Gorghiu, către Orban: Suflu nou înseamnă să ai curajul de a demisiona când pierzi alegerile

Redactia | 20.06.2021

Deranjată de ironiile lui Ludovic Orban la pretențiile lui Florin Cîțu de a aduce un „suflu nou” în PNL cu Gorghiu, Turcan, Boc și Flutur, cea dintâi a reacționat foarte dur.

Pe aceeași temă

Alina Gorghiu spune că suflu nou și modern înseamnă să ai curajul de a demisiona când pierzi parlamentarele, să nu iei singur decizii de care apoi ajunge să le fie rușine membrilor PNL, iar Florin Roman îl acuză pe Ludovic Orban că se plimbă singur prin ţară pentru că nu i-a plăcut meritocraţia, ci slugărnicia.

Postarea Alinei Gorghiu pe Facebook:

„Răspund la provocarea domnului Orban și încerc să definesc ce înseamnă suflul nou și modern în PNL:

– Suflu nou și modern înseamnă să ai curajul de a demisiona când pierzi parlamentarele;
– Suflu nou și modern înseamnă să nu te anunți candidat la președinția pentru 2024, știind că mai sunt multe etape până la desemnarea finală și că un astfel de anunț pripit poate îngropa PNL;
– Suflu nou și modern ar însemna că nu iei singur decizii de care apoi ajunge să le fie rușine membrilor PNL;
– Suflu nou și modern nu înseamnă să tranzacționezi soarta unor ministere importante doar pentru a-ți asigura ție șefia Camerei Deputaților;
– Să ai suflu nou și modern nu înseamnă să le spui celor pe care i-ai pus pe liste la parlamentare sau locale sau numiți în guvern că îți sunt datori să te susțină. Pentru că altfel sunt trădători. Suflul nou și modern trebuie să fie loialitatea celor din partid pentru PNL-ul de mâine, de poimâine și de peste mulți ani, nu pentru cariera unei singure persoane.

PS: Domnule Orban, dvs. cum definiți suflul nou?”

Deputatul Florin Roman a reacţionat, tot pe Facebook, după ce Ludovic Orban a afirmat că trebuie definit ”suflul nou” din PNL despre care vorbeşte Florin Cîţu, atâta timp cât acesta este susţinut de nume vechi din partid. ”Nimeni nu scapă de atacurile lui Orban”, a transmis Roman, prcizând că aşa înţelege preşedintele PNL că se derulează ”festivalul democraţiei”.

”Văd că nu trece o zi fără că Ludovic Orban şi susţinătorii lui să nu ne atace, pe cei care îl susţinem pe Florin Citu. Indiferent că te cheamă Emil Boc, Gheorghe Flutur, Rareş Bogdan, Robert Sighiartau, Daniel Buda, Florin Român, Lucian Bode, Virgil Popescu, Raluca Turcan, Daniela Cimpean, preşedinta CJ Sibiu, Dinu Iancu Salajanu, preşedinte CJ Sălaj, Alin Tişe, preşedintele CJ Cluj, Ionel Bogdan, preşedintele CJ Maramureş, Virgil Chiţac, primarul Constanţei, Mihai Lupu, preşedinte CJ Constanţa, Nicolae Ciucă, Dan Vilceanu, Alina Gorghiu, Marcel Romanescu, primarul din Tg Jiu, Florin Oancea, primarul Devei, Tibi Ridzi, primarul Petroşaniului, Ion Lungu, primarul Sucevei, Nelu Tătaru, Monica Anisie, Cristian Băcanu, sute de preşedinţi de organizaţii şi simplii membri, nimeni nu scapă de atacurile lui Orban şi ale susţînătorilor lui. Aşa înţeleg ei, că se derulează «festivalul democraţiei»”, a scris Florin Roman.

Acesta afirmă că Florin Ciţu ”are o echipă de oameni care au confirmat”.

”Vin din organizaţii puternice, cu rezultate pentru PNL. Care au câştigat alegeri, în timp ce Ludovic Orban, premier în funcţie la acea dată, cu sprijinul lui Nicuşor Dan, a reuşit “performanţă” unui loc trei la Bucureşţi! Acum, Ludovic Orban se plimbă singur prin ţara. Şi asta, pentru că nu i-a plăcut meritocraţia, ci mai degrabă slugărnicia”, a mai scris Roman.

Acesta îl acuză pe Orban că încalcă principiile liberale.

