Grecia si-a asumat in fata creditorilor privatizarea rapida a porturilor, aeroporturilor regionale si a operatorului national de energie

Fara Autor | 12.08.2015

Pe aceeași temă

Grecia va privatiza până în 2017 porturi, aeroporturile regionale și operatorul rețelei energetice naționale (ADMIE), potrivit memorandumului semnat de autoritățile de la Atena cu creditorii internaționali, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

 

Programul de asistență financiară în valoare de 85 de miliarde de euro va fi semnat vineri de miniștrii de Finanțe din zona euro (Eurogrup).

 

Conform memorandumului de 29 de pagini semnat de Guvernul tsipras și creditorii internaționali, veniturile din privatizare sunt estimate la 6,4 miliarde de euro, în perioada 2015 - 2017.

 

Astfel, autoritățile de la Atena s-au angajat să adopte până în octombrie 2015 măsuri 'ireversibile' de privatizare a operatorului rețelei energetice a țării, dacă nu va fi prezentată o schemă alternativă care să ofere rezultate echivalente.

 

De asemenea, datele pentru depunerea ofertelor angajante pentru porturile Piraeu și Thessaloniki trebuie anunțate până la sfârșitul lunii octombrie, iar aeroporturile regionale vor fi vândute.

 

La sfârșitul lui 2014, compania germană Fraport a fost desemnată licitator preferat în acordul privind operarea celor 14 aeroporturi regionale din Grecia, dar tranzacția a fost oprită după venirea la putere a Guvernului condus de Alexis Tsipras, în ianuarie.

 

Și privatizarea operatorului rețelei energetice a țării, alături de cea a firmei mamă Public Power Corporation (PPC) — cea mai mare companie de electricitate din țară — au fost oprite în ianuarie.

 

Precedentele Guverne de la Atena au obținut câteva progrese în procesul de privatizare. O parte din portul Pireu a fost concesionată companiei chineze de transport Cosco, care a creat în ultimii trei ani 1.500 de locuri de muncă. Anul trecut, Loteria Națională OPAP a fost vândută pentru 652 milioane de euro, iar unele clădiri deținute de stat au fost de asemenea vândute.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22