Gafă la Comisia 2009: indicațiile de la partid, de manipulare a presei, au ajuns la jurnaliști

Dora Vulcan | 07.09.2017

Oana Florea, presedintele comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, le-a trimis din greseala jurnalistilor un SMS cu indicații primite de la un consilier PSD despre cum trebuie prezentat raportul pentru a avea impact în presă, în sensul că alegerile din 2009 au fost fraudate de Băsescu.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Autorul SMS_ului buclucaș este Anca Alexandrescu, fiică a jurnalistului comunist Horia Alexandrescu, director al cotidianului Cronica Română, care a trecut din postura de jurnalistă de politică internă la cotidianul Ziua direct în postura de consilieră a președintelui executiv al PDSR (actualul PSD) Adrian Năstase, înainte ca acesta să devină premier. Anca Alexandrescu a fost și soția lui Dan Andronic si fina de cununie a jurnalistului Radu Tudor de la Antena3. Ea a condus departamentele de comunicare in timpul guvernelor Adrian Nastase si Victor Ponta, si l-a consiliat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu. Ea a ocupat si pozitia de director de comunicare al grupului KazMunayGas, compania kazaha care a preluat datoriile Rompetrol de la Dinu Patriciu si pe bunurile careia DIICOT a pus sechestru. Din august, se ocupă de comunicarea lui Liviu Dragnea, in spatele căruia a stat permanent la declarațiile făcute de el, marți, la Palatul Parlamentului. SMS_ul fusese trimis Oanei Florea (PSD) și conținea indicații de manipulare a informației și, implicit, a presei. Oana Florea l-a trimis, din greșeală, jurnalistului Digi 24 acreditat la parlament.

 

 

 Textul SMS-ului a fost publicat integral de Digi24.

 

"Punctul de interes al raportului pentru ziaristi va fi la constatari. De refuzul procurorilor s-a tot discutat, propunerile legislative nu sunt interesante pentru public, breaking news va fi ca Basescu&Co au fraudat alegerile. Tu iti faci datoria sa prezinti activitatea, sa detaliezi din raport, ca asa trebuie. Dar nu te atasa prea mult de propuneri in fata presei, astea sunt detalii de bucatarie parlamentara. Finalitatea si utilitatea muncii tale si a comisiei pe care o conduci sta in constatarile anchetei. Trebuie sa pui accent pe aceste 'rezultate', pentru ca refuzurile lui Kovesi v-au dat o aura de 'incapacitate' si 'inutilitate'".

 

Intr-o interventie telefonica la Digi 24, Oana Florea a recunoscut ca a comis o eroare, dar a sustinut ca nu e nicio problema cu continutul mesajului.

 

 

 „Este un mesaj absolut privat, în zăpăceala zile de astăzi, fără să vreau, l-am lipit de sinteza raportului pe care l-am trimis. Este vina mea, este un mesaj de la un consilier care m-a încurajat, îmi dădea ultimele sfaturi înainte să intru în conferinţă de presă. E bine să pui mai mult accentul pe treaba aia că aia ar fi de interes, aia nu e aşa de mare interes, o poți da în concluzii scrise şi să le citească cine are nevoie. Nu consider că e nimic acolo de care să mă ruşinez sau să mă feresc. E un consilier care a lucrat şi el aici, la comisia de anchetă, la redactarea raportului, la sinteză. Am observat că l-am trimis din greşeală, chiar m-am gândit că este un mesaj privat şi teoretic nu ar trebui să fie publicat, dar şi dacă ar fi publicat, este perfect în regulă. M-am gândit că e posibil ca cei care l-au primit, în dorinţa lor de a face lucrurile de senzaţie, să nu inducă lumea în eroare că cineva mai de sus îmi spune mie ce să fac în conferinţă de presă, că nu e cazul”, a explicat Oana Florea la Digi 24.

 

 

Explicațiile date de Oana Florea, de la Comisia 2009, la Digi 24:

 

 

Oana Florea a prezentat, miercuri, raportul comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, care a fost votat doar de PSD, ALDE si UDMR..

 

Parlamentarii PMP si USR nu au fost prezenti, iar cei ai PNL au parasit sala inainte de vot, in semn de protest fata de faptul ca Oana Florea a venit cu el gata facut si Opozitiei nu i s-a lasat timpul necesar sa il citeasca si sa faca observatii.

 

Dupa parcurgerea raportului, senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat ca raportul are concluzii intemeiate doar pe speculatii, nu pe probe, continand chiar si "ineptii".

 

 

Mai multe surse din presa citate de ziare.com au informat la sfarsitul lunii august ca de Comunicarea PSD se va ocupa din acel moment Anca Alexandrescu, care a fost numita si consilier de Comunicare la Cabinetul presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea. De altfel, ea a stat in spatele liderului PSD in timpul declaratiilor facute marti la Palatul Parlamentului.

 

Fiică a jurnalistului comunist Horia Alexandrescu, director al cotidianului Cronica Română, care a trecut din postura de jurnalist de politcă internă la cotidianul Ziua direct în postura de consilieră a premierului Adrian Năstase, Anca Alexandrescu a fost și soția lui Dan Andronic si fina de cununie a jurnalistului Radu Tudor de la Antena3. Ea a condus departamentele de comunicare in timpul guvernelor Adrian Nastase si Victor Ponta, si l-a consiliat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu.

 

Ea a ocupat si pozitia de director de comunicare al grupului KazMunayGas, compania kazaha care a preluat datoriile Rompetrol de la Dinu Patriciu si pe bunurile careia DIICOT a pus sechestru.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22