Gravida care a născut pe trotuar în fața Spitalului Urziceni nu fost nici consultată

Redactia | 03.08.2023

​​Femeia care a născut pe trotuarul din fața Spitalului Urziceni nu a fost consultată de medicul de gardă care nici măcar nu a fost anunțat de asistentă.

Pe aceeași temă

Cu toate acestea, în registrul de consultații apare că femeia a fost diagnosticată cu „sarcină la termen”, cu parafa medicului care o lăsase asistentei. Informațiile apar în raportul de control al DSP Ialomița, scrie HotNews.ro

Documentul menționează că secția de obstetrică-ginecologie este nefuncțională.

„Spitalul nu are linie de gardă OG, nu are neonatolog, nu are asistente specializate (moașe), de asemeni după ora 15.00 nu are medic anestezist. Managementul cazurilor obstetricale și/sau ginecologie admise în CPU Urziceni după ora 15,00 “ar trebui făcute de chirurgul de gardă, dar acesta nu dispune de cunoștințele necesare pentru a gestiona un caz ce aparține altei specialități. Având în vedere pericolul deosebit la care ar fi expuși mama și fătul, medicii de gardă si conducerea Spitalului Municipal Urziceni nu-și asumă acest risc”, se arată în raportul consultat de HotNews.ro.

Potrivit documentului, femeia de 24 de ani din Bărbulești, s-a prezentat la camera de gardă a spitalului la ora 05:21, însoțită de soț și soacra sa, fiind înregistrată în „registrul de consultatii cu nr. 8747/31.07.2023, fără a fi consultată de medicul de garda (medic cu specialitate de chirurgie generala), conform Notelor explicative date de asistenta medicala și a medicului de garda”.

„În Registrul de consultații nu apar completate toate rubricile nefiind menționată ora de prezentare a pacientei. De asemenea, în Registru de consultații pacienta figurează ca și diagnosticată cu „sarcina la termen”, existând și parafa medicului de garda (nu s-a putut identifica motivul lăsării acesteia). Din Nota de relație a acestuia reiese faptul că nu a fost anunțat de către asistenta, nu a văzut pacienta, dar parafa se afla la dispoziția cadrelor medii sanitare”, se arată în raportul de control.

Potrivit documentului, „asistenta de gardă a apelat serviciul de ambulanță Ialomița, prin 112, pentru a prelua gravida, timp în care pacienta s-a deplasat în curtea unitatii spitalicești. Din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere reiese faptul că, asistenta medicală de gardî incearcă să o impiedice să părăsească incinta CPU, dar fără rezultat, aceasta îndreptandu-se către poarta spitalului însotita de membrii familiei”.

La scurt timp femeia a născut pe trotuarul din fața spitalului asistată de personalul de la ambulanță.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul femeii care a născut în faţa spitalului din Urziceni, dar şi în urma afirmaţiilor primarului din Urziceni, Constantin Sava, care a făcut referire la faptul că femeia are un handicap şi că e de etnie rromă.

Preşedintele CNCD Csaba Asztalos a declarat marţi că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în acest caz.

„S-a autosesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Va face procedura atât legat de situaţia de la Urziceni, cât şi de declaraţiile primarului de la Urziceni”, a afirmat Csaba Asztalos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22