GANDUL: Contractele apropiatilor lui Sebastian GHITA cu STATUL au ajuns la 88 de MILIOANE de euro in perioada 2012-2014

P.c. | 05.01.2015

Pe aceeași temă

Conform unei analize realizate de ziarul Gandul, firmele controlate de apropiatii deputatului PSD Sebastian Ghiţă, proaspăt demisionar din partid şi apropiat al premierului Victor Ponta, au obţinut contracte bănoase cu statul, în domeniul IT, indiferent de cine se afla la guvernare. În perioada 2012-2014 însă, aceste firme (Teamnet, Asesoft, XOR IT Systems) se remarcă fie prin acţiuni de tip quid pro quo cu SIVECO, important actor în domeniul IT, firmă implicată într-o amplă reţea de evaziune fiscală, dar şi în dosarul Microsoft, fie prin subcontractări şi asocieri între ele sau cu alţi jucători din IT.

 

Practic, în această perioadă, contracte cu statul în valoare de aproximativ 88 de milioane de euro au fost subcontractate de la o firmă la alta, fie între cele apropiate de Sebastian Ghiţă, fie către alte firme din IT. Gândul prezintă 4 cazuri în care, dacă o firmă apropiată de Sebastian Ghiţă câştiga un contract, o parte importantă din el era subcontractată către SIVECO, iar reciproca era valabilă la contractele cu statul câştigate de SIVECO.

 

Firmele controlate de rude şi prieteni de-ai deputatului PSD Sebastian Ghiţă, apropiat al premierului Victor Ponta, au intrat din nou în prim plan după ce recent, dat afară din PSD, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie a adus în discuţie firma Asesoft apropiată de Sebastian Ghiţă şi firma Tel Drum, apropiată de Liviu Dragnea. Vanghelie a susţinut că ar exista o adresă a Comisiei Europene trimisă Ministerului Fondurilor Europene (MFE), în care sunt semnalate deficienţe în cheltuirea banilor europeni, în contractele atribuite Tel Drum şi Asesoft. Până acum, Victor Ponta şi Liviu Dragnea au declarat că nu au cunoştinţă de o astfel de adresă, iar MFE nu a răspuns solicitării gândul pe acest subiect.

 

Gândul a arătat că firma Tel Drum ocupă primul loc la atribuirea contractelor de la autorităţi locale, în 2014, cu 40,7 milioane de euro câştigaţi. Astăzi, gândul arată cum contracte cu instituţii ale statului, în valoare de aproape 90 de milioane de euro, inclusiv din bani europeni, au fost împărţite frăţeşte între mai multe firme din domeniul IT, în perioada 2012-2014. O colaborare strânsă au avut mai ales firmele Asesoft International şi Teamnet International, controlate conform RISE Project de rude şi prieteni ai deputatului ex-PSD Sebastian Ghiţă, cu firma SIVECO, deţinută de Irina Socol, pusă sub acuzare într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi care apare în dosarul de mare corupţie Microsoft. Aceste firme şi-au subcontractat reciproc mai multe contracte câştigate prin licitaţie, de la instituţii ale statului.

 

Într-o măsură mai mică, practica subcontractării sau cea a asocierii în vederea câştigării unui contract public au funcţionat şi în cazul firmei XOR IT Systems (actualmente denumită Expert One Research), controlată conform RISE Project printr-o serie de offshore-uri, de un prieten şi fost coleg de liceu al lui Sebastian Ghiţă, asociată cu firma Omnilogic sau cu o altă firmă deţinută de Gabriel Marin, patronul Omnilogic – firmă şi personaj care apar în dosarul de corupţie Microsoft, ca parte a suveicii de îngroşare a preţurilor pentru produsele IT, din care rezulta şpaga dată demnitarilor români. XOR IT Systems s-a asociat şi cu o firmă deţinută de un sicilian, fiu de deputat italian, implicaţi în mai multe dosare de corupţie în Italia, pentru a câştiga un contract pe bani europeni la Vaslui.

 

Patru contracte IT împărţite de Ghiţă cu SIVECO

 

În perioada 2012-2014, firmele controlate de apropiaţi şi rude ale lui Sebastian Ghiţă au derulat patru contracte importante cu statul român, împreună cu SIVECO, subcontractându-şi reciproc părţi importante din contractele respective.

