Gheorghita Mateut, reactie furibunda impotriva lui Ghita: E nebun, il dau in judecata

Dora Vulcan | 07.10.2016

Avocatul Gheorghiță Mateuț a declarat, pentru EVZ.ro, că nu s-a întâlnit niciodată cu Sebastian Ghiță la Cluj. Precizarea vine în contextul autodenunțului pe care l-a depus Ghiță săptămâna trecută referitor la măsluirea raportului comisiei tehnice privind teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi.

Pe aceeași temă

 

 

Mai mult,  deputatul a susținut că a fost însoțit la Cluj de ministrul Delegat pentru Învățământul Superior, Mihnea Costoiu, pentru a-l convinge pe profesorul Gheorghiță Mateuț să-i dea girul Laurei Codruța Kovesi.

 

 

 

Întrebat dacă a s-a întâlnit cu Sebastian Ghiță pentru a semna raportul respectiv, Gheorghiță Mateuț a răspuns:

 

 

”Nu, am văzut ce a declarat. E nebun. Pe Ghiţă l-am văzut pentru prima dată pe holurile Instanţei Supreme. Nu l-am cunoscut până atunci niciodată. Nici vorbă să vină cu avionul particular la Cluj. Eu am întocmit şi am semnat raportul, împreună cu Gabriel Boroi şi Dumitra Popescu, la Bucureşti, în Ministerul Educației, unde era comisia. Noi am fost chemaţi ca și specialişti”.

 

 

 

Avocatul a mai precizat că ”toate documentele erau la Gabriel Boroi” și că nu s-a întâlnit la Cluj nici cu Mihnea Costoiu.

 

 

”Nu. Nu ne-am văzut niciodată la Cluj şi nu-mi amintesc să ne fi văzut”, a spus Mateuț, precizând și că îl va da în judecată pe Sebastian Ghiță.

 

 

 

Declaratia integrala a avocatului data Evenimentului zilei: 

 

EVZ: V-aţi întâlnit cu Ghiţă pentru a semna raportul?

– Avocat Gheorghiţă Mateuţ: Nu, am văzut ce a declarat. E nebun. Pe Ghiţă l-am văzut pentru prima dată pe holurile Instanţei Supreme. Nu l-am cunoscut până atunci niciodată. Nici vorbă să vină cu avionul particular la Cluj. Eu am întocmit şi am semnat raportul, împreună cu Gabriel Boroi şi Dumitra Popescu, la Bucureşti, în Ministerul Educației, unde era comisia. Noi am fost chemaţi ca și specialişti.

– Cine v-a chemat atunci?

– Nu îmi mai amintesc exact cu cine am discutat, dar toate documentele erau la Gabriel Boroi. Ne-au chemat ca specialişti pentru că cei din consiliu nu aveau studii juridice.

– Pe Costoiu l-aţi văzut vreodată? A venit la dumneavoastră la Cluj?

– Nu. Nu ne-am văzut niciodată la Cluj şi nu-mi amintesc să ne fi văzut.

– Pe 29 septembrie ați declarat pentru Mediafax că nu vă amintiți că ați semnat acel raport.

– Atunci am vorbit că nu îmi amintesc să fi făcut parte din Consiliu, nu vorbeam despre raport cu jurnaliștii. Pe Ghiță îl dau în judecată.

 

 

***

 

 

Deputatul Sebastian Ghita s-a prezentat pe 27 septembrie la Parchetul General unde a depus un autodenunt prin care afirma ca a participat la "redactarea in fals" a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

 

 

 

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis apoi, printr-un comunicat de presă, că nu a plagiat în teza de doctorat şi că lucrarea îi aparţine în totalitate, precizând că procurorii au obligaţia de a verifica autodenunţul formulat de Sebastian Ghiţă.

