Generalul Ștefan Dănilă: România este obligată să zboare cu vechile MIG 21, care trebuiau casate

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2019

Fostul șef al Armatei, generalul Ștefan Dănilă spune că situația este gravă, deoarece România nu poate renunța la vechile MIG 21 pentru care nu se mai găsesc piese de schimb.

Pe aceeași temă

Avioanele de luptă MIG 21 trebuiau să iasă din serviciu în 2012, dar încă Armata Română nu poate renunța la ele, fiind nevoită să le folosească până când nu se va dota cu unele noi, a declarat generalul Dănilă la Europa FM. El a făcut aceste declarații în contextul în care joi dimineață la baza aeriană de la Borcea a avut loc ceremonia de introducere a celor 12 aeronave F-16 Fighting Falcon în serviciul de Poliție Aeriană.

„Avionul MIG 21 poate fi scos oricând din operare. Nu atât din cauza bătrâneții lui, ci din cauză că nu mai sunt echipamente pe care să le folosească cei de la MIG 21", a declarat generalul Ștefan Dănilă, fost pilot de MIG 21. El a spus că situația este foarte gravă.

Generalul Ștefan Dănilă a mai afirmat că cele 12 avioane F-16 vor putea asigura doar parțial Poliția Aeriană a României.

„În acest moment, noi facem Poliție Aeriană cu MIG-uri 21 la Câmpia Turzii și Kogălniceanu. Aceste avioane ar fi trebuit să iasă din serviciul de luptă din 2012, inițial, apoi s-a prelungit și încă executăm serviciul de Poliție Aeriană cu MIG-urile (...) Strict pentru Poliția Aeriană, România are nevoie de două escadrile, adică 32 de aeronave", a mai declarat fostul șef al Armatei Române.

Potrivit acestuia, dacă în acest moment s-ar decide achiziționarea a noi avioane, procedurile ar fi gata în 5-6 ani și "este imposibil ca avioanele MIG 21 să mai zboare atâția ani".

„Gândiți-vă că operaționalizarea acestei escadrile (a celei intrate astăzi în serviciul de Poliție Aeriană, n.red.) a durat 5 spre 6 ani de la momentul luării deciziei. Dacă facem o analogie și spunem că anul aceste s-ar lua decizia, s-ar găsi, s-ar identifica avioanele și s-ar declanșa procesul de achiziție, înseamnă că în cealaltă bază se va putea face serviciul de luptă cu noile avioane, cele care vor fi achiziționate, într-un termen de 5-6 ani. Asta înseamnă că MIG-urile 21 ar trebui să mai facă serviciul de luptă încă 5-6 ani, ceea ce - din punctul meu de vedere - este imposibil”, a mai declarat generalul Ștefan Dănilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

CELE MAI CITITE

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2019 Revista 22