Gabriel Oprea cere Senatului să-i ridice imunitatea

Silvia Simion | 27.01.2016

Biroul Permanent al Senatului a trimis astăzi comisiei juridice din Senat documentele DNA prin care se solicită încuviințarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Oprea. La rândul său, Oprea a transmis o scrisoare prin care cere colegilor din Senat să voteze pentru ridicarea imunității.

Pe aceeași temă

 

Fostul vicepremier a transmis scrisoarea președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Gabriel Oprea afirmă în scrisoare că nu dorește ”să beneficieze” de ”imunitatea de procedură” a foștilor miniștri și membri ai Parlamentului că se consideră nevinovat, că nu a cerut nimic în plus față de ”colegii de resort”. Trebuie precizat că nu există niciun fel de posibilitate legală ca un fost ministru să renunțe la ”imunitatea de procedură”.

 

Iată textul scrisorii:

 

Stimate domnule Preşedinte,

Conform art.109, alin.2 din Constituţia României şi a deciziilor nr. 93/1999 şi 270/2008 ale Curţii Constituţionale, numai Senatul României poate cere urmărirea penală a unui fost ministru pentru fapte comise în timpul exercitării funcţiei de ministru, care în prezent deţine calitatea de senator.

Vă aduc la cunoştinţă faptul că nu doresc să beneficiez de această imunitate de procedură, socotind că se va stabili adevărul, adică nevinovăţia mea. Mă consider nevinovat de faptele care mi se impută, nu am solicitat nimic Ministerului Afacerilor Interne, nu am beneficiat de la Ministerul Afacerilor Interne de nimic în plus faţă de ceilalţi miniştri de resort. Există un plan de măsuri care funcţionează în baza unor instrucţiuni, adoptat înainte de anul 2000, care prevede asigurarea protecţiei şi a însoţirii permanente a ministrului de interne, ministrului de stat, viceprim-ministrului.

În consecinţă, solicit colegilor mei senatori să voteze cererea de urmărire penală, pentru a nu se prelungi perioada necesară stabilirii adevărului. Consider că gestul meu va face ca nici imaginea Senatului şi nici imaginea UNPR să nu fie afectate, aşa cum se întâmplă, din păcate, de fiecare dată când sunt în discuţie astfel de subiecte”.

 

Comisia juridică se va întruni în ședință marți. Gabriel Oprea poate să-și studieze dosarul, însoțit de avocați. Comisia îl va audia pe fostul ministru și apoi va întocmi un aviz pe care îl va supune votului plenului Senatului. Decizia va fi transmisă Procurorului General, instituție care s-a adresat Senatului pentru începerea urmăririi penale.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22