 

 

 

  "În situaţia în care este depusă o sesizare de orice natură (denunţ, autodenunţ, plângere), este obligaţia procurorilor să verifice şi să clarifice, în raport cu prevederile legii, toate aspectele sesizate şi să dispună măsurile legale. Cu referire la teza de doctorat Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal, ţin să precizez că aceasta este o lucrare care îmi aparţine în totalitate şi că nu am plagiat. De altfel, acest lucru l-am susţinut de la prima apariţie, încă din anul 2012, în spaţiul public a afirmaţiilor denigratoare de acest tip", spune procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un comunicat de presă postat pe site-ul DNA

 

 

***

 

Despre plagiatul Laurei Codruta Kovesi a scris Mugur Ciuvica in mai 2012, la scurt timp dupa scandalul de plagiat al lui Ponta, iar in iulie 2012 Consiliul National de Etica a dat verdict de neplagiat. La acea vreme ministrul educatiei era Liviu Pop, care a fost urmat in functie de Ecaterina Andronescu.

 

 

Ghita sustine ca, alaturi de alti demnitari ai statului roman, ar fi falsificat raportul legat de acuzatiile de plagiat privind lucrarea de doctorat a sefei DNA, precizand ca nu a existat nicio intrunire a Comisiei tehnice pentru analiza acestei lucrari.

 

 

Basescu a spus la RTV ca falsificarea raportului a fost facuta de Mihnea Costoiu, iar de acest lucru mai stiau si Victor Ponta. Basescu acuza ca « Ponta si Kovesi sunt tovarasi de falsuri ».

 

  

Ghita : Comisia de Etica nu s-a intrunit. Raportul fals a fost redactat la guvern

 

 

"In cursul anului 2012, am participat in mod direct la redactarea in fals, fara respectarea prevederilor legale, a Raportului Tehnic de Expertiza intocmit de Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat Laurei Codruta Kovesi.

 

 

 

Detin date si dovezi care demonstreaza ca aceasta comisie nu s-a intalnit niciodata, iar redactarea in fals a raportului s-a facut cu implicarea unor inalti demnitari ai statului si cu stiinta Laurei Codruta Kovesi", a scris Ghita, in autodenuntul depus la Parchet si citat de site-ul luju.ro.

 

 

 

"E de datoria procurorului general ca atunci cand apar astfel de elemente si ceteateni spun uitati ce se intampla la DNA sa avem aceasta institutie acest parchet si sa avem in aceasta tara credinta ca procurorul general al Romaniei chiar e procurorul general al Romaniei. Nu cred ca cineva in romania e deasupra procurorului general al Romaniei", a spus el, dupa ce a iesit din sediul DNA.

 

 

 

"Am convenit sa acoperim acest plagiat al doanei Kovesi, am convenit ca o astfel de chestiune ii va afecta cariera", a spus Ghita.

 

Intr-o declaratie citata de luju.ro, Sebastian Ghita a cerut ziaristilor sa nu spuna numele celor implicati in respectiva decizie, "pentru ca maine pot fi arestati, sau pot fi agresati".

 

 

 

El afirma ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata si ca "Laura Codruta Kovesi avea cunostinta de ceea ce faceam noi".

 

 

 

"Eu pot sa va spun ca acea comisie nu s-a intrunit niciodata, iar acel Raport a fost scris in Guvernul Romaniei. Nu stiu ce o sa declare Victor Ponta despre acest lucru, o sa spuna dansul procurorilor. Aceste evenimente au avut loc in 2012", a mai spus Ghita.

 

 

 

Traian Basescu: Presiuni pentru falsificarea raportului a facut generalul SRI Florian Coldea

 

 

 

Traian Basescu a declarat, la Romania TV, ca printre cei implicati in falsificarea respectivului raport se afla Sebastian Ghita, Mihnea Costoiu, "cu stiinta dlui prim ministru de la acea vreme, Victor Pota".

 

 

 

"Eu am aflat atunci ca raportul cu privire la neplagiatul dnei. Kovesi a fost falsificat. Presiuni pentru falsificarea acelui raport a facut generalul Coldea. Mihnea Costoiu e un om din celebra academie a stiintelor securitatii nationale, dl. Ponta era intr-un fel sau altul - pentru ca si dansul avea un plagiat si raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam in aceeasi maniera. Eu aveam doar informatii, niciunul dintre cei care au participat la acea falsificare nu era corect in relatia cu mine din acest punct de vedere", a sustinut Basescu.

