Gabriel Oprea și Liviu Dragnea, pupat Piața Independenței. Uite protocolul, nu e protocolul.

Silvia Simion | 03.02.2016

Gabriel Oprea se supune astăzi votului Senatului în privința cererii de urmărire penală pentru abuz în serviciu. Înainte de vot, programase semnarea cu Liviu Dragnea a unui protocol de colaborare între PSD și UNPR. Ceremonia a fost amânată.

Pe aceeași temă

 

Ședința de plen, în care se supune la vot cererea de începere a urmăririi penale are loc la ora 10.30. Cu o oră mai devreme, Gabriel Oprea și Liviu Dragnea au programat  semnarea unui protocol de colaborare pentru alegerile parlamentare din noiembrie. Cu zece minute înainte de ora programată, ceremonia a fost contramandată, fără motiv și fără precizarea unui termen precis.

 

Semnarea protocolului este surprinzătoare, având în vedere că la sfârșitul săptămânii trecute, PSD a avut o întrunire a liderilor la Sinaia, în care stabiliseră, de principiu, politica de alianțe pentru alegeri, cel puțin în ceea ce le privește pe cele mai apropiate – alegerile locale. Concret, PSD stabilise că va încheia cu UNPR un protocol de colaborare oportunist, în sensul că organizațiile locale ale celor două partide urmau să stabilească dacă vor candida sau nu împreună și care va fi candidatul la primărie, în funcție de șansele de câștig. Nu se discutase nimic despre alegerile parlamentare.

 

O să propunem un astfel de acord și colegilor din ALDE. (...) Nu vom face alianțe electorale cu o altă formațiune politică. (...) Nu facem nici cu PNL, nici cu PMP, nu facem alianțe electorale decât ori cu UNPR, ori cu ALDE. Depinde de cum se înțeleg la nivel local”, declara președintele PSD Liviu Dragnea la finalul întâlnirii de partid de vinerea trecută.

 

Frica PSD de alegerile într-un tur păzește via UNPR

 

Ce s-a întâmplat luni însă avea să schimbe total optica PSD. Dacian Cioloș a invitat partidele politice la consultări pe tema modificării legii privind alegerea primarilor într-un singur tur. Liviu Dragnea a venit la întâlnire împreună cu Călin Popescu Tăriceanu. ”Din economie de timp”, spunea zâmbind cu subînțeles Liviu Dragnea. Trebuia să vină și Gabriel Oprea împreună cu aliații din guvernarea Ponta, dar…În acest ”dar” ar putea fi cheia zilei decisive de astăzi pentru Gabriel Oprea și pentru UNPR.

 

Gabriel Oprea a avut o poziție ambiguă la consultările cu Dacian Cioloș, premierul afirmând că nu s-a lămurit concret asupra ceea ce-și dorește UNPR: alegeri într-un tur sau în două tururi.

La ieșirea de la consultări, Gabriel Oprea declara că susține alegerile într-un singur tur, dar în Parlament, deputații și senatorii UNPR afirmau că dacă legea va ajunge la vot, ei vor vota pentru două tururi.

 

Această atitudine a dus cel mai probabil la grăbirea semnării protocolului dintre Liviu Dragnea și Gabriel Oprea.

"Vom semna protocolul de colaborare pentru alegerile locale și parlamentare. Avem promisiunea domnului Dragnea că joi semnăm acest protocol și noi întotdeauna ne-am ținut de cuvânt", declara Gabriel Oprea luni.

Marți însă a apărut informația că Liviu Dragnea și Gabriel Oprea au avut o întâlnire în cadrul căreia liderului UNPR i s-ar fi asigurat salvarea de la urmărire penală. Se întâmpla chiar înaintea începerii ședinței Comisiei juridice din Senat, care urma să de a aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea.

Imediat, Liviu Dragnea a intervenit telefonic la o televiziune de știri și a negat vehement o astfel de posibilitate, ba chiar a ”somat” ziariștii să meargă la DNA să reclame această înțelegere, dacă au dovezi. Liderul PSD a afirmat că senatorii PSD vor vota pentru începerea urmăririi penale a lui Gabriel Oprea, indiferent de faptul că acesta ceruse, printr-o scrisoare depusă la Comisia juridică, ca dosarul să fie returnat la DNA. Și senatorii au votat: nouă pentru începerea urmăririi penale, unul împotrivă.

 

La ieșirea din Comisia juridică însă, Gabriel Oprea a făcut anunțul surpriză: mâine dimineață semnăm protocolul.

Noi avem un protocol de alianță - Alianța de Centru Stânga - împreună cu PSD. În mod normal, nici nu trebuia să discutăm dacă nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu dl președinte Dragnea. (...) Se prevăd toate lucrurile, inclusiv număr de locuri în Parlament”, declara ieri Gabriel Oprea.

 

Se prevăd toate lucrurile, deci! Rămâne de văzut și cum vor vota aliații cererea de urmărire penală a lui Gabriel Oprea, acuzat de DNA că a folosit ilegal coloane oficiale pentru sine, dar și pentru deja fostul procuror general al României, Tiberiu Nițu.

Sunt necesare 83 de voturi. 

 

Liviu Dragnea: decizia PSD de a vota pentru ridicarea imunității lui Oprea nu se schimbă

 

Sosit la Parlament, Liviu Dragnea a declarat că a vorbit cu Gabriel Oprea ”la 8.45 – 9.00”, deci cu mai puțin de o oră înainte de momentul programat pentru semnarea protocolului și că au stabilit că ”e o zi complicată pentru domnul Oprea”. Ca și când ieri, nu s-ar fi știut acest lucru.

 

La insistențele ziariștilor cu privire la motivele reale pentru care s-a amânat semnarea protocolului, Liviu Dragnea  a afirmat zâmbind:  ”tocmai ca să nu existe nici un dubiu în privința semnării acestui protocol și votul de astăzi din Senat”. El a adăugat că ”poate a fost o decizie greșită să semnăm astăzi” (n.red. – protocolul),  dar decizia PSD de a vota pentru ridicarea imunității domnului Oprea ”nu se schimbă”.

 

Președintele PSD a mai făcut o afirmație care intră în contradicție cu cea a lui Gabriel Oprea cu privire la prevederile protocolului. Dacă Liviu Dragnea a spus că textul protocolului prevedea date cu privire la alegerile locale și o prevedere că ”imediat după alegerile locale, se va redacta un alt protocol cu toate detaliile pentru alegerile parlamentare”, Gabriel Oprea afirma ieri că ”se prevăd toate lucrurile, inclusiv număr de locuri în Parlament”.

 

Două variante sunt posibile: ori Gabriel Oprea a condiționat semnarea protocolului de votul pentru urmărirea sa penală, ori Liviu Dragnea a fost presat de liderii PSD din teritoriu să nu încheie un protocol pentru parlamentare cu UNPR, așa cum de altfel, se stabilise la ședința PSD de la sfârșitul săptămânii, în ciuda declarațiilor publice ale lui Gabriel Oprea.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22