Gabriel Liiceanu despre revolutionarii cu certificat care protesteaza: Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?

Fara Autor | 20.12.2011

"Ideea ca un revolutionar primește un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. (...) Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei", a declarat scriitorul Gabriel Liiceanu despre actiunile din ultima vreme ale revolutionarilor. 

Pe aceeași temă

 

"Ideea ca un revolutionar primește un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. (...) Ma mir cum nu ne rade Europa, cum in acesti 22 de ani nu ne-au aratat cu degetul pentru aceasta comicarie si premiera a istoriei", a declarat scriitorul Gabriel Liiceanu despre actiunile din ultima vreme ale revolutionarilor. 
 
"Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar? Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai?", a continuat Liiceanu, la emisiunea "Discutia de luni", de pe Hotnews.ro, precizand ca "este unul dintre cele mai rusinoase lucruri pe care le traieste societatea romana fara sa comenteze. Nu le e rusine sa faca parte dintr-o asociatie care sa ceara bani si certificate?"
 
Gabriel Liiceanu si-a argumentat afirmatiile spunand ca "un om care face o revolutie o face cu constiinta, cu faptul ca ii fierbe spiritul si numai poata, da pe dinafara. Dupa aia se duce sa ceara undeva dovada ca el a facut un gest fara de care nu mai putea trai?"
 
"N-am avut niciodata ocazia pentru a spune ce gandesc despre povestea asta cu revolutionarii, certificatele si indemnizatiile. E unul dintre lucrurile cele mai stupefiante pe care le traiesc de 22 de ani incoace. Ideea ca un revolutionar primeste un certificat si ca esti revolutionar prin certificare mi se pare halucinanta. Daca imi dati un exemplu din istoria omenirii in care un revolutionar a avut patalama ca e revolutionar, imi faceti ce vreti. Eu nu cred", a continuat scriitorul.
 
Revolutionarii cu certificat sunt ceva hilar, in opinia scriitorului. Numai in "tarisoara noastra se poate intampla asa ceva". Mai mult, scriitorul se mira cum nu rade Europa de aceasta comicarie si premiera a istoriei.
 
"Pai ce, ai facut actul ala, care e un act eroic, pentru bani? Ai fost mercenar sau ai fost revolutionar? Deci tu te-ai gandit sa iesi in strada si sa infrunti gloantele in ideea ca primesti o pensie dupa aia sau ai facut-o ca nu mai puteai? Care revolutionar dupa lumea asta asteapta dupa aia bani? Asteapta cel mult sa puna mana pe putere, sa ia privilegii luand puterea in brate, dar nu stand acasa si primind o pensie", a precizat scriitorul.
 
De asemenea, scriitorul banuieste ca "revolutionarii noastri" s-au batut pe fotoliile puterii, iar unii dintre ei chiar ajungang in varful puterii. Umbland dupa asociatie de revolutionari, dupa certificate si bani, este de un ridicol fara margini, continua Liiceanu.
 
"Tot ce tine de idealuri revolutionare, de combaterea raului si rasturnarea lui presupune idealuri si idealism. Nu bani si certificate", concluzioneaza Gabriel Liiceanu.
 
Marti, 20decembrie, este a doua zi consecutiva cand aproximativ 400 de revolutionari, care sustin ca sunt membri ai Blocului National al Revolutionarilor, protesteaza, in Piata Victoriei, impotriva masurilor de taiere a unor indemnizatii acordate luptatorilor din timpul Revolutiei din '89.
 
La manifestatie participa revolutionari din mai multe judete - Alba, Craiova, Constanta, Buzau, Neamt. In cursul diminetii, manifestantii din Piata Victoriei s-au imbrancit cu politistii incercand sa rupa gardurile care ii impiedicau sa ajunga in strada, scandand, totodata, lozinci precum "Romania trezeste-te", "Hotii, hotii!", "Jos Guvernul comunist!", "Nu plecam acasa, hotii nu ne lasa!".
 
La inceputul lunii noiembrie a acestui an, premierul Emil Boc a modificat, printr-o Ordonanta de urgenta, o serie de prevederi din "Legea recunostintei fata de eroii martiri", taind revolutionarilor indemnizatiile pe anul 2012. In schimb, a lasat toate privilegiile "nesimtite" de care beneficiaza cei circa 17. 000 de revolutionari, singura modificare fiind reducerea numarului de calatorii gratuite pe calea ferata de la 12 la 3.  Camera Deputatilor a votat aceste modificari in 8 noiembrie, PNL si PSD votind impotriva.    
 
La prima manifestare a nemultumirii revolutionarilor, la inceputul lunii decembrie, aproximativ 100 de persoane, care s-au declarat revolutionari, au organizat un protest in Piata Universitatii din Bucuresti. Protestatarii au cerut demisia Guvernului Boc si au scandat impotriva sefului statului, dar si impotriva jurnalistului Robert Turcescu, pe care l-au numit "sluga lui Basescu".
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22