Grajdan, fost sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, 3 ani de inchisoare cu suspendare pentru ca l-a favorizat pe infractorul Adrian Nastase

M. B. | 16.06.2015

Pe aceeași temă

Constantin Balaban Grăjdan, fost șef al Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), a fost condamnat de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, din cauza adresei prin care spunea că nu există prejudiciu în dosarul "Trofeul calității", pentru a-l ajuta în proces pe fostul premier Adrian Năstase.

 

Decizia ICCJ a fost pronunțată marți și nu este definitivă, scrie Agerpres.

 

Balaban Grăjdan, în calitate de inspector general al ISC numit de proaspătul premier Victor Ponta, a emis, pe 22 mai 2012, către Înalta Curte de Casație și Justiție, o adresă prin care inspectoratul contesta existența prejudiciului în dosarul "Trofeul calității", în care erau judecați Adrian Năstase, Irina Paula Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan Popovici, Marina Popovici și Vasile Mihai Cristian.

 

"Inculpatul a emis această adresă la numai două zile de la numirea sa în funcție și înainte de preluarea efectivă a atribuțiilor specifice funcției de inspector general ISC. De asemenea, documentul a fost emis cu încălcarea dispozițiilor legale, a normelor interne privind circuitul documentelor și într-un sens contrar intereselor legitime ale ISC. Mai mult, inculpatul Balaban Grăjdan a premeditat săvârșirea infracțiunii, deoarece primele ordine emise de acesta în calitatea sa de inspector general al ISC vizau exclusiv facilitarea transmiterii către instanță a acestei adrese prin care îi favoriza pe inculpații judecați de instanța supremă. Conform documentului semnat de inculpat, în cauza penală respectivă, ISC nu ar fi înregistrat nici un prejudiciu financiar-contabil și nu s-ar fi putut constitui parte civilă în procesul penal, invocând în sprijinul afirmațiilor făcute, printre altele, un Raport al Curții de Conturi pentru anul 2004 care nu există", susțin procurorii.

 

În dosarul "Trofeul calității", prin sentința penală din 30 ianuarie 2012, ÎCCJ îi obligase pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Bogdan și Mariana Popovici la plata în solidar cu SC Eurografica SRL a peste 3,3 milioane lei despăgubiri civile către ISC și pe Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana și Bogdan Popovici, Vasile Mihai Cristian - la plata în solidar a peste 3,1 milioane lei cu titlu de despăgubiri civile.

 

DNA a acuzat că adresa emisă de Balaban Grăjdan crea premisele administrării de probe suplimentare și venea în sprijinul apărării inculpaților.

 

"Efectele acestui document au fost înlăturate ca urmare a adresei de revenire transmisă de către ISC. Ulterior, prin decizia penală nr. 60 din 20 iunie 2012, Înalta Curte de Casație și Justiție — Completul de 5 judecători a dispus condamnarea inculpaților și obligarea acestora la plata de despăgubiri civile către ISC", mai arată DNA.

 

Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul calității.

 

CITITI SIBomba in dosarul Trofeul Calitatii: Adrian Nastase a vorbit cu Grajdan, la 5 dimineata, pe 22 mai, ziua in care ISC s-a retras din proces

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22