Gorghiu este de acord, in principiu, ca lucrarile scrise in puscarie sa nu mai conteze

Iulian Popescu | 09.01.2016

Liderul PNL Alina Gorghiu a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că este de acord, ca principiu, cu eliminarea articolului care permite reducerea cu 30 de zile a pedepsei deținutului care publică o lucrare științifică.

Pe aceeași temă

 

"E în mod cert o deficiență de legislație, dar lucrul îmbucurător este că ministrul Justiției, dna Raluca Prună, a anunțat public de acum o săptămână că în foarte scurt timp va ieși în dezbatere publică cu modificarea legislației. Nu pot să vă răspund că susțin un proiect de lege care încă nu e în dezbatere publică. Susțin principiul modificării legislației și, da, aștept să văd propunerea. (...) Dar, da, ca principiu, sunt de acord. Rămâne de discutat cum se va face tehnic și ce se modifică în acei parametri", a spus Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

 

Aproape 200 de infractori au publicat peste 400 de carti, in ultimii trei ani, reducandu-si pedeapsa dupa gratii cu 30 de zile pentru fiecare carte publicata.

 

Cei mai prolifici au fost Dan Voiculescu si Dinel Staicu, cu câte 10 lucrari publicate de cand se afla in detentie, constată Hotnews.

 

Dan Voiculescu:

 1.     Omenirea, incotro?
 2.     Dezvoltarea economica durabila
 3.     A patra cale
 4.     Efecte de antrenare a investitiilor straine in economia romaneasca 1990-2014
 5.     Economia romaneasca
 6.     Investitii straine directe - vector al dezvoltarii economice
 7.     Managementul riscului in accesarea si gestionarea fondurilor europene
 8.     Clasa de mijloc - teoria si practica antreprenoriala
 9.     Consideratii asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferinte nationale si internationale
 10.     Teoria valorii - Participare la conferinte nationale si internationale

 

Dinel Staicu:

 1.     Reforma bancara si fiscala
 2.     Creditul social fiscalizat
 3.     Piata de capital fiscalizat
 4.     Foreign policy
 5.     Raportul de cauzalitate dintre creditare si criza economico financiara
 6.     Ascensiunea si prabusirea bancilor in contextul globalizarii
 7.     Noul bon fiscal - etalon
 8.     Barterul fiscal
 9.     Economia fiscala de piata
 10.     Economie si idei fiscale de autodefinire a epocii moderne

 

Dan Diaconescu, președintele OTV, a scris și el 5 carti.

 

   Fostul manager al Stelei Mihai Stoica:

 1.     Ultimii 11 ani. Participarea echipelor romanesti de club in competitiile continentale 2004-2015
 2.     Competitia
 3.     FIFA world cup - Brazilia. Statistici. Analize. Concluzii
 4.     UEFA Europa League. In cautarea identitatii

 

George Becali:

 1.     Muntele Atos, patria ortodoxiei
 2.     Steaua si Becali
 3.     Becali si politica. Inceputurile
 4.     Iubirea milostiva si mantuitoare
 5.     Becali Parlamentul Europei si Parlamentul Romaniei

 

Dorinel Mihai Mucea (condamnat în Dosarul privatizărilro startegice):

 

 1.     Psihologia negocierilor comerciale internationale - stiluri de negociere
 2.     Rolul si importanta negocierilor comerciale in realizarea unei tranzactii
 3.     Politici si mecanisme economice pentru stimularea investitiilor strategice la sistemele cogenerare si eficientizare energetica
 4.     Piata energiei electrice din Romania de la un sistem etatist centralizat, la un sistem de piata cu reglementari care impun reguli noi, adaptate directivelor UE
 5.     Strategii si mecanisme economice pentru cresterea rolului Romaniei pe piata europeana de energie regenerabila (RES)
 6.     Procedura de parcurs pentru realizarea unui proiect eolian
 7.     Privatizarea in domeniul utilitatilor publice