”Unde îţi este echipa, Ludovic? Ne vom vedea la fiecare conferinţa judeţeană şi acolo o să se audă adevărul! Nu cu manipulări, minciuni şi jigniri, cum din păcate îţi tratezi colegii care ţi-au adus victorii! Prin astfel de manifestări încalci toate principiile liberale pe care le invoci în spaţiul public”, a mai scris Roman.

***

Ludovic Orban a pus sub semnul întrebării „suflul nou” din partid adus de cei care-l susțin pe Florin Cîțu la conducerea PNL.

El spune că acest suflu nou trebuie definit, mai ales când în echipă sunt nume vechi ale partidului, cum ar fi Emil Boc, Alina Gorghiu sau Raluca Turcan.

„Felul meu de a face campanie a fost întotdeauna îndreptat către membrii partidului. Am încercat întotdeauna să câştig încrederea prin respectul pe care l-am arătat, prin solicitudine, prin faptul că întotdeauna am fost deschis, am primit, am vorbit la telefon, am încercat să îmi ajut colegii şi din această cauză am o relaţie foarte bună cu membrii partidului şi apreciez că zecile, sutele de membri, fără să aibă ceva de câştigat decât pe planul mândriei, întotdeauna am încercat să fiu alături de ei”, a declarat Orban într-o conferinţă de presă, relatează News.ro.

Ludovic Orban a adăugat că delegaţii la congres au posibilitatea să nu voteze aşa cum decide organizaţia din care fac parte.

„Eu derulez o campanie care excede competiţiile şi rezultatul competiţiilor la nivel judeţean, care va duce la o socoteală a filialelor. Vă mai spun un lucru: dacă o filială decide în Colegiul Director judeţean să sprijine un candidat, asta nu înseamnă că toţi delegaţii care reprezintă filiala respectivă vor vota candidatul respectiv. Aia e o opţiune dată de forul statutar, iar opţiunea e mai mult formală, ca să permită candidatura pentru că un membru PNL poate candida la preşedinţia partidului doar dacă are sprijinul a minimum zece filiale judeţene din cele 48. Şi din cauza asta, până la urmă, fiecare delegat care vine la congres are, probabil, o orientare din partea conducerii filialei, dar până la urmă fiecare judecă cu mintea lui, are propriul aparat de evaluare, are propriul discernământ şi până la urmă hotărăşte cu mintea lui ce e de făcut în PNL. Pentru mine, campania încetează în momentul în care se dă ultimul vot. E posibil să aşteaptă şi alţi candidaţi”, a declarat Orban.

Liderul liberal a fost întrebat şi ce părere are despre noul suflu din PNL, el apreciind că acest suflu trebuie definit.

„Dacă se uită cineva la cei patru ani în care am condus PNL, parcă chiar am adus un suflu nou. Dacă te uiţi la primarii aleşi, dacă te uiţi la oamenii noi care au intrat în partid, dacă te uiţi la grupurile parlamentare care au foarte mulţi tineri, eu chiar am adus un suflu nou. Acuma, sigur că să vorbeşti de un suflu nou cu o echipă în spate care o are pe Alina Gorghiu, pe Raluca Turcan, Emil Boc, Gheorghe Flutur, Victor Paul Dobre, Florin Roman şi aşa mai departe, ca să nu fac o listă chiar, să vorbeşti de un suflu nou, mă rog, trebuie definit ce înseamnă un suflu nou. Ştiţi, eu sunt un om modern, un om care întotdeauna m-am adaptat, care am încercat întotdeauna să văd, să mă mişc în sensul în care se mişcă societatea şi la fel au fost foarte mulţi dintre colaboratorii mei, şi eu cred că aşa e normal, aşa e firesc, orice instituţie trebuie să se adapteze”, a afirmat Orban.

Ludovic Orban a mai declarat că el poate să asigure evoluţia în pas cu vremea, dar că nu poate pretinde că vrea un nou suflu în partid.

„Normal că există o... în fiecare organizaţie este o nevoie de organizare, de adaptare, de evoluţie în pas cu vremea, iar eu chiar pot să asigur această evoluţie în pas cu vremea, dar nu pretind că vreau un suflu nou. Eu mă bizui în egală măsură pe oameni cu experienţă. Evident că trebuie îmbinate experienţa cu înţelepciunea, cu curajul”, a declarat Orban.

În 30 mai, premierul Florin Cîţu a afirmat că este nevoie de „un suflu nou” în PNL, motiv pentru care a decis să candideze. Alături de el au fost, în momentul anunţului, 40 de lideri ai formaţiunii, între care Raluca Turcan, Emil Boc şi Alina Ghorghiu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22