Grindeanu, despre aleșii locali: să ne gândim daca nu cumva sistemul uninominal e mai bun

Dora Vulcan | 23.05.2017

Un presedinte de Consiliu judetean "nu poate sa fie captiv unui vot politic", a spus marti premierul Sorin Grindeanu. El a propus o analiză care să identifice dacă nu cumva sistemul uninominal este mai benefic "atat pentru democratie, cat si pentru stabilitatea comunitatilor locale.”

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

"Un presedinte de Consiliu judetean nu poate sa fie captiv unui vot politic, care se poate schimba oricand, nu poate sa stea la degetul mic al unora sau altora, ci sa dea socoteala doar si doar in fata cetatenilor care l-au ales. O astfel de autoritate poate fi insa conferita doar printr-un vot direct. Si trebuie sa ne gandim serios - e doar o tema - daca nu cumva sistemul uninominal e mai benefic atat pentru democratie, cat si pentru stabilitatea comunitatilor locale", a spus premierul Sorin Grindeanu marti, citat de Agerpres, la Adunarea Generala a Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, care are loc la Parlament. 

 

 

 

Grindeanu spune că nu vrea sa deschida "o cutie a Pandorei", dar se intreaba daca merita pastrat actualul sistem sau ar fi mai bine sa se revina la votul uninominal:

 

 

"De anul trecut alegerea se face din nou, dupa multi ani, de catre consilierii judeteni. Nu vreau sa deschid azi o cutie a Pandorei, dar nu pot sa nu ma intreb daca merita sa pastram acest sistem sau oare e mai bine sa revenim la votul uninominal. Alegerea indirecta a presedintilor de Consilii judetene - ca si cum ai lega niste pietre de picioare si i-ai spune cuiva sa alerge sa faca performanta. Poate ca se antreneaza bine cu pietrele de la picioare, dar in niciun caz nu pot sa alerge foarte, foarte bine si sa faca performanta."

 

 

 

Presedintii de Consilii Judetene sunt alesi in prezent prin vot indirect, din randul consilierilor judeteni, si pot fi revocati prin votul consilierilor judeteni. Anterior, ei erau alesi prin vot direct, uninominal.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22