Greva judecătorilor: Procesele lui Daniel Dragomir, Dan Voiculescu și Mircea Sandu sunt amânate

Laurentiu Gheorghe | 07.02.2020

După ce Parlamentul a eliminat pensiile speciale ale magistraților, judecătorii de la Curtea de Apel și Tribunalul București judecă doar dosarele urgente cu arestați și amână celelalte procese.

Pe aceeași temă

Cel mai recent caz de proces de corupţie amânat din pricina protestului magistraţilor este cel al fostului locotenent colonel SRI, Daniel Dragomir. Potrivit ziare.com, procesul acestuia s-a amânat pentru 13 februarie când instanţa constituită în complet de divergenţă îi va audia pe ei doi inculpaţi, soţii Daniel şi Zoica Dragomir.

Completul de 2 judecători alcătuit din magistraţii Ciprian Ghiţă şi Ovidiu Richiţeanu nu a putut ajunge la o concluzie comună aşa că a fost constituit un complet de divergenţă. În dosar a intrat un al treilea magistrat, Mariana Constantinescu, care trebuie sa încline balanţa.

Dragomir este acuzat de DNA că, pe vremea când era ofiţer activ al SRI, l-ar fi pus în gardă pe omul de afaceri libanez Rami Ghaziri că este monitorizat de colegii săi de la Direcţia de securitate economică şi ar fi primit în schimbul protecţiei oferite o mită de aproape jumătate de milion de euro.

Şi procesul lui Mircea Sandu, fost preşedinte al FRF, a fost amânat la Tribunal din pricina grevei magistraţilor. La termenul din 31 ianuarie, judecătorii au amânat procesul pentru 28 februarie. „Conform Hotărârii adunării generale a judecătorilor nr. 2 din 21.01.2020 se suspendă pe o perioadă nedeterminată activitatea de judecată, începând cu data de 22.01.2020”, este motivarea Tribunalului.

Fostul șef al FRF, Mircea Sandu, a fost trimis în judecată în iunie 2019, împreună cu soția sa, Elisabeta, pentru că, în octombrie 2009, ar fi primit mită 200.000 de euro de la avocații Ioana și Andrei-Valentin Sfîrîială ca să le acorde două contracte de asistență juridică din partea FRF, de pe urma cărora avocații au câștigat aproape 2,5 milioane de euro, potrivit DNA.

Un alt dosar amânat de greva judecătorilor este cel al lui Mădălin Dumitru, fost director în Primăria Capitalei a lui Sorin Oprescu. „Amână cauza conform Hotărârilor Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti din datele de 21.01.2020 şi 29.01.2020 şi faţă de protestul grefierilor”, este motivarea judecătorilor grevişti.

Fostul şef al Direcţiei Generale Infrastructură şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Bucureşti, Mădălin Dumitru, a fost condamnat în ianuarie anul trecut în primă instanţă la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru corupţie. Instanţa a decis să confişte de la Dumitru şpaga primită, un milion de lei şi 120.000 de euro. Tribunalul i-a mai confiscat lui Dumitru şi un dispozitiv de bruiaj semnal telefonic.

Şi procesul soţilor Doina şi Daniel Tudor a fost amânat de Curtea de Apel Bucureşti ca urmare a grevei magistraţilor.

Doina Tudor a fost senatoare PNL, iar soţul ei, fost vicepreşedinte al ASF, preşedinte al Comsiei de supraveghere a asigurărilor. În iunie anul trecut, cei doi au fost achitaţi, însă decizia nu e definitivă, DNA a formulat apel. Soţii Tudor sunt acuzaţi că au primit mită 300.000 de euro, astfel încât ASF să nu controleze Carpatica Asigurări a lui Ilie Carabulea.

Şi dosarul fostului şef al CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, a fost amânat din pricina grevei judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti.

Şi Silvian Ciupercă a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în mai 2017. El a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Vezi detalii aici.

Dosarele de corupţie nu sunt singurele amânate din cauza grevei. Şi dosarul în care Crescent Cipru se judecă cu ANAF pentru suma de 100.000 de euro confiscată pentru recuperarea prejudiciului lui Dan Voiculescu a fost amânat pentru data de 19 martie.

Nu doar Tribunalul şi Curtea de Apel Bucureşti au decis să-şi suspende activitatea şi să judece doar dosarele cu arestaţi. Şi alte instanţe din ţară precum Curtea de Apel Constanţa şi Alba Iulia au decis acelaşi lucru, scrie G4Media.ro.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22