G4media:Pensionari din Armată și Poliție, pe Fb: Rasiști, xenofobi, antisemiți, misogini, anti-NATO

Redactia | 20.05.2022

Mai multe postări și comentarii pe Facebook arată că mai mulți foști ofițeri, un general și un contraamiral în rezervă au vederi rasiste, anti-semite, misogine, anti-NATO, anti-UE sau conspiraționiste.

Pe aceeași temă

G4Media.ro a analizat conținutul postat de mai mulți rezerviști pe Facebook, spațiu public, conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

  • De exemplu, Valentin Vasilescu, un fost comandant al Aeroportului Otopeni,  a scris, în mod repetat, că masacrul de la Bucha a fost regizat de forțele ucrainene, iar, în contextul vizitei recente, la București, a vicepreședintei SUA, Kamala Harris, că aceasta este o ”bunăciune. (…) Păcat că n-are cu cine. Dulapul (președintele Klaus Iohannis n.r.) e de lemn. M-aș fi sacrificat să obțin vize de America la tot românul”.

  • Contraamiralul în rezervă Romulus Hâldan a afirmat că ”NU ÎMI PLAC NICI RUȘII, NICI AMERICANII!” și că ”ucrainenii ăștia sunt de o parșivenie pe care nici măcar rușii nu o pot egala!”.

  • Generalul în rezervă Nicolae Rotaru a postat, pe 26 ianuarie, ziua de naștere a dictatorului Nicolae Ceaușescu, o poezie compusă de el, unul dintre versuri fiind ”Un patriot român, brav șef de stat”. Foarte multe dintre comentariile de mai sus au fost făcute în urma unor postări ale Albei Catrinel Popescu, conferențiar la Universitatea Armatei, anchetată de Corpul de Control al Ministerului Apărării în urma unor presiuni la adresa G4Media.ro.

Alba Catrinel Popescu a inflamat de multe ori spiritele în rețeaua online, scriind: ”măi nazisto bolșevicule” cu adresă la fostul ministru Daniel Funeriu sau ”la ocnă cu voi, putorilor!” după o distribuire a unei știri despre o petrecere a unor romi.

Universitatea a transmis G4Media.ro că se delimitează de reacțiile conferențiarului Popescu, la puțin timp aceasta ștergându-și toate postările și comentariile controversate.

Ministerul Afacerilor Interne a declarat că nu poate lua nici o măsură deoarece nici una dintre persoanele indicate de G4Media.ro nu îi mai este angajat, în timp ce Ministerul Apărării Naționale a făcut referire doar obligațiile actualilor angajați.

Contactat de G4Media.ro, contraamiralul Hâldan a transmis că ”îmi voi vedea de viața mea, indiferent de ce ordin aveți dumneavoastră în ceea ce vă privește!”, iar un comisar-șef în rezervă din Maramureș, ale cărui reacții fac obiectul acestui articol, a spus că ”am luat la puricat comentariile mele din ultima perioadă descoperind că, adevărat, e mai bine să-mi văd de postările mele istorice, poetice, de cultură, etc”.

După consultarea postărilor și comentariilor din acest material, Adrian Cioflâncă, membru al Colegiului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România ”Wilhelm Filderman”, a declarat pentru G4Media.ro, că ”profilul public al unor purtători de uniformă precum cei discutați în articolul dvs. este compus din ceea ce este mai deplorabil astăzi pe piața ideologiilor politice”.

0

Sursa Foto: Facebook

Conform unui CV postat de o asociație unde este membru, contraamiralul de flotilă în rezervă Romulus Hâldan deține titlul de doctor în ştiinţe militare cu teza „Perspective în evoluţia dimensiunii navale a acţiunilor militare” și a ocupat mai multe funcții importante în structurile Armatei, printre care Şef de stat major al Comandamentului Operaţional Naval (2004-2006), Comandantul Bazei Navale (2006-2009) și Şeful Doctrinei şi Instrucţiei în Statul Major al Forţelor Navale (2009-2010).

Acum în rezervă, Hâldan este activ pe Facebook, o parte dintre comentariile sale, însă, fiind controversate și incompatibile cu prestanța hainei militare pe care o îmbracă în fotografiile de pe contul său de Facebook.

În capturile G4Media.ro de pe Facebook sunt indicate și numele, precum și afilierea la Armată sau Ministerul de Interne ale altor persoane care au reacționat la postările inițiale/comentariile lui Hâldan.

Astfel, acesta a scris, în contextul distribuirii unei știri despre o petrecere a unor romi: ”Ce-i mai pupă în cur UE! (…) Mult timp s-a vehiculat ideea că dacă vor fi educați își vor schimba năravurile. Exclus! (…) de mici sunt învățați să fure, să mintă, să înșele și chiar să ia viața (…)”.

articolul integral pe G4media


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22