Grindeanu, dispus să-l scoată pe șeful statului din circuitul numirii șefilor de parchete

Dora Vulcan | 19.04.2017

Grindeanu ii transmite lui Tariceanu ca este de acord cu scoaterea presedintelui Iohannis din procedura de numire a procurorilor sefi, dar nu doreste ca atributiile de numire sa fie mutate in totalitate la CSM, așa cum propune Tăriceanu în proiectul său.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Premierul Grindeanu a transmis o adresă Parlamentului încă din 7 aprilie prin care propune o solutie de compromis: ministerul justitiei sa faca mai departe selectia procurorilor sefi, urmand sa transmita CSM cel putin doua propuneri de numire. CSM ar urma sa dispuna apoi asupra numiri in functia de conducere “in urma unei proceduri transparente, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

 

În adresa transmisa Parlamentului, premierul spune că presedintele Romaniei are, potrivit Constitutiei, atributia de investire in functie a magistratilor, dar textul constitutional, spune Grindeanu nu ar presupune și ”numirea in functiile de conducere din magistratura, ascpect care tine de cariera profesionala a magistratilor”.

 

 

 

 

“In concluzie, crede Grindeanu, legiuitorul nu are constrangeri explicite de rang constitutional in stabilirea solutiei legislative privind numirea procurorilor in functiile de conducere, cu atat mai mult cu cat, potrivit art 134 alin. (4) din Constitutie, CSM indeplineste si alte atributii stabilite prin legea organica, in realizarea rolului sau de garant al independentei justitiei”, se mai arata in adresa guvernului.

 

 

 

 

Prin urmare, premierul Grindeanu considera oportun ca ministerul justitiei si CSM sa partajeze competentele cu privire la nimirea procurorilor in functiile de conducere prevazute de art. 54 din Legea nr. 303/ 2004 dupa cum urmeaza:

 

 

 

a) “ministrul justitiei sa aiba prerogativa de a selecta candidaturile pentru functiile de procurori sef, avand obligatia ca la finalul procedurii sa inainteze CSM cel putin doua propuneri de numire (ale celor mai bine clasati candidati)

b) CSM, in cadrul unei proceduri transparente, sa dispuna asupra numirii in functia de conducere.”

 

 

 

 

Este vorba de functiile de procuror general si prim adjunctul acestuia, a procurorului general al DNA si adjunctii acestuia, a procurorilor sefi de sectie ai acestor parchete precum si a procurorului sef DIICOT si adjunctii acestuia.

 

 

 

De subliniat ca solutia propusa de premierul Grindeanu nu rezolva problema politizarii numirii procurorilor sefi, doar il elimina pe seful statului din procedura, remarcă Hotnews.ro. Inaintea lui Tudorel Toader, la portofoliul justitiei a fost ocupat de un ministru pur politic, Florin Iordache, provenit din PSD

 

 

 

 

“Atat selectarea, cat si numirea in functie de catre CSM, trebuie sa se realizeze intr-un mod deschis, transparent si bazat pe merite, motiv pentru care in cuprinsul Legii nr. 303/ 2004, trebuie adoptate reguli clare care sa clarifice toate aspectele procedurale ale numirii in functiile de conducere anterior mentionate”, se mai arata in punctul de vedere semnat de premierul Sorin Grindeanu.

 

 

 

 

De notat ca guvernul Ciolos a dat aviz negativ proiectului de lege initiat de Calin Popescu Tariceanu, care propunea mutarea atributiilor de numire a procurorilor sefi integral la CSM.

 

 

 

 

Grindeanu nu susține propunerea lui Tariceanu ca Inalta Curte de Casatie si Justitie sa-si aleaga singura sefii

 

 

 

“Din redactarea proiectului de lege se observa ca nu este prevazuta implicarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) autoritatea cu rol de garant al independentei justitiei, in procedura de numire in functiile de conducere de la instanta suprema, aspect de natura sa aduca atingere rolului constitutional recunoscut al acestei institutii”, se arata in adresa transmisa Parlamentului in data de 7 aprilie.

 

 

 

 

Proiectul lui Tariceanu a fost deja adoptat tacit, in iunie 2016, de Camera Deputatilor si asteapta acum un raport din partea Comisiei Juridice din Senat, unde a fost amanat in repetate randuri. In sedinta de marti a comisiei, proiectul a fost amanat pana la data de 3 mai, impreuna cu alte proiecte de modificare a Legii 303/2004 privind statutul procurorilor si judecatorilor, intrucat ministrul Justitiei a anuntat ca va veni cu un pachet propriu de modificari la legile justitiei. De altfel, ministrul Tudorel Toader a fost chemat sa isi prezinte proiectele pe 25 aprilie.

 

 

 

 

Proiectul lui Tariceanu propune modificarea Statutului judecatorilor si procurorilor, in sensul ca in functiile de conducere sa nu mai fie implicat factorul politic - presedintele tarii si ministrul Justitiei.

 

 

 

 

Procedura de numire a procurorilor sefi a fost schimbata in 2005 de fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei. Atributia de numire a fost luata de la CSM, urmand ca propunerea sa o faca ministrul justitiei iar propunerea efectiva sa-i revina presedintelui Romaniei.  Macovei a declarat de fiecare data cand s-a discutat despre schimbarea procedurii de numire ca procedura actuala a fost acceptata de Comisia Europeana si orice schimbare ar incalca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV).

 

 

 

 

Procurorii sefi Augustin Lazar (Parchetul General), Laura Codruta Kovesi (DNA) si adjunctii acestora au fost numiti in aprilie 2016, avand un manat de trei ani. Adoptarea noilor legi deschide insa calea inlocuirii lor din functie inainte de finalizarea mandatului.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22