Ghizdeanu, omul lui Dragnea și Vâlcov, anchetat în cazul banilor publici dirijați spre baronii PSD

Redactia | 13.02.2020

Fostul șef al Comisiei Naționale de Prognoză și al Fondului de Dezvoltare și Investiții (FDI), Ion Ghizdeanu, este vizat de o anchetă de fals legată de alocarea unor împrumuturi pentru autoritățile locale.

Pe aceeași temă

Ghizdeanu este citat de procurorii Parchetul Judecătoriei Sectorului 1, pentru a fi pus sub acuzare într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la presupuse fapte de falsificare a unor procese verbale de alocare a unor bani de la stat, potrivit unor surse judiciare citate de Ziare.com.

Este vorba de alocarea de granturi pentru proiecte de dezvoltare care cuprind investitii sau lucrari de intretinere si reparatii curente din Fondul de Dezvoltare si Investitii (FDI), gestionat de Comisia Nationala de Prognoza, condusa de Ion Ghizdeanu.

Neregulile investigate de procurorii de la Parchetul Sectorului 1 sunt legate de perioada septembrie-noiembrie 2019, adică cea de la finalul guvernării PSD, transmite Digi 24.

Ion Ghizdeanu este bănuit că ar fi falsificat evaluările unor proiecte depuse de autorități locale. În cadrul acestei anchete s-au ridicat documente de la mai multe primării din județul Olt.

Aproape 80% dintre programele finanţate şi dezvoltate prin FDI mergeau către social-democraţi.

Judeţele fruntaşe în obţinerea banilor erau Neamţ – 625 milioane de lei, Dolj – 537 milioane de lei, Buzău de unde provine actualul preşedinte al PSD Marcel Ciolacu - 512 milioane de lei, Olt şi Timiş.

Ghizdeanu este considerat omul-cheie al cuplului Dragnea - Vâlcov în implementarea politicilor economice.

În timpul guvernării PSD, Comisia de Prognoză a primit puteri sportie, fiind instituția care trebuia să împartă banii pentru primari din FDI, dar și instituția care se ocupa de realizarea proiectelor de infrastructură în parteneriat public privat.

Publicatia "Concret in Olt" a dezvaluit că miercuri procurorii au cerut mai multe documente autorităților din Olt, privind derularea a șase contracte acordate primăriilor, în valoare de 181 milioane de lei. Ancheta ar fi fost demarată la sesizarea Corpului de control al Ministerului Dezvoltării.

Oltul este fieful lui Darius Valcov, care a fost senator al acestui judet de doua ori si primar al orasului Slatina.

Sursele judiciare au explicat pentru Ziare.com ca ancheta vizeaza fondurile acordate in perioada septembrie-noiembrie 2019, adica pe finalul mandatului Vioricai Dancilă.

"A fost perioada in care liderii PSD au simtit ca s-ar putea sa piarda guvernarea si au inceput sa dea bani catre liderii PSD din teritoriu pentru a-i fideliza si sa nu paraseasca partidul," explica sursele citate.

Premierul Ludovic Orban l-a demis în 6 noiembrie pe Ghizdeanu, de la conducerea Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, era în funcție din 2000 (în mandatul de premier al lui Adrian Năstase) și s-a remarcat prin obediența totală față de decidenții politici ai momentului. Aşa a ajuns, conform unor surse politice, omul de încredere a lui Darius Vâlcov.

În timpul guvernului PSD, Ghizdeanu a ajuns să negocieze în numele României contracte importante pentru infrastructură, precum autostrada Ploiești-Brașov.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22