Grecia face lobby pentru extinderea Schengen cu România și Bulgaria

L. G. | 13.01.2023

Ministrul grec pentru migrațiune și azil, Notis Mitarakis, s-a întâlnit joi cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer și cu ministrul de Interne, Gerhard Karner, transmite Naftemporiki, citată de Rador.

Pe aceeași temă

Potrivit unui comunicat dat publicității după întâlnirile oficialului grec în Austria, Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. Pentru această inițiativă Grecia este în contact cu președinția suedeză a UE și cu Comisia Europeană.

 

Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2005, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare a aderării lor la Spațiul Schengen, fapt confirmat prin Concluziile Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 9 iunie 2011. De atunci, Comisia Europeană a formulat în repetate rânduri opinia conform căreia cele două țări sunt pregătite să adere la Spațiul Schengen fără controale la frontierele interne.

 

În 2022, la inițiativa Bulgariei și României, a fost efectuată o nouă misiune a UE la fața locului, care a confirmat că cele două țări continuă să îndeplinească în mod eficient standardele Schengen stricte și au un istoric exemplar de performanță în ceea ce privește aplicarea lor.

 

Acest subiect, precum și integrarea deplină a Croației în spațiul Schengen, a fost discutat în cadrul Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 8 decembrie 2022. Dar în timp ce cererea Croației a fost acceptată în unanimitate, cererile Bulgariei și României nu au fost admise din cauza obiecțiilor a două țări (Austria și Olanda). Marea majoritate a statelor membre și-au exprimat sprijinul față de cele două țări, subliniind că aderarea lor ar întări credibilitatea și securitatea Uniunii.

 

Grecia sprijină aderarea Bulgariei și României, deoarece acest lucru va contribui la stimularea activității economice a țării, prin legătura terestră cu spațiul Schengen și la întărirea securității frontierelor externe ale UE.

 

Notis Mitarakis a declarat în acest sens:  „Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22