 

Deşi Sebastian Ghiţă nu mai deţine din 2011 nicio calitate oficială în aceste firme, el vânzându-şi acţiunile înainte să devină deputat PSD, ele sunt controlate indirect, prin rude şi prieteni. Astfel,Asesoft International este deţinută conform RISE Project de un offshore din Cipru (Minasee Holdings), cedat de Ghiţă lui Sorin Adrian Chirilă, vărul soţiei sale, Mădălina Ghiţă, şi estecondusă de cumnatul său, Ciprian Anastasescu (soţul Adinei, sora Mădălinei Ghiţă, soţia deputatului PSD). În firmă au acţiuni minoritare şi părinţii lui Sebastian Ghiţă, Petre şi Maria.

 

Teamnet International este controlată, conform RISE Project, de prietenii şi foştii colegi de liceu ai lui Sebastian Ghiţă – Bogdan Padiu, Ion Ovidiu Traşcu şi Radu Nedelcu.

 

SIVECO şi patroana sa, Irina Socol, au fost puşi sub acuzare pentru că ar fi prejudiciat statul român cu 8-9 milioane de euro, conform Mediafax, făcând evaziune fiscală masivă printr-un circuit format din peste 50 de firme-fantomă (unele aparţinând clanurilor de romi din Sinteşti, specializate în aşa ceva), care ar fi derulat tranzacţii fictive de 10 milioane de euro. Irina Socol a fost arestată preventiv în acest dosar, aflându-se în prezent în arest la domiciliu, şi este acuzată că a pus la punct acest mecanism de evaziune fiscală.

 

CITITI SI: Presedintele Siveco Romania, Irina Socol, a fost arestata in dosarul de evaziune privind comercializarea de softuri informatice. Decizia nu este definitiva

 

Pe 6 noiembrie 2012, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a atribuit un contract de 1,45 milioane euro (6,48 milioane lei), privind servicii de dezvoltare, modificare, extindere şi adaptare a sistemului informatic al instituţiei. Contractul a fost câştigat de Teamnet International, firmă apropiată de Sebastian Ghiţă, însă o mare parte din el (65%, adică 4,2 milioane de lei) a fost subcontractată către SIVECO România.

 

Patru luni mai târziu, serviciul este întors de SIVECO către o altă firmă controlată de Sebastian Ghiţă – Asesoft International. Pe 12 februarie 2013, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) atribuia un contract în valoare de aproximativ 1 milion de euro (4,28 milioane lei) firmei SIVECO România, conform datelor din portalul electronic al SEAP. Era vorba despre furnizare de echipamente IT şi servicii software (pachete software, computere de birou, scanere, imprimante laser, servere de reţea) inclusiv servicii de instalare, transport si configurare a acestora.

 

SIVECO a prezentat singura ofertă la această licitaţie, pe care a câştigat-o. Contractul a fost însă pasat (subcontractat) aproape în integralitate către firma Asesoft International, controlată de Sebastian Ghiţă, care a primit 3,42 milioane lei (adică 80%) din acest contract. O altă mică parte a acestui contract, 113.000 lei, a ajuns la o companie austriacă - Arbeitsmarktservice Betriebsgmbh AMSBG, filiala Siemens în România.

 

CITITI SI: Fonduri europene pentru Internet la sate: Milioane de euro obtinute de angajati si prieteni ai fratelui lui Sebastian Ghita. Cine este beneficiarul real al proiectelor

 

Un contract în oglindă, în care Asesoft pare că întoarce serviciul SIVECO, apare câteva luni mai târziu. Pe 27 august 2013, Ministerul Educaţiei atribuia contractul denumit Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România, în valoare de aproximativ 4,5 milioane de euro (20,3 milioane lei), firmei Asesoft Technologies, parte a grupului Asesoft International, controlat de Sebastian Ghiţă.

 

Contractul este pasat (subcontractat) aproape în totalitate (98%) către SIVECO România – 19,9 milioane lei. Contractul respectiv viza, conform descrierii din portalul SEAP, „dezvoltarea strategică a activităţilor legate de managementul educaţiei prin dezvoltarea unui instrument unitar dedicat care să răspundă atât nevoilor administrative şi procesului decizional la nivel MECTS”. Sistemul furnizează servicii de gestiune completă a activităţilor sistemului educaţional preuniversitar, conform site-ului oficial.

 

Alte câteva luni mai târziu, pe 18 decembrie 2013, apare oficializarea relaţiei dintre Sebastian Ghiţă şi SIVECO. Firma Teamnet International, apropiată de deputatul PSD, se asociază la vedere cu SIVECO România şi câştigă împreună un contract gras: 35,8 milioane de euro.Este vorba despre contractul scos la licitaţie de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pentru servicii de mentenanţă, extindere şi dezvoltare a Sistemului Informatic al instituţiei. La licitaţie au mai participat două firme, în afară de asocierea Teamnet-SIVECO.

