Gabriel Oprea, trimis in judecata de DNA

Dora Vulcan | 11.05.2016

Gabriel Oprea, fostul ministrul de Interne, a fost trimis in judecata de procurorii DNA in dosarul privind deturnarea de fonduri de la ministerul de Interne. Oprea este acuzat de abuz in serviciu.

Pe aceeași temă

 

 

Fostul ministru de interne Gabriel Oprea, impreuna cu cativa chestori si comisari de politie au fost trimis in judecata in dosarul DIPI, informeaza un comunicat DNA, informeaza Hotnews.

 

Acestia sunt acuzati de abuz in serviciu sau de deturnare de fonduri, dosarul urmand sa fie judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

 

Procurorii acuza ca Gabriel Oprea, impreuna cu alte doua persoane, a suplimentat bugetul DIPI pentru cumpararea unui Audi A8, ceea ce a prejudiciat bugetul de stat cu 410.000 lei.

 

In cazul a trei inculpati, printre care si Gabriel Oprea, s-a pus sechestru pe mai multe bunuri pana la concurenta sumei mentionate.

 

Comunicatul DNA:

 

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor

 

OPREA GABRIEL, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, care a indeplinit functiile de viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. 

 

NICOLAE GHEORGHE, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.) cu rang de secretar de stat, pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale) 

 

PAVEL GABRIEL-NICOLAE, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna (D.I.P.I.), pentru complicitate la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit 

 

ZARNICA NELU, chestor principal, subsecretar de stat, la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (2 acte materiale)

 

IACOB MARIAN-DANUT, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, pentru savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata (3 acte materiale) 

 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

 

In ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, in calitate de ministru de Interne si ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe si a comisarului sef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor. 

 

Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. 

 

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar D.I.P.I. a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative.

 

In perioada 21 august - octombrie 2015, chestorul principal de politie Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, a schimbat destinatia resurselor materiale alocate institutiei publice pe care o conducea, respectiv a autoturismului marca Audi A8 achizitionat din fonduri operative in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel. 

 

De asemenea, in perioada 2014 - 2015, inculpatul Nicolae Gheorghe, in calitate de secretar de stat si ordonator de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia unei alte sume, si anume de 238.173,47 lei, alocata institutiei pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

 

In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei. 

 

Procurorii au instituit masura sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri ce apartin inculpatilor Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe si Pavel Gabriel-Nicolae, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse prin savarsirea, de catre cei trei inculpati, a infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

Dosarul a fost trimis spre judecare Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii luate fata de inculpatii NICOLAE Gheorghe, OPREA Gabriel si PAVEL Gabriel-Nicolae. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

 

***

 

DNA anunta la inceputul lunii ca procurorii au instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor clădiri și terenuri situate în municipiul București, respectiv județul Ilfov și Giurgiu ce aparțin inculpaților Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe și Pavel Gabriel-Nicolae, până la concurența sumei de 410.000 lei.

"Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea recuperării pagubei produse prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, reținută în sarcina lor.

Inculpaților Oprea Gabriel, Nicolae Gheorghe și Pavel Gabriel-Nicolae le-a fost adusă la cunoștință ordonanța privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP."

 

DNA il acuza pe fostul ministru de Interne ca, in 13 iulie 2015, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor. 

 

Aceasta decizie a fost luata, conform procurorilor DNA, prin incalcarea prevederilor legate care reglementeaza acest domeniu.

 

Cititi comunicatul DNA:

 

"În completarea comunicatului cu nr. 120 din data de 15 februarie 2016, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite de persoane din conducerea Departamentului de Informații și Protecție Internă (D.I.P.I.), Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

 

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, la data faptei viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea unei infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

 

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator, la data faptei deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

 

La data de 13 iulie 2015, Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul suspecților Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă și Pavel Gabriel-Nicolae, șef al serviciului juridic, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.

 

Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

 

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. 

 

În perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus. 

 

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și copii ale dosarului de urmărire penală. 

 

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P., prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Senatului pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție."

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22