Pe aceeași temă
Desi legea nu le permite, judecatorii mai multor curti de apel din tara au decis sa intre in greva. Ei amana toate dosarele pentru anul viitor, asigura doar judecarea urgentelor si ameninta cu boicotarea alegerilor prezidentiale. Procurorii au anuntat luni ca se solidarizeaza cu judecatorii si vor instrumenta doar cauzele urgente. Motivul: noua lege a salarizarii unice nu le e pe plac.
Curtea de Apel Bucuresti, cea mai mare instanta din Romania, care are pe rol anual peste 300.000 de dosare, a decis sa amane toate procesele pentru anul viitor si a amenintat sa boicoteze alegerile prezidentiale, refuzand sa faca parte din birourile electorale si sa judece contestatiile. Lor li s-au alaturat si judecatorii Tribunalului Bucuresti si ai altor curti de apel din tara, intreaga justitie fiind astfel amenintata de blocaj.
Principala nemultumire a judecatorilor este ca noua forma a proiectului de lege privind salarizarea unica ii dezavantajeaza, coeficientii de ierarhizare fiind mici. Reprezentantii Curtii de Apel Bucuresti sustin ca salariile magistratilor vor scadea cu 60%, potrivit noii legi. De fapt, salariile nu vor scadea propriu-zis, ci doar sporurile le vor fi reduse, ele fiind plafonate la maximum 30% din salariul de baza, fata de 65% cum sunt in prezent la magistrati.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti au decis la rindul lor luni sa se solidarizeze cu judecatorii si sa suspende, din 1 septembrie, activitatile de relatii cu publicul, recomandand efectuarea activitatilor de urmarire penala doar in cauzele urgente.
Adunarea generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti a decis "solidarizarea cu protestul colegilor judecatori din cadrul Tribunalului Bucuresti si Curtii de Apel Bucuresti, referitor la stadiul executarii hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi salariale restante si la proiectul legii unice de salarizare", se arata intr-un comunicat de presa.
Principalele nemultumiri ale procurorilor se refera la: neplata integrala a drepturilor salariale recunoscute prin hotarari judecatoresti si a sporului de suprasolicitare neuropsihica, de 50%; includerea in proiectul legii unice de salarizare a unor prevederi a caror aplicare ar duce la scaderea ingrijoratoare a veniturilor magistratilor, cu incalcarea principiului drepturilor castigate si care ar crea discriminari in raport cu celelalte autoritati ale statului.
Procurorii sustin ca, prin aceste decizii, este afectat statutul magistratilor, cu consecinte asupra independentei, impartialitatii si obiectivitatii acestora.
Intr-o forma recenta a proiectului de lege privind salarizarea unica, judecatorii par, intr-adevar, cea mai dezavantajata categorie din sistemul de justitie. La un salariu minim brut pe economie de 600 lei, cum este in prezent, un procuror incepator ar urma sa castige intre 3.000 si 5.000 lei, fara sporuri si in functie de vechime. Prin comparatie, un judecator de curte de apel ar urma sa primeasca intre 2.900 si 4.700 lei, un judecator de tribunal – intre 2.700 si 4.500 lei, iar un judecator de judecatorie – intre 2.200 si 3.600 lei, scrie Romania libera. Consilierii si directorii de la Ministerul Justitiei urmeaza sa fie platiti mult mai bine decat judecatorii. Aceste salarii reprezinta sume brute, acordate in functie de vechime, si nu includ eventualele sporuri care insa nu vor putea depasi 30% din salariul de baza.
Cei mai multi judecatori si procurori isi obtinusera diferitele sporuri in urma unor hotariri judecatoresti. O decizie a Curtii Constitutionale a constatat insa un conflict intre puterile statului, spunind ca judecatorii nu pot constesta decizii ale guvernului pe care tot ei sa le judece.