 

“In 2014 am aflat ca prin acelasi tertip prin care a fost acoperit plagiatul lui Ponta a fost acoperit si plagiatul lui Kovesi. Ponta si Kovesi sunt frati de falsuri. Corb la corb nu-si scoagte ochii, probabil ca de aceea a si acceptat Ponta in 2013 s-o numesc pe Kovesi la DNA”, a spus Basescu la RTV.

 

 

 

Fostul presedinte spune ca nu stia, atunci cand a numit-o in functia de procuror sef, despre acest "plagiat".

 

 

"Si Coldea, si Kovesi au musamalizat propriile lor plagiate. In 2013, cand am nominalizat-o, nu stiam. Stiam doar ca in 2011, cand s-a dus la Timisoara sa sustina doctoratul, s-a dus cu mare alai, cu generalul Coldea, cu George Maior. Acum fac o multime de legaturi. Din pacate nu le-am facut la momentul potrivit", a comentat Traian Basescu.

 

 

 

In opinia sa, Laura Codruta Kovesi ar trebui sa se autosuspende de la conducerea DNA si Ministerul Educatiei sa demareze investigatiile legate de teza sa de doctorat.

 

 

 

"Trebuie sa stim daca avem in fruntea DNA o impostoare sau un doctor in drept. Vorbim despre un om care in 6 decembrie 2009 era, la miezul noptii, impreuna cu Coldea, cu Maior la Gabriel Oprea si analizau cum sa faca, in functie de cum ies alegerile, sa ramana in picioare", mai spus el, citat de Romania TV.

 

 

 

Basescu a mai acuzat-o pe Kovesi ca in 2016, "si-a permis sa ridice telefonul de convorbiri operative si sa sune la un demnitar roman si sa-l ameninte ca daca se reia cercetarea pe teza ei de doctorat va fi arestat".

 

 

 

"Sunt constrans de riscul ca respectivul demnitar sa spuna nu, eu doar semnalez gestul, nu dau nume. Poate fi ministru al Educatiei, poate fi un om cu o alta functie inalta... Telefoanele operative nu se inregistreaza. Acolo se discuta si secrete de stat, nu numai interesele doamnei Kovesi", a declarat fostul presedinte.

 

 

 

In opinia sa, autodenuntul lui Sebastian Ghita nu este o razbunare, ci  "o reactie la faptul ca Kovesi, sprijinita de Coldea si multi altii, incearca sa-i elimine pe toti cei care stiu cate ceva din suporturile statului".

 

 

 

"Eu spun ca s-au inselat, ca s-ar putea sa se afle si despre genti cu bani, despre spalari de bani si despre altele. Am avut informatii, dar nu probe, din 2014", a adaugat Basescu.

 

 

 

 

Ghita si Basescu, probleme penale

 

 

Sebastian Ghita este urmarit in penal in mai multe dosare de coruptie si de atunci se afla intr-o continua campanie impotriva sefei DNA, Laura Codruta Kovesi.

 

La rindul sau, Traian Basescu duce, incepind din 2014, dupa arestarea Elenei Udrea, o campanie sustinuta impotriva lui Kovesi a lui Coldea.

 

 

 

Atacurile sale au crescut in intensitate dupa ce, saptamina trecuta, DNA a deschis un dosar vizind finantarea ilegala a campaniei prezidentiale din 2009, in care sunt implicate Elena Udrea, dar si fiica sa, Ioana Basescu.

 

 

 

Fostul presedinte a insultat-o pe Kovesi, numind-o « sluga » si a spus ca de acum incolo are in el un « adversar ».

 

 

 

Backgroud

 

 

 

Primele acuzatii legate de faptul ca sefa DNA Codruta Kovesi ar fi plagiat in teza sa de doctorat au aparut in 2012, fiind facute de Mugur Ciuvica si de Grupul de Investigatii Politice, fiind preluate apoi de Antena 3 si de luju.ro. Ministrul Educatiei era in acea perioada Liviu Pop, cel care a ocupat aceasta functie intre 15 mai -2 iulie 2012.

 

 

 

Comisia tehnica a Comisiei Nationale de Etica a dat o decizie in 27 iulie, cand ministru al Educatiei era Ecaterina Andronescu, ca sefa DNA nu a plagiat in teza sa de doctorat.

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22