Gratuitate pentru elevi pe transportul în comun și intrare liberă la muzee, filme și spectacole

Laurentiu Gheorghe | 10.02.2020

Elevii din învățământul obligatoriu vor avea gratuitate pentru transportul local în comun de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul rutier și feroviar județean și interjudețean.

Pe aceeași temă

De asmenea, toți elevii vor putea intra gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice. Prevederile au fost adoptate luni de Senat, în calitate de for decizional al Parlamentului, prin amendarea Legii educației, iar pentru a intra în vigoare mai trebuie doar promulgate de șeful statului. scrie Profit.ro.

Conform unei legi promulgate anul trecut, ultimele două clase de liceu vor deveni parte a învățământului obligatoriu începând cu acest an.

„Elevii din învățământul obligatoriu, profesional și liceal acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate pentru transportul local în comun de suprafață naval și subteran precum și pentru transportul rutier județean și interjudețean, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic”, stabilește proiectul adoptat, conform unor amendamente depuse de senatorii PSD.

Consiliile județene și consiliile locale vor organiza transportul public în vederea asigurării transportului elevilor spre școli. A fost înlocuit astfel proiectul din lege care prevedea că elevii din învățământul preuniversitar beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe toate formele de transport în comun.

Totodată, „elevilor care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ la care sunt școlarizați, pe bază de abonament sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 52 de călătorii dus-întors pe an dacă locuiesc la internat sau în gazdă”.

Acum, legislația prevede doar decontarea în limita unui abonament pe o distanță nu mai mare de 50 km sau contravaloarea a doar 8 călătorii dus-întors pe semestru. De asemenea, conform unei alte prevederi adoptate, „elevii beneficiază de gratuitate pentru accesul la muzee, la concerte, la spectacole de teatru, de operă, de film și la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22