 

Legătura STS-Nicolau şi legătura dintre deşeurile din Vaslui, Sicilia şi Silvio Berlusconi

 

Mai multe contracte în domeniul IT sunt împărţite chiar între firmele controlate indirect de Sebastian Ghiţă şi partenerii lor de afaceri.

 

Pe 13 septembrie 2013, Ministerul Afacerilor Externe atribuie un contract de aproximativ 4,54 milioane euro (20,4 milioane lei), privind implementarea „E-VIZA”, portalul electronic pentru obţinerea vizelor, firmei Teamnet International. Firma câştigă licitaţia în faţa altor trei oferte. Conform unui răspuns al MAE către gândul, contractul s-a împărţit ulterior astfel: 60% către Teamnet International (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii), 30% către Quality Business Solutions SRL (livrare produse hardware, livrare produse software, prestări servicii) şi 10% către Asesoft International (livrare produse hardware, livrare produse software).

 

Împărţeala contractului cuprinde şi firma Quality Business Solutions, care aparţine unui alt personaj cu greutate în domeniul contractelor IT strategice cu statul. Este vorba despre Octavian Dumitru Nicolau, care deţine mai multe firme în IT şi care de altfel este un vechi partener de afaceri cu Sebastian Ghiţă – soţia lui Nicolau şi-a vândut participaţia din firma 2K Telecom(actualmente deţinută de fratele lui Ghiţă, Alexandru) lui Sebastian Ghiţă, în 2005, conform RISE Project. Firmele lui Nicolau au conexiuni importante la nivelul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), câştigând mai multe contracte publice cu instituţia, iar soţia generalului Marcel Opriş (Camelia) a fost angajată la una din firmele familiei Nicolau.

 

Un alt contract acordat pe 16 februarie 2012 de Consiliul Judeţean Vaslui, în valoare de aproximativ 900.000 de euro (3,9 milioane lei), este atribuit firmei XOR IT Systems, după un anunţ de participare la care instituţia a primit trei oferte. Contractul viza asistenţă tehnică şi publicitate pentru proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Vaslui”. Firma apropiată de Sebastian Ghiţă, prin Bogdan Padiu, prietenul său, a subcontractat 12% din acest contract către alte două firme: conform unui răspuns al CJ Vaslui pentru gândul, este vorba despre Be-On Interactive din Bucureşti, care a primit 7% (273.000 lei) şi Wyg Environment Planning Transport LTD, din Marea Britanie, care a primit 5% (195.000 lei).

 

Be-On Interactive este o firmă paravan pentru aceeaşi XOR IT Systems, care deţinea 12,5% din acţiunile Be-On Interactive, la data înfiinţării, în 2011. Firma este controlată, cu 50% din acţiuni, de un offshore cipriot – Daphnilea Holding, în spatele căruia nu se ştie cine se află, însăprovine din Italia. Acolo, în Catania, regiunea Sicilia, Davide Floresta, care deţine 37,5% din acţiunile firmei bucureştene, are firma-mamă Be-On Interactive.

 

Sicilianul Davide Floresta nu este străin de scandalurile de corupţie în Italia, ca şi tatăl său, Ilario Floresta, fost deputat în Parlamentul italian, din partea partidului lui Silvio Berlusconi, Forza Italia. Conform La Repubblica, chiar în anul în care câştiga contractul la Vaslui, în 2012, Davide Floresta a fost anchetat de procurorii din Palermo într-un dosar de evaziune fiscală şi corupţie, în legătură cu atribuirea serviciului aerian de pompieri din regiunea Sicilia.

 

Conform propriei prezentări, firma Be-On Interactive a lui Floresta asigură protecţia datelor şi alte servicii IT pentru mai multe instituţii italiene, inclusiv pentru Universitatea din Catania, acolo unde premierul Victor Ponta a urmat un curs post-universitar de drept penal internaţional, de 4 luni, în anul 2000. În dosarul de corupţie, a ajuns implicat pentru că firma asigura şi datele firmei Heliwest, care câştigase contractul de pompieri aerieni, conform presei italiene.

 

Tatăl lui Floresta, deputatul Ilario, a fost anchetat pentru corupţie, fiind acuzat de procurorii de la Roma că ar fi luat mită 250.000 de euro, pentru un contract acordat de ENAV, autoritatea de control al traficului aerian din Italia, în al cărei Consiliu de Administraţie se afla, conform La Repubblica.

