Gen. Philip Breedlove (NATO): Alianta va stationa ARMAMENT GREU pe teritoriul Romaniei

T.d. | 31.03.2015

Pe aceeași temă

Alianta Nord-Atlantica (NATO) va stationa armament greu pe teritoriul Romaniei, a anuntat marti generalul Philip M. Breedlove, comandantul suprem al fortelor aliate din Europa (SACEUR). Informatia a fost facuta la o intalnire cu ministrul roman al Apararii, care a confirmat decizia.

„Decizia oficială privind staționarea de tehnică grea de luptă va fi luată foarte curând. Sunt sigur că atunci când lucrul acesta se va întâmpla, România va răspunde prompt, ca de fiecare dată, şi va fi de acord cu poziţionarea acestei tehnici, fiind întotdeauna un partener de încredere pentru NATO", a subliniat generalul Breedlove.
 

(Generalul Philip Breedlove)

Informatia a fost confirmata de Mircea Dusa, ministrul roman al Apararii. „In acest moment avem discutii la nivel tehnic”, a spus Dusa, potrivit Romania Libera.

Nu este clar despre ce tipuri de armament este vorba, dar toate informatiile indica capacitati terestere. Acestea ar urma sa fie coordonate cu scutul antiracheta instalat la Deveselu, precum si cu fortele militare navale aliate care desfasoara antrenamente in Marea Neagra.

Generalul a subliniat faptul ca NATO urmareste reasigurarea aliatilor din Europa Centrala si de Est in privinta solidaritatii militare. In acest sens, Breedlove a mentionat un convoi de vehicule blindate care a rulat  pe drumurile din Republica Ceha.

Generalul Philip M. Breedlove se afla marti in vizita oficiala la Bucuresti. Pe agenda vizitei se numara o intalnire la Cotroceni cu presedintele Klaus Iohannis (ora 15:30), si o intalnire cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria (ora 16:00).

Inainte de a ocupa postul de comandant suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai detinut, printre altele, pozitiile de comandant al fortelor aeriene americane din Europa, comandant al fortelor aeriene americane in Africa, comandant al componentei aeriene de la Ramstein si director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.

Generalul Breedlove a criticat frecvent interventia Rusiei in estul Ucrainei si, recent, s-a pronuntat pentru trimiterea de armament defensiv in aceasta tara.

Decizia Aliantei trebuie privita in contextul crizei din Estul Europei si a agresivitatii Federatiei Rusei.

O intentie in acest sens – privind dislocarea de armament greu in tarile est-europene – a fost anuntata inca de la inceputul lui 2015. Atunci, comandantul trupelor terestre americane din Europa (US Army Europe), generalul Ben Hodges, spunea ca tehnica blindata americana ar putea ajunge in Romania, Bulgaria, Polonia si tarile Baltice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22