Gabriela Firea: Vom ataca la CCR legea pentru aprobarea OUG privind sănătatea

Laurentiu Gheorghe | 25.06.2021

PSD va ataca la Curtea Constituțională aprobarea OUG referitoare la mecanismul gradual de implentare a contribuției personale a asiguraților, dar după ce va fi votată în Parlament, a declarat Firea.

Pe aceeași temă

„Mai multă sănătate pentru bogaţi, mai puţină pentru cei sărăci! Aşa înţelege puterea de dreapta să guverneze, luând peste 250 de milioane de euro din sistemul public, şi aşa subfinanţat, pentru a-i da clinicilor private. Astfel, rămân mai puţini bani la dispoziţia spitalelor de stat, ceea ce înseamnă asistenţă medicală gratuită mai puţină şi de o calitate mai proastă pentru marea majoritate a cetăţenilor - cei care nu-şi permit coplata la clinicile private. Este, în fapt, încă o tentativă de privatizare a sănătăţii!

Anul trecut, în februarie, o încercare similară a fost oprită de Avocatul Poporului, care a atacat cu succes la CCR ordonanţa guvernului. În iunie, judecătorii CCR au decis în unanimitate că este neconstituţional ca spitalele private să acceseze fonduri publice de sănătate. Abuzul actualei puteri, care a revocat din funcţia de Avocat al Poporului pe Renate Weber, face acum imposibilă o nouă sesizare a CCR.

Vom ataca la Curtea Constituţională legea de aprobare a acestei OUG, însă acest lucru va fi posibil abia când va fi adoptată de ambele camere ale Parlamentului, înainte de promulgare”, a scris Gabriela Firea, prim-vicepreședinte al PSD, pe Facebook.

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă care prevede că, de la 1 iulie, intră în vigoare măsura contribuţiei personale pentru pacienţii care se adresează furnizorilor privaţi de servicii medicale aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate pentru spitalizare continuă pentru cazurile acute. „Vorbim despre contribuţie personală, şi nu despre coplată. Coplata este altceva decât contribuţia personală. Contribuţia personală reprezintă o diferenţă dintre tariful decontat (...) şi cel perceput de un furnizor privat de servicii medicale„, a explicat preşedintele CNAS Adrian Gheorghe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22