Demnitarii și funcționarii publici nu vor putea desfășura activități de lobby în domeniile lor de activitate, pentru influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale, prevede un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului, de reglementare a activității de lobby în România, scos, luni, în dezbatere publică de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

Pe aceeași temă

 

 

Practic, proiectul de ordonanță de urgență privind ”transparența în domeniul lobby-ului și al reprezentării intereselor” instituie restricții demnitarilor și funcționarilor publici în domeniul lor de activitate, dar nu pomenește de alte domenii de activitate.

 

„Pe perioada mandatului sau a funcției deținute, reprezentantul public nu poate desfășura activitatea de lobby, în sensul prezentei ordonanțe de urgență, în domeniul său de activitate”, prevede proiectul de OUG.

 

Potrivit textului propus, reprezentanții publici sunt demnitari numiți sau aleși, funcționari publici și personal contractual, în măsura în care își desfășoară activitatea în procesul de legiferare și în procesul de punere în aplicare a legislației specifice.

 

„Conflictele de interese și incompatibilitățile pentru persoanele care fac obiectul legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, se aplică întocmai atât în relația cu societățile de lobby cât și cu societățile care angajează lobby-iști interni” - se mai arată în proiectul de act normativ.

 

Amenzile și alte prevederi din proiectul de ordonanță de urgență privind activitatea de lobby:

 

- Activitatea de lobby este definită drept „orice contact organizat și structurat cu reprezentanți publici pentru exerctarea unei influențe în interesul unui client”. În acest sens, actvitatea de lobby urmărește influențarea directă a activității de legiferare și a proceselor decizionale la nivelul administrației publice centrale și locale.

 

- La rândul său contractul de lobby este „un contract cu titlu oneros prin care un prestator se obligă să desfășoare activități de lobby în interesul unui client”. Așa cum este definit în Dicționarul explicativ al limbii române (conform dexonline.ro), termenul oneros se referă la contracte sau convenții și presupune faptul că acestea  impun cuiva sarcini. De asemenea, un act cu titlu oneros este un act juridic prin care o persoană se obligă să execute o prestație fără a urmări să primească ceva în schimb.

 

- Se înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor, administrat de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Municipiului București, în care vor fi înregistrate: societățile de lobby precum și atribuțiile acestora; societățile care angajeză lobby-iști interni; grupurile de interese.

 

- Societățile de lobby și societățile care angajează lobby-iști și lobby-iști interni pot exercita activități de lobby numai de la data înregistrării în Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor, precum și pe parcursul valabilității înregistrării. Firmele riscă sancțiune contravențională de 100.000 de lei dacă se abat de la aceste reguli, amenda crescând la 300.000 de lei pentru abateri repetate.

 

- Firmele de lobby vor fi obligate să transmită Registrului de lobby o serie de date, printre care un cod de conduită propriu, datele de identificare ale firmei, o scurtă descriere a activtății, numele și datele de naștere ale lobby-iștilor săi etc. De asemenea, firmele care angajează lobby-iști vor fi obligate să declare la registru o scurtă descriere a atribuțiilor contractuale sau statutare, datele de identificare ale firmei etc. În caz contrar, aceste firme riscă o amendă de 50.000 de lei sau 100.000 de lei pentru abateri repetate.

 

- Proiectul de OUG mai prevede că este nulă orice clauză dintr-un contract de lobby prin care se prevede un onorariu de succes în măsura în care activitatea de lobby urmărește încheierea contractelor cu statul sau cu o unitate administrativ-teritorială. Onorariul de succes în contarctul de lobby se constituie venit la bugetul de stat. O astfel de abatere este considerată tot contravenție și se va sancționa cu amendă de 50.000 de lei sau 100.000 de lei în caz de abateri repetate.

 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri susține că proiectul de OUG prezentat este copiat după legea similară din Austria. Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordonanță de urgență trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

 

Principalul partid de la guvernare, PSD, a decis în Comitetul executiv național de la Neptun, din 1 septembrie, ca Guvernul să adopte ordonanța de urgență privind lobby-ul în luna octombrie. Recent, liderul PSD Liviu Dragnea spunea că priectul de reglementare a lobby-ului este „luat exact după legea din Austria”.

 

Și ALDE a vrut să reglementeze, prin lege în parlament, lobby-ul în România. „Sgur că asta  nu înseamnă că traficul de influenţă ar trebui să fie dezincriminat. Vrem să reglementăm aceste activităţi, să dăm un cadru legal în care să se poată desfăşura, astfel încât interesele publice și private să poată fi promovate în mod civilizat în dezbateri”, spunea liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu astă-primăvară.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2018 Revista 22