Gata cu farsa scriitorilor puscariasi! Pedepsele lor se vor reduce cu cel mult 20 de zile

Dora Vulcan | 31.08.2016

OUG care prevede că lucrările ştiinţifice publicate sau invenţiile şi inovaţiile brevetate de către un condamnat la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, intră miercuri în vigoare.

Pe aceeași temă

 

 

Noile proceduri privind elaborarea, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate, precum şi a validării caracterului ştiinţific al acestora sunt prevăzute într-o ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată pe 28 iunie în şedinţa Executivului şi care intră în vigoare miercuri, 31 august, transmite Mediafax.

 

"În cazul elaborării de lucrări ştiinţifice publicate sau invenţii şi inovaţii brevetate de către o persoană condamnată la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de numărul acestora, se consideră maximum 20 de zile executate pe întreaga durată a executării pedepsei, inclusiv în cazul pedepselor contopite", potrivit unui comunicat emis de Guvern pe 28 iunie.

 

Actul normativ introduce de asemenea o nouă procedură a elaborării, în penitenciare, a lucrărilor ştiinţifice şi invenţiilor brevetate şi a validării acestora.

 

"Caracterul ştiinţific al lucrărilor elaborate de către deţinuţi este stabilit, potrivit dispoziţiilor legale de drept comun, de către Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, cu sprijinul logistic al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. Brevetarea invenţiilor se realizează de către Oficiliul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Pe durata elaborării de lucrări ştiinţifice sau de invenţii pot fi desfăşurate activităţi lucrative, fără ca acestea să se suprapună şi fără ca, însumată, durata desfăşurării tuturor acestor activităţi să depăşească durata prevăzută în legislaţia muncii", se precizează în textul ordonanţei de urgenţă.

 

Lucrările ştiinţifice se pot elabora numai în domeniile şi specializările universitare stabilite de nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare.

 

În cazul lucrărilor ştiinţifice sau invenţiilor brevetate realizate în colaborare, numărul zilelor considerate ca executate se împart proporţional la numărul de coautori, iar dacă mai mulţi coautori sunt persoane private de libertate, procedura se aplică în mod individual fiecărui coautor.

 

"După validarea caracterului ştiinţific al lucrării, respectiv brevetarea invenţiei, Comisia pentru liberare condiţionată sesizată potrivit legii în vederea analizării acordării zilelor considerate ca executate, ia la cunoştinţă de acordarea caracterului ştiinţific, respectiv brevetarea invenţiei, şi verifică respectarea procedurii de elaborare a lucrării ştiinţifice publicate, respectiv invenţiei brevetate. O nouă solicitare pentru elaborarea unei alte lucrări ştiinţifice sau invenţii se poate formula doar după finalizarea lucrării anterioare", potrivit comunicatului emis de Executiv.

 

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) a dat aviz favorabil, tot pe 28 iunie, pentru proiectul de ordonanţă propus de Ministerul Justiţiei în cazul deţinuţilor care scriu cărţi, dar cu observaţia ca aceştia să obţină 20 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică.

 

OUG vine în condiţiile în care prevederile privind reducerea pedepselor pentru "scriitorii" din penitenciare au fost suspendate la începutul anului.

 

Decizia a fost luată de Executiv când s-a constatat un abuz de drept, având în vedere că persoane condamnate au obţinut reduceri substanţiale ale pedepselor aplicate, cu consecinţa accederii mai rapide la beneficiile liberării condiţionate şi, cumulativ, prin elaborarea uneia sau chiar a mai multor lucrări ştiinţifice, formalizând şi golind de conţinut aceste dispoziţii legale.

 

Evoluţia elaborării de lucrări ştiinţifice de către persoanele condamnate a fost, potrivit statisticilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, de 0 lucrări în 2006, 4 lucrări în 2007, 2 lucrări în 2008, 6 lucrări în 2009, 3 lucrări în 2010 şi 2011, 6 lucrări în 2012, 14 lucrări în 2013, 89 lucrări (cu 50 de autori) în 2014 şi 337 lucrări (cu 165 de autori) în 2015.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22