Gabriel Gafiţa ar putea fi retras din funcţia de ambasador din cauza colaborarii cu Securitatea

Fara Autor | 29.05.2009

Pe aceeași temă

Gabriel Gafiţa ar putea fi retras din funcţia de ambasador la Lisabona, decizia urmând să fie luată după ce va fi audiat în legătură cu situaţia apărută în urma deciziei Curtii de Apel Bucuresti privind colaborarea cu Securitatea, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, susţin surse din MAE citate de NewsIn.

Ambasadorul român în Portugalia Gabriel Gafiţa a fost rechemat pentru consultări, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, la o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti decisese că acesta a fost colaborator al fostei Securităţi.

Anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafiţa clarificarea situaţiei. Aceasta a intrat, astfel, într-o procedură judiciară. "O decizie a MAE (în privinţa ambasadorului - n.r.) va fi luată după finalizarea acestei proceduri", declara atunci, pentru NewsIn, Cosmin Boiangiu, purtător de cuvânt al MAE.

Contactat de NewsIn, ambasadorul român în Portugalia, Gabriel Gafiţa, a declarat, anul trecut, că nu consideră acuzaţiile care i-au fost aduse ca fiind întemeiate şi susţine că l-a informat în acest sens pe ministrul de externe încă de la primirea citaţiei de la Tribunalul Bucureşti.

"Citatele sunt scoase din context şi interpretate în mod voit negativ. Există o procedură judiciară în curs care îmi permite să-mi exprim punctul de vedere la momentul potrivit. Elemente din articol (articolul apărut la 10 iulie 2008 în Adevărul - n.r.), precum "nume conspirativ" sau "recompense", nu au avut nicio acoperire în realitate", a declarat Gabriel Gafiţa.

Decizia Curţii de Apel nu e definitivă şi poate fi atacată cu recurs.

Scandalul din jurul lui Gafiţa a început în iulie 2008, când ziarul "Adevărul" a anunţat că în cazul ambasadorului României în Portugalia, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a stabilit că a făcut poliţie politică. Ca urmare, anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe a solicitat ambasadorului Gafiţa clarificarea situaţiei. Aceasta a intrat, astfel, într-o procedură judiciară, iar MAE urma să ia o decizie în privinţa sa după finalizarea acestei proceduri. Gafiţa declarase însă că acuzaţiile care i-au fost aduse nu sunt întemeiate.

Potrivit "Adevărul", colaborarea lui Gafiţa este dovedită de "notele informative făcute de el în perioada 1977–1982". "Gafiţa ar fi fost racolat ca informator al Securităţii în februarie 1977, pe când avea 25 de ani. Numele lui de cod era "Rosetty" şi avea misiunea să deconspire starea de spirit din lumea literară, dat fiind că la vremea respectivă era scriitor", a scris cotidianul. Colaborarea lui Gafiţa cu Securitatea nu a fost una gratuită, el beneficiind de diverse deconturi pentru informările pe care le făcea, mai informează sursa citată, oferind spre exemplu deconturi făcute cu ocazia zilei de naştere, sticle de coniac sau figurine chinezeşti.

Gabriel Gafiţa este născut în 1952, a absolvit Facultatea de Limbi Străine a Universităţii Bucureşti (engleză-franceză), ca apoi să se dedice domeniului publicistic. El a intrat în 1991 în MAE, ca secretar şi consilier diplomatic la ambasada României la Londra. Din 1998 până în 2002 a fost ambasador în Canada, între 2002 şi 2004 a fost director general-adjunct pentru Europa şi America de Nord, iar apoi, timp de un an, ambasador în Malaysia. Din 30 noiembrie 2005 este ambasador în Republica Portugheză.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22