Ghinea: E nevoie de o lista neagra a firmelor care au adus pierderi statului prin achizitii IT

Dora Vulcan | 30.06.2016

Cristian Ghinea, ministrul fondurilor europene, a vorbit ieri, in cadrul unei intalniri online cu cititorii Hotnews.ro, despre neregulile legate de achizitiile IT ale statului roman descoperite in urma unui audit al Comisiei Europene.

Pe aceeași temă

 

Ghinea a afirmat ca e nevoie de un "sistem de black listing" pentru firmele care au produs pierderi statului roman in urma achizitiilor legate de IT. Ministrul considera ca statul trebuie sa-si recupereze banii de la aceste firme si sa le interzica sa mai participe la licitatii timp de cativa ani. Ghinea a mentionat de asemenea, intr-un interviu pentru Hotnews, ca unele firmele de IT si-ar santaja clientii, pentru a obtine noi contracte, amenintandu-i pe acestia ca nu vor mai avea acces la propriile baze de date.

 

"Sunt niste cazuri absolut ingrozitoare si inacceptabile, in care institutiile sunt santajate de firme, ca nu au acces la propria baza de date. Nu au codul sursa, a expirat contractul, a fost prost facut, si aceste firme santajeaza. Am spus si repet ideea asta, sunt adeptul unor solutii dure in relatia cu aceste firme... Pentru a obtine un nou contract de mentenanta... Au fost contractele prost facute. Repet, avertizez aceste firme, ca se discuta o pozitie de forta in raport cu ele... daca nu se potolesc cu santajele, vom interveni in forta", a spus Ghinea, in interviul citat.

 

 

"Deci in decembrie 2014, Comisia a inceput audit pe Axa 3, Domeniul Major de Interventie (DMI) 3.2. Intre cele alese au fost si cheltuielile pentru contractele Asesoft si Siveco si au verificat strict procedura de achizitii prin care au primit contractele. A rezultat, de pilda, ca Asesoft a beneficat de tratament preferential ca ofertant. S-a aplicat o corectie de 25%. Adica Romania a acceptat o taiere de un sfert, bani platiti deja de la buget", a spus Ghinea, raspunzand la intrebarea unui cititor. Ministrul a precizat ca investigheaza de ce Ministerul Fondurilor Europene nu "a cerut banii inapoi de la Ghita si altii", cautand in acelasi timp solutii pentru realizarea unui "sistem de black listing pentru firmele care au atras corectii si pierderi pentru stat".

 

Cristian Ghinea a precizat ca "intreg Domeniul de Interventie a fost blocat, deci toate firmele si beneficiarii au avut de suferit pentru ca acest audit a gasit ce va spun".

 

"Din pacate va informez ca e invers: Comisia a venit tintita spre contractele Asesoft si Siveco (de ce anume, nu stiu, dar or fi auzit si ei informatii despre...)", a mai spus Ghinea. "Daca ati vrut sa aduceti argumente pro-Ghita, sorry, tocmai m-ati obligat sa aduc in spatiul public un alt caz de implicare nociva a respectivului domn in digitalizarea administratiei", se mai arata in raspunsul dat de ministru.

 

Iata intrebarea cititorului HotNews.ro, care a necesitat raspunsul de mai sus: "A facut obiectul unei investigate din partea auditului Comisiei Europene posibilele fraude intre firmele lui Sebastian Ghita si Siveco? A fost o investigatie in 2014? Care a fost rezultatul acestei investigate? Cumva auditul comisei europene a inchis punctul respectiv fara a gasi indicii de frauda? Daca auditul comisiei europene nu a reliefat nici o frauda de ce continuati cu acest scandal? Prin acest scandal nu afectati activitatea MFE?"

 

Raspunzand unui alt cititor, Ghinea a mai spus ca investigheaza acum de ce Ministerul Fondurilor Europene nu "a cerut banii inapoi de la Ghita si altii". "Eu cred ca ar trebui sa gasim o solutie de black listing. Firmele care ne-au adus corectii sau nu au livrat ce trebuia, nu doar sa le luam banii inapoi pentru contractele trecute, dar sa nu mai aiba voie sa participe la licitatii un numar de ani. Noua lege a achizitiilor permite asta. apropo de Ghita: investigam acum de ce MFE nu a cerut banii inapoi de la Ghita si altii - oricit ma ataca televiziunile lor si imi inventeaza amante si firme, acest proces de intarire a ministerului in fata lor va continua. si cu mine si dupa mine. S-a terminat epoca in care Romania e stat captiv", a precizat ministrul.

 

 

Acesta este raspunsul la urmatoarea intrebare adresata de un cititor: "Cred ca a trebui stopat monopolul pe care 3-4 firme le au pe toate proiectele IT publice. Probabil ca se acopera bine prin hartii, dar sistemele IT pe care le livreaza sunt in mod evident nefolosite, neintegrate, nu demonstreaza un Return on Investment (ROI). Nu se pot modifica criteriile care favorizeaza monopolul celor 3-4 firme incat sa fie o concurenta reala , sa devina important ca firmele participante sa demonstreze proiecte reusite in mediul privat, criteriile de reusita sa includa numarul de utilizatori reali, site-urile accesibile public sa fie evaluate prin sondaje in randul populatiei Romaniei? Criterii de genul acesta ar trebui aplicate la toate licitatiile publice". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22