 

Ce spune Becali despre modul în care sunt scrise aceste cărți

 

„Nu poate nici CSM, nici ministrul Justiţiei (să schimbe această situaţie - n.r.) pentru că e lege. Poate propune Parlamentului schimbarea legii. Dacă este în lege că primeşti 30 de zile pentru o carte, nimeni nu poate schimba. Câştigul nu poate fi revocat, scrie în lege. Ea devine ştiinţifică prin ştampila editurii (...) Eu am făcut cinci cărţi, s-au vândut toate ca pâinea caldă. Dacă am făcut eu puşcărie cu cinci luni mai puţin, cui i-am făcut eu rău? A facut Borcea trei cărţi, care e problema? De ce atâta duşmănie şi răutate, că face un deţinut în loc de cinci ani, patru ani şi nouă luni. Dacă făceam eu încă cinci luni de puşcărie, cu ce îl încălzea pe procuror, pe CSM?”, a susţinut Becali la B1 TV.

 

”Se dă o declaraţie pe propria răspundere, că nu plagiezi. Dacă e plagiat, nu se poate revoca hotărârea. Se poate întâmpla să fii cercetat penal pentru declaraţie mincinoasă şi poţi să fii condamnat penal pentru declaraţie mincinoasă, dar câştigul de o lună nu poate fi revocat (...) Directorii de puşcării nu cunosc legea, pentru că ei nu vor să o aplice. Eu v-am spus conform legii, cum aceşti oameni şi eu, ne-am făcut un mic avantaj şi am speculat legea. (...) Cred şi eu că nimeni nu poate scrie 10 cărţi aşa, de unul singur. Dacă eşti ajutat şi dacă legea permite să fii ajutat de îndrumător, de ce să nu fii ajutat ca să scapi de pedeapsă mai repede? Eu pot să fac o carte cu un profesor universitar, el o scrie, eu, fără să scriu nimic, sunt coautor şi îmi dă legea 30 de zile pentru că sunt coautor. Eu nu am darul scrisului şi îl chem pe coordonator la puşcărie şi îi povestesc. El scrie cartea şi eu câştig zilele. Până schimbă Parlamentul legea, mi-am luat eu câştig cinci zile”, a adăugat Becali.

 

Legea ar putea fi modificată

 

La Senat a fost depus un proiect care propune eliminarea acestei prevederi ce oferă posibilitatea reducerii cu 30 de zile a condamnării, pentru fiecare volum publicat, scrie România Tv.

 

"Actuala lege a executării pedepselor stimulează impostura şi permite fentarea pedepselor privative de libertate. Simpla activitate de creaţie în penitenciar nu garantează că atitudinea antisocială a persoanei se va schimba în bine", se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

 

Iniţiatorii proiectului legislativ consideră că reducerea perioadei de detenţie cu 30 de zile pentru fiecare lucrare ştiinţifică, invenţie sau inovaţie brevetate "nu poate fi valabilă în cazul persoanelor cu o instrucţie de vârf şi cu o calificare profesională superioară, care nu pot invoca necunoaşterea legilor sau neînţelegerea consecinţelor actelor antisociale comise".

 

"Comisia de eliberare condiţionată nu poate avea competenţa să judece valoarea unei invenţii sau a unei lucrări ştiinţifice şi nici să garanteze că respectiva invenţie sau lucrare nu este elaborată de cineva din afara penitenciarului şi însuşită de deţinut contra cost sau în schimbul altor foloase pe care le va furniza ulterior eliberării, autorului real", mai susţin iniţiatorii proiectului.

 

Cei 15 parlamentari care cer modificarea cadrului legal de executarea pedepselor şi măsurilor privative de libertate spun că "în baza actualei legislaţii au fost eliberaţi condiţionat cei mai mulţi falşi cercetători ştiinţifici şi scriitori de ocazie condamnaţi pentru acte de corupţie în ultimii ani".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22