 

Ghiţă şi suveica subcontractărilor şi asocierilor în IT

 

Pe 30 martie 2012, Ministerul Finanţelor Publice atribuie un contract de 349.000 de euro asocierii dintre Software Development&Consulting, Omnilogic şi XOR IT Systems. Contractul, din fonduri PHARE, viza achiziţionarea serviciilor de extindere şi dezvoltare a aplicaţiei SIRENE, în vederea implementării recomandărilor comisiei de evaluare Schengen. Contractul putea fi subcontractat, conform portalului SEAP, însă MFP nu a răspuns solicitărilor legale ale gândul, de a informa dacă şi către ce firmă s-a întâmplat acest lucru.

 

Firma câştigătoare, Software Development&Consulting, este deţinută de Gabriel Marin, om de afaceri care deţine şi OmnilogicXOR IT Systems, care actualmente se numeşte Expert One Research, este o firmă deţinută conform RISE Project de două offshore-uri din Cipru, controlate la rândul lor de alte două offshore-uri din Belize. Reprezentantul firmelor cipriote în România este Bogdan Padiu, unul dintre prietenii şi foştii colegi de liceu ai lui Sebastian Ghiţă, care controlează firma Teamnet International, deţinută până în 2011 de Ghiţă.

 

Omnilogic şi patronul său, Gabriel Marin, apar menţionaţi în dosarul de mare corupţie Microsoft, în care 9 foşti sau actuali miniştri PSD şi PDL sunt acuzaţi că au luat mită în valoare totală de 20 de milioane de dolari, pentru a implementa un contract prin care Guvernul României cumpăra licenţe software Microsoft. Omnilogic apare în descrierea mecanismului prin care preţul acestor licenţe şi programe IT era umflat de firmele furnizoare, pentru a obţine tot de la stat banii de şpagă pentru demnitarii corupţi. Astfel, arată referatul procurorilor DNA, SIVECO cumpăra echipamente IT de la subcontractanţii săi Compaq, IBM şi HP, iar aceştia le cumpărau la rândul lor de la alţi subcontractanţi. Omnilogic era subcontractantul IBM România.

 

Prezenţa acestora în contract a fost necesară doar pentru a permite crearea profitului din care să se plătească mitele, deoarece oricare dintre multinaţionalele contactate de Siveco ar fi putut să cumpere produsele respective şi să le distribuie Ministerului Educaţiei, în mod direct fără subcontractanţi”, arată procurorii DNA.

 

În 2013, Omnilogic avea să dea piept cu Sebastian Ghiţă, prin firma controlată de acesta, Asesoft International, de data aceasta din postura de concurenţi. Ministerul Educaţiei a atribuit pe 5 decembrie 2013, un contract gras de 33,6 milioane euro (148,6 milioane lei), privind furnizarea de echipamente pentru implementarea proiectului „Internet în şcoala ta".Banii au mers la Omnilogic, în asociere cu firma Avitech CO SRL, o parte fiind subcontractat la Romtelecom. Asesoft a licitat un preţ mai bun ca Omnilogic cu aproape 3 milioane de lei, însă a avut un punctaj mai slab la alte criterii şi a pierdut, conform portalului SEAP.

 

Pe 23 decembrie 2013, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) atribuie un contract de 38,9 milioane de euro (171,29 milioane de lei), privind servicii de conversie a cărţilor funciare într-o bază de date textuală şi arhivă digitală în judeţele Bistriţa Năsăud, Mureş, Bihor, Alba, Caraş-Severin, Harghita, Arad, Braşov şi Timiş. Sunt scoase la licitaţie trei loturi, toate fiind câştigate de asocierea Teamnet International cu Expert One Research (fosta XOR IT Systems), firme apropiate de Sebastian Ghiţă.

 

Conform unui răspuns ANCPI către gândul, toate trei loturile pot fi subcontractate în proporţie de 5%, de acest lucru bucurându-se firma arădeană Free Dreams, deţinută de un anume Ion Miron, care însă nu a semnat încă niciun contract în acest sens.

 

Contractul bănos presupune pregătirea documentelor pentru scanare, scanarea documentelor, asigurarea calităţii în cazul scanării, reconstituirea documentelor, comunicarea şi rezolvarea problemelor pe parcursul procesării, returnarea documentelor originale către reprezentanţii BCPI/OCPI, procesarea datelor de intrare şi verificarea şi validarea datelor colectate, conform portalului SEAP.

 

Pe 20 mai 2013Ministerul Afacerilor Externe atribuie un contract de 990.000 de euro asocierii dintre Teamnet International şi Asesoft International, printr-o negociere fără anunţ de participare. Contractul priveşte servicii de mentenanţă adaptivă pentru Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele, iar împărţeala a fost de 60% pentru Asesoft şi 40% pentru Teamnet,conform unui răspuns al MAE către gândul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22