Grecia: Primul pachet cu masuri de austeritate a ajuns in Parlament si urmeaza sa fie dezbatut miercuri noaptea

M. B. | 14.07.2015

Pe aceeași temă

Guvernul elen a înaintat marți după-amiază parlamentului proiectul cu primele măsuri de austeritate stabilite cu partenerii europeni în cadrul acordului convenit luni, la Bruxelles, a fost trimis de guvernul de la Atena către Parlament.

 

Alexis Tsipras va face o remaniere guvernamentală ce-i va viza în primul rând pe miniștrii ostili acordului cu Eurogrupul și este amenințat cu puternice proteste sindicale, după ce a acceptat o serie de măsuri de austeritate și reforme dure pentru a obține un plan de asistență financiară pe trei ani, de peste 80 miliarde de euro.

 

Proiectul va fi examinat de comisiile parlamentare înainte de a fi supus dezbaterii și votului în procedură de urgență în noaptea de miercuri spre joi, când expiră termenul limită impus de creditori ca o condiție pentru a se ajunge la semnarea acordului.

 

Prima parte a măsurilor decise la summit se referă la majorarea TVA la 23% pentru restaurante (13% în prezent) și pentru alte produse și servicii care beneficiau până acum de o taxare mai redusă, scrie Agerpres, citând agenții străine.

 

Conform presei de la Atena, impozitul pe profitul companiilor va crește de la 26% la 29% și vor fi înăsprite prevederile vizând combatarea evaziunii fiscale. Pentru produsele de lux, TVA va crește de la 5% la 13% și va fi aplicată o taxă extraordinară pe veniturile care depășesc 500.000 de euro.

 

Deputații vor trebui să se pronunțe și asupra unei reforme a sistemului de pensii, care să elimine treptat pensionarea anticipată. Bruxellesul cere, de asemenea, înființarea unei autorități independente pentru controlul finanțelor publice.

 

O a doua serie de reforme și măsuri de austeritate va trebui aprobată până la data de 22 iulie, potrivit acordului de la Bruxelles.

 

Aceste măsuri controversate au provocat deja reacții puternice în interiorul partidului Syriza, al premierului Alexis Tsipras, care va fi obligat să ducă miercuri o luptă pentru a obține aprobarea parlamentului și a evita o eventuală scindare a formațiunii sale.

 

Miercuri, Federația Sindicatelor din Domeniul Public (ADEDY) organizează o grevă de 24 de ore la care a fost anunțată participarea lucrătorilor din spitalele publice şi din farmacii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22