​Gâdea și Antena3 trebuie să-i ceară iertare lui Kovesi. Și să-i achite 300.000 lei

Redactia | 20.03.2018

Mihai Gâdea, Bianca Nae, Mugur Ciuvică și SC Antena 3 SA trebuie să-i plătească în solidar șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, daune morale în sumă de 300.000 lei. Decizia apartine Curții de Apel Ploiești.

Pe aceeași temă

 

 

Daunele morale reprezintă „prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputație, imagine și viață privată.” Decizia poate fi atacată cu recurs în 30 de zile de la comunicare.

 

De asemenea, instanța i-a obligat pe Antena 3 SA și realizatorul TV, Mihai Gâdea, „să formuleze scuze publice reclamantei-pârâte” precum și să redea, în mod public și în integralitate, dispozitivul hotărârii Curții în termen de maxim cinci zile de la data rămânerii definitive a acesteia, după cum urmează: Antena 3 SA în cadrul fiecărui buletin informativ al zilei, pe parcursul a trei zile consecutive, precum și pe platforma online a acesteia, iar Mihai Gâdea în cadrul emisiunii realizate de acesta – „Sinteza Zilei”.

 

Instanţa a respins ca neîntemeiate cererile de repunere pe rol a cauzei formulate de Răzvan Savaliuc, Antena 3, Radu Tudor, Mihai Gâdea, Bianca Grigore şi Mugur Ciuvică, dar şi cererea de amânare a pronunţării şi a admis apelurile declarate de Laura Codruţa Kovesi, de Radu Tudor şi de Răzvan Savaliuc.

 

Astfel, judecătorii au respins acţiunea formulată de Kovesi în contradictoriu cu Radu Tudor şi Răzvan Savaliuc şi i-a obligat pe pârâţii Mihai Gâdea, Bianca Grigore, Mugur Ciuvică şi SC Antena 3, în solidar, la plata sumei de 300.000 lei cu titlu de daune morale către Kovesi pentru prejudiciul cauzat prin încălcarea drepturilor la onoare, demnitate, reputaţie, imagine şi viaţă privată.

 

Instanța de fond, Tribunalul București, a decis în 2015 ca șefa DNA să primească 250.000 de lei drept daune morale, în dosarul în care a cerut despăgubiri de un milion de lei, pentru acuzațiile de mușamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe postul TV.

 

În urmă cu cinci zile, în 15 martie, instanța a respins o cerere de recuzare depusă de unul dintre pârați, dar și o cerere de abținere formulată de una dintre judecătoarele care fac parte din completul de judecată.

 

În luna ianuarie a acestui an, Laura Codruța Kovesi a fost nevoită să depună la Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere privind tergiversarea procesului care trena din 2015, plângere care a fost admisă.

 

În 16 octombrie 2015, Tribunalul București a decis ca șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, să primească 250.000 de lei daune morale, în dosarul în care a dat în judecată Antena 3, cerând despăgubiri de un milion de lei, pentru acuzațiile de mușamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe post.

 

Tribunalul Bucuresti a admis in parte actiunea Laurei Codruta Kovesi si a obligat in solidar Antena 3 si pe Mihai Gadea, Mugur Ciuvica, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc sa-i plateasca procurorului-sef al DNA 250.000 de lei.

 

Gâdea și Antena 3 au încercat să lungească cât mai mult procesul. Decizia de atunci a fost atacata cu apel, acesta judecandu-se initial la Curtea de Apel Bucuresti. Ulterior, dosarul a fost stramutat, la cerera paratilor, de la Bucuresti la Curtea de Apel Pitesti, iar de acolo la Curtea de Apel Ploiesti.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22