Gafa la ICR Paris, in contextul vizitei lui Iohannis: Cum au aflat unii invitati ca sunt INDEZIRABILI

P.c. | 06.02.2015

Pe aceeași temă

Mai multe persoane invitate la Institutul Cultural Roman din Paris cu ocazia vizitei lui Klaus Iohannis in Franta au aflat ca sunt "indezirabile" in urma redirectionarii unui email de catre directoarea ICR Yvette Fulicea. Ministerul de Externe a sanctionat-o pe acesta cu un avertisment si a chemat-o la Bucuresti pentru a explica ce s-a intamplat in aceasta situatie, relateaza ziare.com

 

Yvette Fulicea a redirectionat gresit un e-mail prin care o serie de personalitati din diaspora erau invitate la receptia organizata cu prilejul vizitei presedintelui, e-mail insotit de comentarii ireverentioase la adresa acestora.


Situatia scandaloasa a fost dezvaluita public de Radu Portocala, scriitor si jurnalist, fost director al Institutului Cultural Roman din capitala Frantei, care i-a adresat urmatoarea scrisoare ambasadorului roman Bogdan Mazuru, scrisoare publicata de cotidianul.ro:
 

"Domnule Ambasador,

Am primit invitatia pe care ati trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitatie 'strict personala, valabila pentru o singura persoana', desi, in cele mai multe cazuri, ea era adresata unor persoane casatorite.

Azi, am primit de la Dna Fulicea un e-mail ciudat - in realitate, un mesaj emis de Dna Brasat si redirectionat de ICR. Las de-o parte faptul ca directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit sa fie puncte - detaliu fara nici un interes intr-un context in care limba romana este mutilata aproape de toti cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fisierul Excel pe care Dna Fulicea a uitat sa-l stearga (caci imi inchipui ca nu era destinat difuzarii). Gasesc in el mentiunea, repetata de mai multe ori, 'vrea cu sotia', care da impresia ca a fost scrisa avand in minte cuvantul 'miloge'. Banuiesc ca asta e pricina modificarii care apare in versiunea a doua a invitatiei: 'strict personala, valabila pentru o singura persoana/2 persoane (dupa caz) '. Fireste, nu-mi ingadui sa va dau lectii, dar si adaugirea de ultim moment, si formula sunt foarte putin diplomatice...

Gasesc, de asemeni, o buna parte din bucataria interna a Ambasadei: cine invita pe cine. Eu, de pilda, sunt invitat de X, adica de nimeni, ci doar asa, in virtutea inertiei.

In sfarsit, consider ca este o gafa monumentala faptul ca in acest fisier o serie de persoane primesc calificativul 'indezirabil', iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept 'scarbos'! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred ca Ambasada, care a raspandit aceasta lista, le datoreaza scuze.

In ce ma priveste, veti intelege, sunt sigur, ca faptul de a frecvanta o institutie care functioneaza astfel si care lipeste etichete ca in anii '50 s-ar afla in totala contradictie cu convingerile mele.

Cu mare si trista nedumerire,
Radu Portocala
"

Radu Portocala a confirmat pentru Ziare.com autenticitatea e-mailului. "O afacere lamentabila!", a comentat acesta.
 

Reactia Ministerului de Externe
 

La scurt timp de la declansarea scandalului in mass-media, Ministerul de Externe a anuntat ca a sanctionat persoana responsabila de aceasta situatie. "Referitor la situatia creata la Paris prin transmiterea unor invitatii insotite, in mod eronat si regretabil, de un fisier de uz intern al ambasadei Romaniei la Paris, MAE precizeaza ca fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusa convocarea in Centrala pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica din cadrul MAE.


Totodata, MAE precizeaza ca adnotarile pe marginea documentului de uz intern nu reflecta opinia sau aprecierile ambasadei Romaniei la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata", se arata in comunicatul remis presei de MAE.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22