Gabriel Biris nu renunta: voi sustine cu tarie proiectul de modificare a Codului fiscal

Dora Vulcan | 08.09.2016

Fostul secretar de stat Gabriel Biriş, care a demisionat joi, a scris pe Facebook, într-o primă reacţie după anunţul demisiei, că va susţine în continuare proiectul de modificare a Codului Fiscal, care a fost greşit înţeles şi trebuie momentan ”parcat”, iar munca depusă în acest proiect nu trebuie irosită.

Pe aceeași temă

 

 

 

Gabriel Biriş a demisionat din funcţia de secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, care a spus că premierul Cioloş i-a mulţumit acestuia pentru activitatea în Executiv, dar a precizat şi că acesta a lansat în dezbatere publică măsuri pe care Cabinetul nu şi le asumă.

 

 

Demisia vine la mai puţin de două zile după ce Profit.ro a publicat un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care s-ar fi modificat substanţial Codul Fiscal actual, în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

 

 

 

După anunţul demisiei, Gabriel Biriş a avut o primă reacţie pe pagina sa de Facebook, unde a scris că îşi asumă măsurile propuse, care au fost greşit înţelese, mai ales într-un an electoral.

 

 

"Din păcate, momentul şi modul în care acest proiect a intrat în atenţia pubilicului, furia generată de inţelegerea greşită a măsurilor propuse, apropierea de alegeri au generat neîncredere în acest proiect. Evident, am prezentat premierului demisia mea", a scris Biriş.

 

 

Fostul secretar de stat spune că va continua, însă, să susţină proiectul.

 

 

”Este însă un proiect în care cred şi pe care îl voi susţine cu tărie, chiar dacă pentru moment el trebuie "parcat"", a menţionat Biriş.

 

 

La plecarea din funcţie, fostul secretar de stat le-a mulţumit foştilor colegi din Ministerul Finanţelor.

 

 

”Acest proiect a însemnat un efort colectiv remarcabil, pentru care le mulţumesc. Acestă muncă nu trebuie irosită!”, a mai scris fostul secretar de stat.

 

 

Gabriel Biriş, cunoscut anterior ca avocat şi consultant specializat în probleme de fiscalitate, a fost numit, în 11 decembrie 2015, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, unde a fost responsabil chiar de domeniul fiscalităţii.

 

 

Marţi, Profit.ro a publicat un proiect de act normativ care propunea o amnistie fiscală pentru averile nejustificate de până la un milion de euro, contribuabilii primind o perioadă de graţie, până pe 31 martie 2017, ca să fie declarate aceste sume la Fisc şi să plătească impozit de 16%.

 

 

După această dată, dacă vor fi depistate de Fisc, averile vor fi taxate cu 75%

.

 

Un alt proiect prevedea majorarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) ale angajatului de la 10,5% la 21,7%, iar pentru sănătate (CASS) de la 5,5% la 8,9%.

 

 

În schimb, angajatorii vor fi scutiţi de CAS pentru condiţii normale de muncă, precum şi de CASS. În plus, era prevăzută dublarea ratei de taxare pentru PFA. Pe de altă parte, proiectul îi obligă pe angajatori să majoreze salariile brute pentru a compensa creşterea contribuţiilor.

 

 

Măsurile au fost respinse de ministrul Finanţelor, Anca Dragu, şeful direct al lui Biriş, care nu şi-a asumat proiectele, transmite News.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22